- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 13 lat, 11 miesięcy temu przez .
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Strona główna › Forum › Kotły zasypowe › Żywotność kotła
Witam wszystkich.
Jestem zainteresowany zakupem pieca Q-PLUS. Chciałbym się dowiedzieć jaka jest żywotność tych pieców (przy prawidłowym użytkowaniu)? Mniejsze konkurencyjne firmy oferują piece zrobione z grubszej blachy, oraz dają dłuższa gwarancję (do 5 lat i 8 lat na spawy), ale czy przy u pływie 3 lat gwarancji jaką daje Heiztechnik mogę jeszcze liczyć na co najmniej 7 lat bezawaryjnej pracy?
witam
Po pierwsze nasza gwarancja wynosi trzy lata na cały korpus kotła. Co da wam gwarancja na spaw nawet 10 lat jeśli źródłem przecieku z reguły jest skorodowana blacha a nie spaw.
Najstarsze kotły naszej konstrukcji mają po osiem lat i nie miałem informacji o całkowitym zużyciu któregoś z kotłów.
Co do grubości blachy to powinna być ona optymalna dla wytrzymałości jak i przewodzenia ciepła.
Wszyscy producenci kotłów z tzw. grubej blachy mogą sobie pozwolić na mniejszą ilość tzw. szpilek niż w przypadku cienkich blach, bo robi się to na podstawie obliczeń wytrzymałościowych. Z tego powodu oba urządzenia ciśnieniowe zużyją się w tym samym czasie, gdyż korozja spowoduje i w cienkiej i grubej blasze takie same ubytki, a siła spowodowana ciśnieniem i polem działania będzie rozrywała w tym samym czasie grubą i cienką blachę.
Szacujemy, że przy odpowiedniej eksploatacji kocioł powinien pracować minimum 10 lat
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
Korzystając z okazji chciałbym się dowiedzieć, czy utrzymywana temperatura na piecu ma wpływ na żywotność kotła? Czy niższa temperatura (40-45 st.C)jest bardziej korzystna, niż temperatura 50-55 st C?
Witam
Niszczenie kotłów grzewczych następuje na skutek występowania korozji.
Korozja występuje w wilgotnym środowisku. Aby zmniejszyć zjawisko wykroplenia spalin należy podnieść temperaturę spalin i płaszcza wodnego.
Dlatego też zaleca się aby temperatura kotła była zawsze powyżej 65 stopni.
Dzięki wyższej temperaturze następuje lepsze spalanie a co za tym idzie wzrasta sprawność kotła i zmniejsza się spalanie.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!