Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Głośna praca podajnika
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 lat, 3 miesiące temu przez
SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
12 grudnia 2014 o 15:59 #68231
fomicz
UczestnikPrzy okazji awarii wentylatora wymieniono mi na nowy ślimak i kolano. Po tej operacji 3 razy zerwało mi zabezpieczenie i zdecydowanie głośniej niż poprzednio słychać pracę podajnika – odgłos jakby cały czas zgniatało groszek.
Czy powodem może być niewłaściwy montaż? -
15 grudnia 2014 o 11:57 #68239
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Odgłos może wynikać z granulacji węgla. Sprawdź również czy podczas spalania na palniku masz kopiec żaru wysokości około 3-4 cm rozsypujący się po całym palenisku (2 cm od brzegu) oraz żółto pomarańczowy płomień.
Możesz sprawdzić czy stopka podajnika jest odpowiednio wyregulowana – na pustym zbiorniku wkręć stopkę tak, aby nie dotykała podłoża, następnie odkręć ją aby dotknęła podłoża i jeszcze o pół obrotu.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
15 grudnia 2014 o 14:45 #68238
fomicz
UczestnikDzięki za podpowiedź. Poczekam aż się wypali i sprawdzę.
mam jednak inny kłopot.
Równocześnie z wymianą ślimaka i dmuchawy węgiel został zmieniony na Ekogroszek z Wesołej o wysokiej kaloryczności. nastawy zostały stare i 3 razy w ciągu 3 dni wyrzuciło alarm 'czujnik kosza’.
Wczoraj wieczorem przywróciłem ustawienia sugerowane przez HT.Co mogło powodować w/w błąd? Mam palnik obrotowy, czy tam jest jakieś specjalne uszczelnienie?
-
15 grudnia 2014 o 20:30 #68237
fomicz
UczestnikZauważyłem tez, ze zamiast wentylatora wpa 06 zamontowano mi 07.
Z jakiego powodu podajnik może mieć problem z rozruchem? -
16 grudnia 2014 o 00:45 #68236
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Ustawiając parametry do jakiegokolwiek węgla po ustawieniu ilości podawanego paliwa ustawiamy jak najmniejszą ilość powietrza do spalania, aby kopiec żaru na palniku miał wysokość około 3-4 cm i rozsypywał się na większości paleniska (około 2 cm od brzegu) oraz płomień miał barwę żółto pomarańczową.
Palnika obrotowego nie uszczelniamy. Przymknij przysłonę na dmuchawie, aby pozostała szczelina o szerokości do 2 cm.
Dmuchawy WPA 07 montujemy zamiast WPA 06, ponieważ mają mniejszą wydajność (w większości przypadków pracują na obrotach 1-2 z 25 dostępnych biegów. W menu serwis musisz ustawić typ dmuchawy na WPA 07.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
16 grudnia 2014 o 11:08 #68235
fomicz
UczestnikDzięki.
W sprawie tego zrywania dodam, że przez poprzednie 3 lata nie zerwało mi zrywki ani razu. Na opale, którego teraz używam piec pracował bez problemu od lipca do października, czyli do zapchania się wentylatora i wymiany ślimaka i kolana.
-
22 grudnia 2014 o 16:53 #68234
fomicz
UczestnikFirma, która wymieniała mi wszystkie elementy, rozebrała wszystko jeszcze raz i złożyła do kupy. Przywrócono sugerowane nastawy.
Po tych zabiegach nie zerwało i kocioł nie wygasł od środy.Mam jednak pytanie.
Węgiel jest bardzo kaloryczny i należałoby zwiększyć pauzę podawania. Zastanawiam się czy nie spowoduje to zbyt małego 'kopczyka’ na palniku?
Ustawienie jest 40 s. ale chyba przestawię na 50. -
23 grudnia 2014 o 11:38 #68233
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Niezależnie od kaloryczności węgla finalnie na palniku musisz mieć kopiec żaru wysokości około 3-4 cm rozsypujący się na 3/4 paleniska oraz żółto – pomarańczowy płomień.
Najlepiej ustawiać spalanie poprzez ustawienie czasu pauzy podajnika, a następnie obrotów dmuchawy i przysłony na dmuchawie.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.