Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › HT One 11 Kw
- Ten temat ma 14 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 lata, 5 miesięcy temu przez SERWIS.
-
AutorWpisy
-
-
27 października 2020 o 15:07 #62690fuczUczestnik
Witam.
Interesuje mnie zakup tego kotła – (tylko w pełnej wersji nie basic)
Pytanie techniczne – jakie pompy (bo ponoć są trzy) są zamontowane w tym kociołku chodzi o wydajności oraz moc znamionową
Czy są to nowoczesne pompy energoszczędne czy pomy starego typu.
Kocioł u mnie miałby obsłużenia około700 metrów podłogówki( parter domu) na drugim obiegu piętro z grzejnikami oraz na trzecim zasobnik CWU solarny 350 l (z tym ze wężownica zasobnika dla potrzeb grzania zimą ogrzewa 1/3 zasobika)
czy kocioł posiada ochronę temperaturową powrotu?
czy pompy posiadają zawory zwrotne?
Czy zalecają państwo montaż separatora powietrza oraz zanieczyszczeń – jeśli tak to na którym obiegu?
czy kocioł wymaga zastosowania wężownicy schładzającej (w obiegu zamkniętym? )Pozdrawiam
Michał -
27 października 2020 o 17:24 #62705SERWISUczestnik
Tak, są to pompy elektroniczne WILO, tak jak na poniższym zdjęciu.
Są zwory zwrotne w śrubunkach. Nie ma w zestawie separatora zanieczyszczeń, ale jest on możliwy jako opcja.
Posiada ochronę temperatury poprzez wbudowaną pompę kotłową.
Posiada również zawór bezpieczeństwa i naczynie przeponowe
Nie ma konieczności stosowania wężownicy schładzającej. Kocioł jest szybkowyłączalny.
Jedynie zastanawia mnie ta powierzchni8a podłogówki. Jest to 700 czy może 70 metrów do ogrzania? -
27 października 2020 o 19:19 #62704fuczUczestnik
700 metrów to sumaryczna długość 8 pętli a powierzchnia podłogówki to około 70 metrów.
-
28 października 2020 o 12:05 #62703SERWISUczestnik
Tak więc polecamy się 🙂
-
27 kwietnia 2021 o 13:02 #62702fuczUczestnik
Wracają do tematu – niebawem muszę coś zamówić – widzę że pojawił się nowy kocioł DasPell next – też ma wbudowane pompy, naczynie ochronę powrotu i sondę – tak jak HT One.
Czy te kotły jakoś technicznie się różnią ? Czy jedyną różnicą jest zasobnik pelletu (boczny) i większe zakresy mocy.
Bo w HT One przeraża mnie tylko mała pojemność zasobnika pelletu (wiem źe można powiększyć ale nie pozwala mi na to wysokość kotłowni – nie otwarłbym drzwiczek z góry)
-
27 kwietnia 2021 o 15:22 #62701Mateusz ŻurekUczestnik
Cześć,
Widziałeś, że te daspell mają 144 cm wysokości?
Piece daspell mają moc minimalna w okolicy 4.5kw. One 8kw schodzi nawet do 2kw na minimalnej mocy.
Policz zapotrzebowanie na ciepło na stronie cieplowlasciwe.pl
Na tej podstawie wybieraj piec czy inne źródło ciepła.
Mam piec 15kw i przy okresach przejściowych ma on znacznie za dużo mocy. Dopiero przy – 15 moc minimalna 5kw jest lekko powyżej zapotrzebowania.
Warto najpierw policzyć zapotrzebowanie aby nie przestrzelić z mocą. Do tego obecnie pompy ciepła są tylko trochę droższe od pieca na Pellet i można dostać do nich dofinansowanie.
-
27 kwietnia 2021 o 15:56 #62700fuczUczestnik
Cześć
Na Ciepłowlasiwe.pl wychodzi 11 kw – znam tą stronę 😉
Stąd na początku polowałem w ONE 11 KW – tylko teraz tak myślę czy jeśli trafię na słaby pellet (dajmy na to o wartości opałowej z 20% mniejszej niż deklaruje producent) to czy kocioł podoła.
W tym ONE jedynie martwi mnie dość mały zasobnik paliwa – a kotłownia ma 2 metry – czyli z nastawką bęcie problem go otworzyć.
Może producent zrobi do nadstawkę połowiczną 🙂
-
28 kwietnia 2021 o 06:11 #62699SERWIS1Opiekun forum
Moc kotła dobierana jest na temperaturę -20, więc przez większość roku pracuje z mocą obniżoną. W przypadku dużych mrozów będzie dłużej pracował na pełnej mocy.
Możesz kupić kocioł z nadstawką i zdemontować pokrywę (klapę). Zbiornik może być otwarty.
-
28 kwietnia 2021 o 07:35 #62698SERWISUczestnik
Koledzy, sugerowałbym jednak kocioł NEXT. Ma on kilka zalet w stosunku do kotła typu ONE:
– większy zbiornik
– nowy palnik i całość popiołu znajduje się w popielniku
– wentylator wyciągowy na górze z łatwym do niego dostępem
– układ hydrauliczny na górze kotła z ułatwionym do niego dostępem
– osobne drzwi do popielnika i komory paleniskowej
– no i najważniejsze, dwukrotnie większa pojemność wodna, co pozwoli, że kocioł mimo większej mocy będzie się wolniej nagrzewał i dłużej trzymał będzie temperaturę
-
2 czerwca 2021 o 10:46 #62697fuczUczestnik
Witam ponownie.
One 11 kw zamówiony w przyszłym tygodniu mam go otrzymać.
Jedynie obawą jest to że dostanę kocioł (poekspozycyjny) z 2019 roku – pytanie czy od 2019 wprowadzano w tych kotłach jakieś znaczne modyfikacje ( w konstrukcji bądź sofcie sterownika? ) Jak wygląda sprawa z gwarancją w tym wypadku ?
Pozdrawiam
Michał
-
2 czerwca 2021 o 12:34 #62696SERWIS1Opiekun forum
Witam
Od 2019 roku nie powinno być większych różnic wobec produkowanych obecnie – obecnie w standardzie jest sonda Lambda – jeżeli ją masz to jest to nowa wersja. W przypadku pytań dzwoń na serwis a koledzy Ci pomogą.
Gwarancję liczymy od daty zakupu przez klienta ostatecznego czyli masz standardową gwarancję jak inni.
-
4 czerwca 2021 o 13:01 #62695fuczUczestnik
<p style=”text-align: left;”>Info z hurtowni ma sondę.</p>
Kolejne pytanie czy kocioł z 2019 roku ma wydany certyfikat ekodesign? -
7 czerwca 2021 o 07:59 #62694SERWISUczestnik
Tak, jak najbardziej, ma on Świadectwo Eco Design, do pobrania ze strony: https://heiztechnik.pl/do-pobrania-pl/certyfikaty/
-
23 czerwca 2021 o 06:03 #62693fuczUczestnik
Kociołek dotarł -jedyna zmiana to że mam jeszcze pompy grudnfosa 🙂
Przeglądając ten certyfikat widzę że prawdopodobnie będzie można ubiegać się o wyższą dodaję z czystego powietrza ( bo kocioł w wersji 11 kW spełnia kryteria podwyższonego standardu (czy może ja coś źle interpretuję? ) Waszym zdaniem czy warto zakładać dodatkowy magnetyczny filtr zanieczyszczeń (aby dać pożyć pompom dłużej)?
-
23 czerwca 2021 o 18:15 #62692SERWISUczestnik
Tak, kocioł ten objęty jest wyższą dopłatą z czystego powietrza.
Warto stosować filtr magnetyczny, zwłaszcza przy starszych instalacjach.
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.