Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › HT ONE 15 KW nie dopalony pellet, wibracje ppdajnika
- Ten temat ma 20 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 lat, 2 miesiące temu przez
Rafał Lipiński 77.
-
AutorWpisy
-
-
8 stycznia 2020 o 02:00 #72658
Rafał Lipiński 77
UczestnikWitam od 2 miesięcy jestem właścicielem kotła HT ONE 15 KW i nie wiem czy tak ma być że w popielniku jest więcej nie dopalonego pelletu, zamiast popiołu a popiół osadza się na bokach komory spalania. Jeszcze jest problem z podajnikiem podczas podawania pelletu cały kocioł ma drgania. Dodam że używam pelletu „lava” i żadnego innego . Czy to są złe ustawienia sterownika?
-
8 stycznia 2020 o 09:54 #72679
Mateusz Żurek
UczestnikCześć,
Tak nie powinno być,
To co widać na zdjęciu wygląda na pellet, który wyleciał z podajnika już po wygaszeniu.
Nie widać na nim zbyt dużo śladów palenia.Sprawdził bym
– podawanie podajnika. Trzeba wykonać przeważenie podawania i skorygować wydajność podajnika w sterowniku. Jak to wykonać znajdziesz w instrukcji na stronie 10 „Ustalenie wydajności podajnika”
https://heiztechnik.pl/dokumenty/INSTRUKCJE%20A/Instrukcja%20Ht%20tronic%20900%20Sensor.pdf
– naciągnięcie elastycznego łącznika podajnika z palnikiem.Pozdrawiam
-
8 stycznia 2020 o 13:13 #72678
Rafał Lipiński 77
UczestnikDzięki . Spróbuję zrobić tak jak napisałeś, tylko te naciąganie łącznika to powinien wykonać ten kto mi montował piec.
Pozdrawiam. -
8 stycznia 2020 o 14:02 #72677
Markus
UczestnikSpróbuję zrobić tak jak napisałeś, tylko te naciąganie łącznika to powinien wykonać ten kto mi montował piec.
Tu chodzi o to, że na czas pomiaru, zdejmuje się łącznik z palnika i kieruje się (na przykład) do pustego worka.
Po skończonym pomiarze i przeważeniu pelletu, trzeba na nowo łącznik nałożyć na rurę od palnika. -
8 stycznia 2020 o 15:40 #72676
Mateusz Żurek
UczestnikDzięki . Spróbuję zrobić tak jak napisałeś, tylko te naciąganie łącznika to powinien wykonać ten kto mi montował piec.
Pozdrawiam.W sumie to te piece powinny przyjechać już zamontowane.
Wiec jeżeli jest jakiś luz na łączniki to mógł powstać przy poprzednim pomiarze wydajności podajnika albo sama rura jest trochę za długa.
Jak będzie trochę luzu to będzie się zatrzymywał paliwo i niekiedy to zatrzymane paliwo się przesypie.To jest tylko podejrzenie. Są duże szanse, że jest dobrze zamontowany a przy czyszczeniu przesypie się trochę paliwa przez krawędź samego podajnika i łącznik tu nie będzie miał żadnego wpływu.
A i pomiar wydajności wykonuje się za każdym razem jak zmieniasz paliwo, więc warto wiedzieć jak to się robi.
-
8 stycznia 2020 o 22:32 #72675
Rafał Lipiński 77
UczestnikChciałbym zrobić to przeważenie podajnika tylko w tych piecach jest wszystko zabudowane i nie za bardzo wiem jak się do tego dostać a fachowiec który mi montował ten piec teraz akurat nie ma czasu przyjechać. Może ma ktoś taki piec i mógłby mi przesłać swoje ustawienia. Z góry dziękuję
-
8 stycznia 2020 o 23:04 #72674
Mateusz Żurek
UczestnikChciałbym zrobić to przeważenie podajnika tylko w tych piecach jest wszystko zabudowane i nie za bardzo wiem jak się do tego dostać a fachowiec który mi montował ten piec teraz akurat nie ma czasu przyjechać. Może ma ktoś taki piec i mógłby mi przesłać swoje ustawienia. Z góry dziękuję
Cześć,
Jest tu parę osób z podobnym piecem.Tak na szybko jak Rzuciłem okiem do instrukcji pieca na stronę 17tą to widać tam dwoje drzwiczek po otwarciu przedniego panelu.
Obstawiam, że trzeba otworzyć te na prawo od palnika i tam powinien być ten elastyczny łącznik.
https://heiztechnik.pl/dokumenty/INSTRUKCJE_K/ONE_%26_ONE_BASIC_DTR.pdf -
8 stycznia 2020 o 23:45 #72673
Sebastian Zadwórny
UczestnikCześć, jak napisał MateuszZurek, po otwarciu drzwi ściągasz płytę z prawej strony drzwi palnika , masz tam elastyczny wąż na opaskę zamocowany na metalowej rurze, poluzowujesz opaskę śrubokrętem krzyżakowym , sćiągasz rurę, ko jakiegoś pojemnika , w testach wyjśc uruchamiasz test podajnika, mnozysz razy 6 (jeslidobrze pamiętam, podajnik podaje przez 10 minut ) tak aby otrzymać wydajnośc na 1h, ta wartośc wprowadzasz w ustawienach ogolnych palnika. Montujesz ponownie rurę .
Palnik w tym kotle tak ma, popiól zostaje na bokach palnika, co zasyp odkurzacz i odkurzanie. Do poplielnika ląduje w zasadzie tylko szlaka z czyszczenia palnika i resztki peletu. Te resztki to w zasadzie też są normalne, niezleżnie od ustawień, pytanie tylko po spaleniu jakiej ilości pelletu masz tyle resztek co na zdjęciu.
Co do ustawień, w tym piecu nie za dużo się da poustawiać, byc może masz dobre ustawienia , ten pellet w popielniku nie świadczy o złych ustawieniach. Ja swój piec, przy pomocy serwisu, ustawiałem na wygląd i kolor komory spalnia regulując moca nadmuchu dla mocy maksymalnej i minimalnej, ale te ustawienia sa zależne od napowietrzenia kotlowni, komina itd. Bez zdjęć komory cięzko powiedzieć czy jest dobrze… -
9 stycznia 2020 o 00:05 #72672
Rafał Lipiński 77
UczestnikMateuszZurek dzięki za podpowiedź.
-
9 stycznia 2020 o 00:08 #72671
Rafał Lipiński 77
UczestnikBastizg powiedz mi jak ty ściągasz tą osłonę bo ja jeszcze chwilę a wezmę łom i ją wyrwe
Na zdjęciu widać jak wygląda komora.
Attachments: -
9 stycznia 2020 o 00:16 #72670
Sebastian Zadwórny
UczestnikPłyta ma wycięty otwór, łapiesz przez ten otwór i ciągniesz do siebie, lekko unosząc.
Zrób zdjęcie najlepiej przy wygaszonym piecu, z lampą. -
9 stycznia 2020 o 00:18 #72669
Rafał Lipiński 77
UczestnikDzięki jutro spróbuje i wyślę zdjęcia. Pozdrawiam
-
10 stycznia 2020 o 19:41 #72668
Rafał Lipiński 77
UczestnikCześć bastizg zrobiłem zdjęcia palnika zobacz czy jest dobrze.
-
10 stycznia 2020 o 19:42 #72667
Rafał Lipiński 77
Uczestnik -
10 stycznia 2020 o 19:44 #72666
Rafał Lipiński 77
UczestnikAttachments: -
10 stycznia 2020 o 20:44 #72665
Mateusz Żurek
UczestnikNa pierwszy rzut oka powiedziałbym, że masz za dużo mocy na palniku.
Ktokolwiek sprawdzał wydajność podajnika i ustawil piec czy pracuje na konfiguracji fabrycznej? -
10 stycznia 2020 o 22:12 #72664
Rafał Lipiński 77
UczestnikHydraulik twierdzi że on ustawiła wszystkie parametry.
-
11 stycznia 2020 o 00:09 #72663
Mateusz Żurek
UczestnikHydraulik twierdzi że on ustawiła wszystkie parametry.
Wiesz jak to mówią: „Kontrola najwyższą formą zaufania” 😉
U mnie po instalacji wyszło tyle tematów. że każdemu radzę zweryfikować co instalatorzy nakombinowali.
Co najwyżej poświęcisz trochę czasu a będziesz miał pewność, że konfiguracja i podpięcia są poprawne.
No chyba, że masz piec z dotacji wtedy musisz gonić gminę aby przysłali serwis. -
11 stycznia 2020 o 00:45 #72662
Rafał Lipiński 77
UczestnikMateuszZurek masz rację z zaufaniem dla tego jestem na forum:) . A piec mam z własnych pieniędzy to wiesz zależy mi jeszcze bardziej żeby to było w 100% sprawne. Fachowiec obiecuje że jutro się pojawi tylko nie za bardzo w to wierzę.
-
11 stycznia 2020 o 00:57 #72661
Mateusz Żurek
UczestnikMateuszZurek masz rację z zaufaniem dla tego jestem na forum:) . A piec mam z własnych pieniędzy to wiesz zależy mi jeszcze bardziej żeby to było w 100% sprawne. Fachowiec obiecuje że jutro się pojawi tylko nie za bardzo w to wierzę.
U mnie do bramy fachowcy od roku nie mogą dojechać.
Dlatego najlepiej samemu zapoznać się z wszystkim co jest związane z piecem i większość konfiguracji, czyszczenia i ogulnego serwisu wykonywać samemu.
Większość operacji jest prosta lub umiarkowanie prosta a resztę da się ogarnąć przy wsparciu serwisu i forumowiczów.Ogarnięcie pieca oraz tego jak się twój układ CO zachowyje trochę zajmuje ale nie ma się co zniechęcać. Początki bywają trudne.
-
11 stycznia 2020 o 01:23 #72660
Rafał Lipiński 77
UczestnikDzięki za wsparcie
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.