DasPell – bezsensowne sterowanie pompą CWU

Strona główna Forum Pomoc techniczna DasPell – bezsensowne sterowanie pompą CWU

Oglądasz 5 odpowiedzi wątku
  • Autor
    Wpisy
    • #52006
      YAQB
      Uczestnik

      Witam.

       

      Uprzejmie prosiłbym o pomoc w okiełznaniu HT DasPell (20kW), ponieważ komletnie nie umiem sobie poradzić w ustawieniem sterownika pieca tak, żeby było dobrze. Otóż po awarii bufora 500L (kombinowany 350L CO + 150L CWU) przebudowałem instalację na dwa oddzielne zbiorniki – 400L CO oraz 200L CWU. W chwili obecnej tak zmieniłem parametry sterownika, iż odpala on pompę ładowania bufora CO w momencie, w ktorym piec osiągnie 40*C i ładuje do momentu osiągniecią 60*C na dolnym czujniku temperatury w buforze. Buła z masłem.

      Gorzej z CWU, ponieważ zadeklarowałem, iż minimalna temperatura CWU ma być na poziomie 40*C (i tu akurat wszystko działa jak należu), ale piec uruchamia pompę CWU w sposób dla mnie kompletnie nie zrozumiały gdyż sterownik:

      – potrafi odpalić pompę CWU nawet gdy temperatura jest powyżej 40*C (to jeszcze można przeżyć)
      – wyłącza ładowanie CWU przed osiągnieciem progu temperatury (ustawione na 60*C)

      oraz to co jest NAJGORSZE:

      – uruchamia pompę CWU w sposób NIEZALEŻNY od temperatury pieca (foto w załączeniu). Efekt jest taki, że piec ma np. 35*, CWU ma 45*C, sterownik włącza pompę CWU czego efektem jest najpierw ogrzanie pieca wodą z CWU a po dłuższej chwili wychłodzenie całości. Dodam, że nie następuje rozpalenie pieca.

      Załączniki:
    • #52032
      SERWIS
      Uczestnik

      Witam,

      Drapię się w głowę i przyznam szczerze że nie wiem co napisać 🙁

      Chyba jedyna rozsądna rada to telefon do firmy PLUM, producenta sterownika…

      Pozdrawiam

    • #52096
      Patrol
      Uczestnik

      Masz aktywny tryb termostat i to może blokuje rozpalenie, chociaż nie pamiętam już jaki ma tu wpływ cwu przy załączeniu tej funkcji. Robiłeś dłuższe odpięcie sterownika od zasilania na np 20min? Przy okazji reset do fabrycznych. To chyba tyle co możesz sam zrobić, zakładając że wszystko jest poprawnie podłączone – najlepiej zerknij sobie do puchy sterownika i sprawdź jeszcze podłączenia.

    • #52151
      YAQB
      Uczestnik

      Jeśli przez termostat rozumiem pokojowy sterownik/regulator temperatury (ten, który włącza pompę obiegu CO na kaloryfery) to tak – używam.

      Przy modernizacji kotłownik piec był odłączony na 3 dni (jakoś ze 2 tygodnie temu). Resetu do ustawień fabrycznych jeszcze nie robiłem.

      Chciałbym napisać: “używam pieca 7 lat i do tej pory było OK”, ALE przed zmianą miałem bufor kombinowany, więc CWU było siłą rzeczy ogrzewana przez opływającą ją wodę CO, więc nie potrafię stwierdzić czy aby na 200% było OK (teraz mam osobno bufor CO i zbiornik CWU). W każdym bądź razie nie przypominam sobie, aby kiedykolwiek było tak, że pompa CWU załączała się w sytuacji, w której piec jest chłodniejszy niż sama woda użytkowa, a spadek temperatury piec poniżej zadanej temperatury mnimalnej samego pieca nie powodowała jego rozpalenia .

       

    • #52167
      YAQB
      Uczestnik

      No to tak, cytuję:

      “Najprawdopodobniej przyczyną sytuacji jest źródło ciepła dla CWU. Należy wejść w:  Ustawienia serwisowe->Ustawienia CO i CWU->Źródło ciepła CWU-> i wybrać kocioł. <u></u><u></u><u></u>Jeżeli nie ma Pan takiej opcji u siebie, to najprawdopodobniej ma Pan nie aktualne oprogramowanie w module A – należy je zaktualizować i wybrać ww opcję.<u></u><u></u>”

      Na pytanie jak zrobić aktualizację otrzymałem odpowiedź

      “W celu aktualizacji oprogramowania musi się Pan skontaktować z serwisem firmy Pellasx, gdyż urządzenie produkowane dla tej firmy i tylko ta firma ma program i konfigurację do tego sterownika”

      Więc wiem więcej, ale nie jest technicznie ani o pół kroku do przodu.

    • #52212
      YAQB
      Uczestnik

      Wysłałem @ do firmy PellasX …

Oglądasz 5 odpowiedzi wątku
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.