Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › ustawienia kotła HT DasPell
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 lat, 1 miesiąc temu przez
SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
8 stycznia 2014 o 13:48 #70974
Karol Wenta
UczestnikWitam
Jestem właścicielem kotła HT DasPell 20KW ze sterownikiem R Control Fuzy Logic i chciałbym zapytać czy ktoś jest w stanie mnie oświecić co do ustawień tego cudeńka a mianowicie:
max temp. kotła i min temp. kotła, temp zadana kotła
parametr AFL BFL CFL
nim temp CWU i max temp CWU, histereza zasob CWU
krzywa grzewcza kotła
modulacja mocy
ustawienia mieszacza i temp zadana mieszacza , ewentualnie na co jeszcze powinienem zwrócić szczególną uwagędodam tylko że dla mnie to czarna magia i że instalacja wyposażona jest w zawór 4D
ucieszy mnie fakt również jeżeli ktoś dokładnie będzie mógł mi pomóc w konfiguracji mojego kotła
za pomoc wszystkim z góry dziękuję -
8 stycznia 2014 o 19:23 #70978
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Max. temp. kotła – ograniczenie górne nastawianej temperatury na kotle.
Min. temp. kotła – ograniczenie dolne temperatury nastawianej na kotle
Temp. zadana kotła – temperatura ustawiona przez użytkownika, którą chcemy uzyskać
Parametry AFL, BFL, CFL – parametry regulujące krzywą mocy palnika w trybie FuzzyLogic (sugeruję nie zmieniać tych parametrów bez znajomości instrukcji obsługi).
Modulacja mocy – zmiana mocy palnika w zależności od zmiany temperatury kotła.
Ustawienia mieszacza – ustawienia dotyczące sterowania zaworem mieszającym z siłownikiem.Wstępnie ustaw parametry:
Ustawienia kotła > Modulacja Mocy:
– Praca podajnika 100% – 9 s
– Mac nadmuchu 100% – 48%
– Praca podajnika 50% – 6 s
– Mac nadmuchu 50% – 40%
– Praca podajnika 100% – 3 s
– Mac nadmuchu 100% – 30%
– Histereza kotła – 15 stopni C
– Minimalna moc kotła FL – 20%
– Maksymalna moc kotła FL – 85%Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
9 stycznia 2014 o 13:28 #70977
Karol Wenta
UczestnikDzięki za szybką odpowiedź
rozumiem że można te parametry dostosować gdyż zauważyłem że pelet nie wypala się do końca i w popiole znajduje sie niedopalone paliwo , jakie wartości zmienić ( skrócić pracę podajnika)? ewentualnie o ile?
są tam jeszcze takie parametry jak
50% histereza 2
30% histereza 1- jakie wartości ustawić?mam jeszcze pytanie odnośnie zapalarki- kocioł pracuje od początku października od tego czasu zapalarka rozpaliła ponad 900 razy- jaka jest jej wytrzymałość?
pozdrawiam -
12 stycznia 2014 o 23:49 #70976
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Sugeruję skracać pracę w przedziale, w którym aktualnie pracuje kocioł – jeżeli pracuje na 100 % mocy skracamy jednorazowo o 1 s Pracę podajnika 100% itd.
Histereza H2 – 8 stopni C
Histereza H1 – 4 stopnie CŻywotność zapalarki szacowana jest na około 2000 cykli rozpaleń. Aby wydłużyć jej żywotność warto ustawić Histerezę kotła na poziomie 15 stopni C lecz należy wtedy podnieść temperaturę zadaną kotła do 70 stopni C (minimalnie).
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.