Witam
0d 6 lat ja oraz sąsiad mamy zamontowane identyczne kotły na pellet 15kw ze sterownikiem Ht900.
W zeszłym miesiącu sąsiad miał jakieś zwarcie lub przepięcie w domu niezwiązane z kotłownią, ale kocioł wyłączył się podczas pracy i wywalił mu się soft, w sensie wysypał sporo błędów, przeszedł w stan awaryjny a później zresetował do ustawień fabrycznych. Nie był to wielki problem, aktywowaliśmy moduły i stawiliśmy opcje jak w moim kotle. Był też serwisant, pooglądał i w zasadzie tyle, widać nie bardzo miał doświadczenie z tym sterownikiem.
Kocioł działa poprawnie ale 1 opcji nie można zmienić – w zakładce ustawień palnika jest moc kotła oraz siła nawiewu dmuchawy wyrażona w %. Max wartość to 25% i nie można dać więcej, ani w trybie zwykłym ani w serwisowym, podczas gdy u mnie można tą wartość zwiększać (w zasadzie nie wiem do ile, nie bawiłem się nigdy powyżej 40%).
Nie miało by to większego znaczenia, gdyby nie fakt że skończył się nam wysokokaloryczny pellet iglasty (palił ładnie przy nawiewie 25%) i używamy obecnie nadal certyfikowanego, ale mieszanego, który jest cięższy (po przeważeniu 10kg/h), mniej kaloryczny i potrzebuje więcej nawiewu bo na 25% pomarańczowy płomień, czarny popiół i smoli. U mnie 34% nawiewu, jest dobry płomień i szary popiół.
Moje pytanie: dlaczego regulacja nawiewu jest zablokowana do 25% i jak to odblokować?
Załączniki:
Musisz być zalogowany, aby uzyskać dostęp do załączonych plików.