Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Ustawienie pieca
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 lata, 1 miesiąc temu przez SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
4 września 2017 o 14:24 #65639ZienkrobUczestnik
Witam,
Proszę o parametry jakie powinny być ustawione
piec HT EKO GreenLine 20 kw
Grzanie wody ( pojemność baniaka 140 litrów )
Ekogroszek 27kjJestem użytkownikiem pieca od niedawna.
pozdrawiam,
-
4 września 2017 o 14:58 #65649ZienkrobUczestnik
Czy spalanie ok 7-8 kg ekogroszku na dobę to jest ok
Temperatura kotła – 65 C
Temperatura wody -45 C
Temperatura podajnika 40 C
Temperatura powrotu 55CMoże macie Państwo jakieś
Pozdrawiam,
-
5 września 2017 o 14:52 #65648SERWIS1Opiekun forum
Witam
W przypadku, gdy masz sterownik HT tronic 700 to parametry wstępne są już ustawione. Jedyne co polecam Ci zrobić to wybrać rodzaj paliwa w menu oraz ewentualnie skorygować delikatnie nadmuch po obserwacji zimą, gdy palnik będzie pracował co najmniej przez godzinę. Sterownik przed osiągnięciem temperatury zadanej kotła zmniejszy moc palnika na 30% (samoczynnie bez możliwości ingerencji).
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
7 września 2017 o 17:02 #65647ZienkrobUczestnik
Witam,
Dziękuję za informację.
Proszę o podpowiedź jak skorygować nadmuch.
O co chodzi z rodzajem paliwa ?Czytam na forach o parametrach różnie piszą – jak ustawić piec żeby spalanie uśrednić ?
Kupiłem ekogroszek 27kj
Ustawienia pieca na ciepłą wodę czy tak może być :
Temperatura kotła – 60 C
Temperatura wody -45 CPozdrawiam,
-
8 września 2017 o 10:22 #65646SERWIS1Opiekun forum
Witam
Jaki masz sterownik? HT tronic 700?
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
10 września 2017 o 13:23 #65645ZienkrobUczestnik
ht700
-
4 kwietnia 2018 o 22:50 #65644Dariusz WołczukUczestnik
Mam taki piec jak w tytule i jadę na automacie. Piec na 60 stopni powrót 32 zawór 4d CWU 70 stopniPaliłem na początku pelletem ale kilka razy zrywało mi zabezpieczenie raz trafiłem na kiepski opał teraz pale ekogroszkiem i powiem tak mam sadze nie powiem w piecu na ruszcie wodnym i tu gdzie wyciąg się zbiera i musze czyścić.zasłona nawiewu otwarta mniej wiecej na 3cm. Ale spala się ok bez spieków ale ogolnie szukam nastaw na ekogroszek więc podłączam się.
-
5 kwietnia 2018 o 15:09 #65643SERWIS1Opiekun forum
Witam
Zienkrob – sterownik HT 700 ma już wprowadzone nastawy wstępne, które sprawdzają się w 95%. Musisz jedynie wybrać kaloryczność paliwa w menu taka jaki węgiel zakupiłeś.
DW1987 – jaki masz sterownik?
Zawsze ważne jest aby temperatura kotła była wysoka – 65 – 75 (optymalnie). Niska temperatura kotła pogorszy spalanie (niska temperatura w komorze spalania to niedopalone tlenki węgla itp.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
5 kwietnia 2018 o 16:30 #65642Dariusz WołczukUczestnik
Sterownik Ht-700. Rozumiem czyli jakieś 65 stopni minimum na kotle.A jak z siłą nadmuchu? i ogólnie jakie są nastawy na ekogroszek i pellet na tym piecu i sterowniku?Bo na ustawieniu HT-Tronik tzn na automacie dużo nie mogę raczej poustawiać.
-
6 kwietnia 2018 o 16:52 #65641SERWIS1Opiekun forum
Witam
Po ustawieniu rodzaju paliwa w menu użytkownika parametry samodzielnie się ustawią. Ustawienia fabryczne są takie jakie do chwili obecnej uzyskaliśmy poprzez regulacje tysięcy pracujących kotłów. Przysłonę na dmuchawie otwórz na 1-2 cm.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
27 listopada 2022 o 14:44 #79655Michał ZbyrowskiUczestnik
Witam. Mam pięć HT q eko 24 kw. Palę ekogroszkiem Karlik i mam problem bo nie spała mi węgla do końca. Dałem ustawiania na maca jakie było i nadal mam w popiołem czarne kawałki niedopalone. Proszę o parametry aby się dopalal do końca.
-
1 grudnia 2022 o 12:00 #79737SERWIS1Opiekun forum
W pierwszej kolejności przed zmianą nastaw warto sprawdzić drożność kanału napowietrzającego kotłownię (bez powietrza nie ma spalania). W drugiej kolejności warto sprawdzić komin – drożność, ciąg kominowy. Komin do kotła 5 klasy powinien być stalowy lub warunkowo ceramiczny – komin ceglany nie wytworzy potrzebnego ciągu.
W następnej kolejności można regulować ustawieniami – podnieść delikatnie obroty dmuchawy jednakże w przypadku braku napowietrzenia lub problemów z ciągiem kominowym nie przyniesie to pozytywnego rezultatu.
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.