Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › Regulator temp. jaki wybrać i jak skonfigurować?
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 12 lat temu przez SERWIS.
-
AutorWpisy
-
-
5 listopada 2012 o 23:23 #76809sebix78Uczestnik
Witam serdecznie.
Już drugi sezon jestem użytkownikiem pieca Q EKO DUO 17KW. W tym sezonie zdecydowałem się na założenie regulatora temperatury,dodam tylko iż podczas ogrzewania domu ostatnio odnotowana temp w salonie przy ogrzewaniu podłogowym wynosiła 27 stopni,praktycznie można się ugotować.Prosiłbym was o podpowiedz jaki regulator temp.wybrać (producent) i w jaki sposób skonfigurować go ze sterownikiem pieca Tango Negro.Dodam że zależy mi na regulatorze bezprzewodowym.
Z góry dziękuje za podpowiedzi.
Pozdrawiam. -
6 listopada 2012 o 00:42 #76813SERWISUczestnik
Witam
Wydaje mi się, że najlepszym i najbardziej popularnym jest Euroster, słyszałem też dużo dobrego o adaptacyjnych termostatach firmy Immergas.
Konfigurować, czyli ustawiać musisz tylko sam termostat pokojowy. Co do sterownika kotłowego to nie musisz w niego ingerować, telefonicznie jedynie sprawdzimy, jaki masz algorytm pracy kotła, wskazane jest aby, z tego co pamiętam, był ustawiony na 2.
Termostat wpinasz w wejście, gdzie w tej chwili znajduje się zworka, wystarczy ją usunąć.
W razie problemów pisz lub dzwoń.
Jeszcze jedno, dla ograniczenia temperatury warto jest założyć zwór mieszający co pozwoli nie przegrzewać grzejników.Pozdrawiam
-
6 listopada 2012 o 11:43 #76812sebix78Uczestnik
Witam i dziękuje za odpowiedz.
Wygląda więc na to że mogę wpiąć w sterownik regulator dowolnego producenta.Czy jest jakiś sposób żeby samemu sprawdzić algorytm pracy pieca?
Pozdrawiam. -
6 listopada 2012 o 12:57 #76811SERWISUczestnik
Witam
Aby ustawić algorytm należy wejść w tryb serwisowy.
Robi się to następująco:
1 – wyłącz sterownik przełącznikiem 0/1
2 – naciśnij przycisk F i trzymając go wciśnięty włącz ponownie sterownik
3 – po ukazaniu się napisu CFG naciśnij przycisk NASTAWA/POMIAR
4 – po ukazaniu się napisu tRb postępuj jak podczas konfiguracji sterownika przyciskami F i strzałkami
5 – jeżeli odnajdziesz parametr AlG to ustaw go na 2Niestety starsze sterowniku Tango Negro nie posiadały tego parametru i jeżeli go nie znajdziesz to będziesz musiał ustawić temperaturę załączenia pompy na 50 stopni i robi się to również w trybie serwisowym. Temperatura załączenia pompy jest pod parametrem OnP.
Pozdrawiam
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.