Heiztechnik - Producent kotłów

Instalacja siłownika zaworu Afriso

3 tygodni 3 dni temu - 3 tygodni 3 dni temu #10386 przez mysiul
Mam pytanie, co do ustawienia tego siłownika do zaworu czterodrogowego, kocioł HIT PELLET 15 kw.
Instalacja została wykonana z dofinansowaniem EU, panowie wykonali instalację zamontowali siłownik - założyli plombę na sterowniku pieca i rób sobie co chcesz.
Jak włączę pracę siłownika to wariuje - ciągle ustawia go albo na 10 albo na 0, nie reaguje na zadaną temperaturę.









W tej chwili radzę sobie w ten sposób, że działa w trybie ręcznym. A może nic nie robić tylko sam się ustawi po kilku godzinach pracy ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 3 dni temu #10390 przez MateuszZurek
Czy masz włączona ochronę powrotu pieca?

Normalnie jak ochrona jest wyłączona to siłownik najpierw otwiera się na 10 a dopiero jak pięć nagrzeje wodę to zacznie się regulacja.

Jak masz włączona ochronę powroty to piec będzie tak kręcił słownikiem aby najpierw osiągnąć zadania temperaturę na powrocie do pieca a następnie zadaną temperaturę w obiegu co. To będzie się objawiać takim kręcenie słownikiem. Prawdopodobnie masz ustawioną ochronę powrotu na 55 stopni.

Nie zasugeruje ci obniżenia lub wyłączenia ochrony bo nie wiem jaki masz układ ale w celu testu silownika wyłączył bym ochronę powrotu i sprawdził czy siłownik za za się zachowywać normalnie.

Ja mam pompę kotła która wraca cześć gorącej wody na powrót pieca podmieszujac zimna wodę powrotu z gorącą wodą wychodząc z pieca.


Podobny temat był już walkowany chyba przez jackjj.

A i ociepl sobie porządnie termometry podpięte do pieca w miejscach gdzie są przypięte do rur. Jak tego nie zrobisz dobrze to odczyty potrafią być sporo zakłamane.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 2 dni temu #10395 przez mysiul
Mam taką pompę do ochrony powrotu (ja ogólnie nie znam się na tych sprawach):



W menu serwisowym opcja tryb pracy pompy kotła działa w trybie Ochrona powrotu



W menu serwisowym ochrona powrotu na zaworze1 jest wyłączona (tak ma być?)



Tak jak pisałeś ochronę powrotu mam ustawioną na 55 st C bez możliwości niższej zmiany

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 2 dni temu #10396 przez MateuszZurek
To wygląda, że masz podobnie jak ja.
Sprawdź jeszcze czy w sterowniki masz ustawiony poprawny czas otwarcia silownika.
Jeżeli tak to odpal siłownik w trybie automatycznym i sprawdź czy utrzymuje temperaturę zadania.
Jeżeli tak, tylko coś za szybko kręci tym słownikiem to możesz protestować że zmiana stałej całkowania itym drugim ustawieniem, którego nie pamiętam.

Na starcie siłownik otworzy się na 10 a po rozgrzany wody w układzie powinien zacząć się zamykać.

Inna możliwość to zbyt bliskie umieszczenie termometru względem zaworu.

U mnie jest za pompa obiegu co. I musi być dobrze ocieplony.

Poobserwoj jak zachowuje się temperatura mieszacza. Jak są szybkie skoki to siłownik musi reagować aby utrzymać temperaturę zadania.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 2 dni temu #10397 przez mysiul

MateuszZurek napisał: To wygląda, że masz podobnie jak ja.
Sprawdź jeszcze czy w sterowniki masz ustawiony poprawny czas otwarcia silownika.

Gdzie szukać tej opcji ?

Jeżeli tak to odpal siłownik w trybie automatycznym i sprawdź czy utrzymuje temperaturę zadania.
Jeżeli tak, tylko coś za szybko kręci tym słownikiem to możesz protestować że zmiana stałej całkowania itym drugim ustawieniem, którego nie pamiętam.

Na starcie siłownik otworzy się na 10 a po rozgrzany wody w układzie powinien zacząć się zamykać.

Inna możliwość to zbyt bliskie umieszczenie termometru względem zaworu.

U mnie jest za pompa obiegu co. I musi być dobrze ocieplony.

Poobserwoj jak zachowuje się temperatura mieszacza. Jak są szybkie skoki to siłownik musi reagować aby utrzymać temperaturę zadania.


Moja instalacja wygląda tak:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 2 dni temu #10398 przez MateuszZurek
Na tym zdjęciu niewiele widać.
Możesz zrobić lips ę zdjęcie lub rozrysować ją na kartce.
Nie widać jak jest zasilanie i powrót na zaworze 4d

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 2 dni temu #10399 przez mysiul


O to chodzi ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 2 dni temu #10402 przez MateuszZurek
Tak.
I to wygląda dobrze.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 3 godzin temu #10444 przez mysiul
No co mam zrobic, bo dalej nie dziala :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

3 tygodni 2 godzin temu - 3 tygodni 1 godzinę temu #10445 przez MateuszZurek

mysiul napisał: No co mam zrobic, bo dalej nie dziala :)

Jak dalej nie działa to wezwij instalatorów. Sterownik masz pewnie zaplombowany to nie sprawdzisz czy wszystko jest podpięte jak powinno.
Możesz także zadzwonic na serwis pieca.
Przejdą z tobą konfigurację i sprawdźcie czy jest ok albo od razu powiedzą co może powodować takie zachowanie.

Przy dobrze podpięty słowniku i wyłączonej ochronie powrotu siłownik powinien zachowywać się normalnie.
Siłownik masz dwu czy trzy punktowy?
Jaka masz konfigurację silownika w piecu I jaki masz dokładnie siłownik.

Proponuję także przeglądać ustawienia mieszacza z instrukcją obslugi do twojego sterownika. Niestety jest ona bardzo uboga. Może dostałeś coś lepszego w wersji papierowej.
www.heiztechnik.pl/dokumenty/INSTRUKCJE%...20ht-900%20V2.01.pdf

Dziwne, że brakuje listy opcji wraz z ich opisami. Więcej miejsca zajmuje opis ustawiania zegara.
Niektóre informacje możesz znaleźć w instrukcji do mojego sterownika.

www.heiztechnik.pl/dokumenty/INSTRUKCJE%...R_PL_wydanie_1.1.pdf

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.