Heiztechnik - Producent kotłów

One Basic 11 kW

3 tygodni 4 dni temu #10352 przez Rolf
Witam
Kocioł nie zawsze się sam odpala. 26.10. był serwisant na pierwsze uruchomienie. Jaka może być przyczyna. Załączam zdjęcie alarmów. Dodam jeszcze że nie mam uruchomionego modułu o nazwie "zawór 3"
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 4 dni temu #10356 przez Kujawski Radosław
Rolf ja ci nie pomogę bo ja dopiero jestem w trakcie poznawania pieca. Mi raz zabrakło paliwa podczas rozpalania ale nie wyrzucił żadnego błędu bo byłem w pobliżu może coś z paliwem. Miałeś pelet na palniku jak ten błąd wywalił? Napisz proszę jakie masz spalanie i jaki metraż ogrzewasz?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 4 dni temu #10359 przez Rolf
Pelet na palniku był bo potem go wywalił do popielnika. Ogrzewam około 120 m2 o zużyciu to trudno mi coś powiedzieć bo ciągle się ten piec wyłącza i jak nie ma nikogo w domu to nie grzeje.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 1 dzień temu #10404 przez Kujawski Radosław
Dzisiaj zamontowałem regulator ciągu niestety to nic nie dało, komin hałasuje dalej tak jak wcześniej. Nawet ani razu regulator się nie otworzył a był nastawiony na 10 Pa. Jak go otwierałem ręcznie to czuć było spaliny także to nie raczej problem ciągu :( Dodatkowo jak go odpaliłem dzisiaj i raz wcześniej to miałem wrażenie jakby za mocno się "rozkręcił" - przez szkło rewizyjne nie było nic widać tylko ogień, gdzie wcześniej widziałem języki płomieni z palnika. Przy tym słyszałem jakby na początku wymiennika takie skwierczenie jakby woda zaczynała wrzeć . Czy to normalne?
Jakie jest prawdopodobieństwo zagotowania pieca na pellet?
Jak go wyłączyłem podczas pełnej mocy to wyłączył pompy i przeszedł w tryb wygaszania , czy nie powinien dalej podtrzymywać pomp aby wystudzić wymiennik?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 1 dzień temu #10406 przez MateuszZurek

Kujawski Radosław napisał: Dzisiaj zamontowałem regulator ciągu niestety to nic nie dało, komin hałasuje dalej tak jak wcześniej. Nawet ani razu regulator się nie otworzył a był nastawiony na 10 Pa. Jak go otwierałem ręcznie to czuć było spaliny także to nie raczej problem ciągu :( Dodatkowo jak go odpaliłem dzisiaj i raz wcześniej to miałem wrażenie jakby za mocno się "rozkręcił" - przez szkło rewizyjne nie było nic widać tylko ogień, gdzie wcześniej widziałem języki płomieni z palnika. Przy tym słyszałem jakby na początku wymiennika takie skwierczenie jakby woda zaczynała wrzeć . Czy to normalne?
Jakie jest prawdopodobieństwo zagotowania pieca na pellet?
Jak go wyłączyłem podczas pełnej mocy to wyłączył pompy i przeszedł w tryb wygaszania , czy nie powinien dalej podtrzymywać pomp aby wystudzić wymiennik?

Nie wiem czy to normalne ale nie zdziwił bym się jakby woda na styku z blacha pieca zaczynała się gotować w sytuacji gdy masz duża moc na palniku.
Z tego co widziałem w tym piecu jest mało wody.
U mnie się to praktycznie nie zdaża ale przypominam sobie, że ktoś pisał o bulgotaniu w piecu z rusztem wodnym, tam też chyba była kwestia za dużej mocy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 1 dzień temu #10407 przez Kujawski Radosław
To było podczas rozpalania.Moc podawana na wyswietlaczu 5.6 kW nawet pompy obiegowe jeszcze nie ruszyły.Nic nie było widać tylko ogień, gdzie wcześniej mogłem obserwować sam płomień z palnika.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 1 dzień temu #10408 przez MateuszZurek

Kujawski Radosław napisał: To było podczas rozpalania.Moc podawana na wyswietlaczu 5.6 kW nawet pompy obiegowe jeszcze nie ruszyły.Nic nie było widać tylko ogień, gdzie wcześniej mogłem obserwować sam płomień z palnika.

A nie miałeś alarmu o nie rozpaleniu?
Może dawka paliwa do rozpalania poszła jakąś większą i zamiar paru gram miałeś spory stoisk.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 1 dzień temu #10409 przez Rolf
Też miałem problem z buczeniem w kominie i miałem zamontować regulator ale żeby sprawdzić czy to coś da wyjąłem drzwi wyczystki i nie było żadnej zmiany. Wczoraj zadzwoniłem do serwisu i serwisant przez telefon podał mi jakie ustawienia zmienić teraz jest o 90% lepiej. Można powiedzieć że już wcale nie hałasuje.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 1 dzień temu #10410 przez Kujawski Radosław
Pamiętasz co to za ustawienia? Jeszcze raz przeczytałem odpowiedź serwisu o napowietrzaniu kotłowni i przy jego braku o wzroście paliwa na palniku i wypalaniu w dalszej części pieca. To by się zgadzało. Dzisiaj jeszcze to sprawdzę.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 1 dzień temu #10411 przez Rolf
Został zwiększony minimalny nadmuch wentylatora do 18% w menu serwisowym praca. Tylko to nie w tym menu do którego wchodzisz przez hasło 3456 tylko w tym drugim. Najlepiej skontaktuj się z serwisem bo nie wiem jakie masz inne ustawienia. Był u Ciebie serwisant na pierwszy rozruch?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.