Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Siła nadmuchu Q pellet 15kw
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 lata, 3 miesiące temu przez
SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
27 stycznia 2019 o 17:00 #63732
Henryk Syposz
UczestnikWitam
Mam pytanie.
Czym większy nadmuch to większy ogień? -
27 stycznia 2019 o 22:08 #63739
Mateusz Żurek
UczestnikWitam
Mam pytanie.
Czym większy nadmuch to większy ogień?Potencjalnie tak, tylko większy ogień oznacza także szybsze wypalanie paliwa na palniku obserwowane przez skoki % plomienia, więcej spieku a od pewnego poziomu zacznie zdmuchiwac ci paliwo z palnika co skutkować będzie niedopalony maliwem w popielniku.
Pozdrawiam
-
28 stycznia 2019 o 12:52 #63738
SERWIS1
UczestnikWitam
Zwiększenie nadmuchu tylko chwilowo wydłuży płomień wypalając nadmiary paliwa na palenisku po czym płomień się skraca.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
11 lutego 2019 o 13:04 #63736
Janusz Wsylczyszyn
UczestnikProszę o odpowiedź Serwis.
Posiadam kocioł HitPellet 25KW ze sterownikiem HT-tronic 900. Piec pracował, wydaje mi się że dobrze, na ustawieniach fabrycznych. Spalanie dobowe ok 40-45 kg pelletu przy ogrzewaniu domu z lat 70 bez ocieplenia o powierzchni ok. 250 m^2. Po zmianie pelletu (na pellet z Barlinka) wydaje mi się, że dużo niedopalonego pelletu jest w popiele. Zmieniłem nadmuch na poniżej podane wartości:
moc max – 28% (fabryczna nastawa 40%)
moc śr. – 24% (fabryczna nastawa 32%)
moc min. – 19% (fabryczna 19%)wydaje mi się, że wygląd popiołu poprawił się i jest mniej niedopalonego pelletu ale przy pracy na mocy maksymalnej jak otworzę drzwiczki to dalej widzę lecące z palnika iskry niedopalonego pelletu. Boję się dalej obniżać nadmuch na mocy maksymalnej i średniej. Proszę o poradę czy jeszcze spróbować zmniejszyć nadmuch mocy maksymalnej i średniej? Czy te ustawienia nadmuchu,które wprowadziłem, nie są za małe? Dodam, że po zmianie pelletu przeważyłem podawanie przez podajnik.
-
11 lutego 2019 o 13:04 #63737
Janusz Wsylczyszyn
UczestnikProszę o odpowiedź Serwis.
Posiadam kocioł HitPellet 25KW ze sterownikiem HT-tronic 900. Piec pracował, wydaje mi się że dobrze, na ustawieniach fabrycznych. Spalanie dobowe ok 40-45 kg pelletu przy ogrzewaniu domu z lat 70 bez ocieplenia o powierzchni ok. 250 m^2. Po zmianie pelletu (na pellet z Barlinka) wydaje mi się, że dużo niedopalonego pelletu jest w popiele. Zmieniłem nadmuch na poniżej podane wartości:
moc max – 28% (fabryczna nastawa 40%)
moc śr. – 24% (fabryczna nastawa 32%)
moc min. – 19% (fabryczna 19%)wydaje mi się, że wygląd popiołu poprawił się i jest mniej niedopalonego pelletu ale przy pracy na mocy maksymalnej jak otworzę drzwiczki to dalej widzę lecące z palnika iskry niedopalonego pelletu. Boję się dalej obniżać nadmuch na mocy maksymalnej i średniej. Proszę o poradę czy jeszcze spróbować zmniejszyć nadmuch mocy maksymalnej i średniej? Czy te ustawienia nadmuchu,które wprowadziłem, nie są za małe? Dodam, że po zmianie pelletu przeważyłem podawanie przez podajnik.
-
11 lutego 2019 o 15:01 #63734
SERWIS1
UczestnikWitam
Zmniejszanie nadmuchu spowoduje wydłużenie się płomienia i zmianę jego koloru na ciemniejszy. Zbyt mały nadmuch spowoduje przepełnienie paleniska i pellet będzie spadał do popielnika. Zbyt mały nadmuch to również dymiący płomień.
Płomień przy pełnej mocy powinien delikatnie dotykać tylnej ściany kotła.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
11 lutego 2019 o 15:01 #63735
SERWIS1
UczestnikWitam
Zmniejszanie nadmuchu spowoduje wydłużenie się płomienia i zmianę jego koloru na ciemniejszy. Zbyt mały nadmuch spowoduje przepełnienie paleniska i pellet będzie spadał do popielnika. Zbyt mały nadmuch to również dymiący płomień.
Płomień przy pełnej mocy powinien delikatnie dotykać tylnej ściany kotła.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.