Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › SALUS 091FLRFv3
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 lata, 2 miesiące temu przez
Markus.
-
AutorWpisy
-
-
7 grudnia 2020 o 22:04 #72229
iNsx
UczestnikWitajcie kocioł Hz daspel green 17Kw regular kotła ecoMax850P2-H ogrzewanie podłogowe+bojler gorąca woda + grzejniki. Zakupiłem termostat firmy Salus model 091FLRFV2 czy byłby ktoś w stanie powiedzieć w jaki sposób prawidłowo podłączyć termostat do regulatora tak aby śmigało to prawidłowo????
-
7 grudnia 2020 o 22:27 #72238
Mateusz Żurek
UczestnikCześć,
Na stronie 26 instrukcji jest schemat sterownika.
https://heiztechnik.pl/dokumenty/INSTRUKCJE%20A/ARCHIWUM/ecoMAX%20850P2-H_TOUCH_DTR_wydanie_1.0.pdfPodłącz pod wejscie:
– TB jeżeli chcesz wyłączać piec
– TM jeżeli chcesz sterować mieszaczem
Styk 29 jest wspólny dla obu opcji i jest to com
A, jeżeli dobrze pamiętam należy wybrać podłączenie normalnie otwarte. Schemat powinien być w instrukcji termostatu.Opcja druga (wejście TM) jest zalecana gdyż masz podłogówkę i lepiej obniżać temperaturę w układzie niż całkowicie wyłączyć ogrzewanie.
-
8 grudnia 2020 o 10:47 #72237
iNsx
UczestnikNiestety nie posiadam elektronicznego mieszacza tylko ręczny, nie wiem dlaczego ale po osiągnięciu żądanej temperatury na urządzeniu Salus kocioł dalej pracuje no gdyby nigdy nic no i wszystkie pompki dalej kręcą przez co nabijają większą temperaturę w pomieszczeniach, coś czuję że wyrzuciłem pieniądze w błoto skoro ten termostat niczym nie steruje
-
8 grudnia 2020 o 11:22 #72236
Mateusz Żurek
UczestnikNiestety nie posiadam elektronicznego mieszacza tylko ręczny, nie wiem dlaczego ale po osiągnięciu żądanej temperatury na urządzeniu Salus kocioł dalej pracuje no gdyby nigdy nic no i wszystkie pompki dalej kręcą przez co nabijają większą temperaturę w pomieszczeniach, coś czuję że wyrzuciłem pieniądze w błoto skoro ten termostat niczym nie steruje
Cześć
Sprawdź jak to masz podpięte.
Nawet jak nie masz siłownika mieszacza to masz pompę CO podpiętą pod wyjście mieszacza 1 i powinno się dać ją wyłączyć od termostatu.
Może masz włączone obniżenie od termostatu co u ciebie nie zadziała.Otwórz sterownik i sprawdź pod, które styki masz podpięty termostat.
A, i gdzieś w dokumentacji jest informacja jak aktywować termostat. -
8 grudnia 2020 o 11:29 #72235
Markus
UczestnikWitam
Ja mam zainstalowanego Auratona od 4 lat i wszystko śmiga. Sprawdź podłączenia do regulatora kotła i ustawienia zgodnie z instrukcją.
Jeśli nie masz siłownika mieszacza, to pozostaje albo zatrzymać pompę albo wygasić kocioł (choć ta druga opcja chyba nie jest zalecana / dostępna we wszystkich regulatorach kotłów).
W podanej przez kolegę Mateusza dokumentacji – schemat podłączeń pkt. 12.6 – do regulacji kotła przez termostat podłączenia do zacisków 28 i 29. Natomiast o ustawieniach przeczytasz w pkt. 12.12Pozdrawiam
Markus -
8 grudnia 2020 o 11:46 #72234
iNsx
UczestnikPo włączeniu opcji z pompą odcina tylko pompę od grzejników a podłogowa dalej się grzeje a grzejniki zimne
-
8 grudnia 2020 o 12:06 #72233
Markus
UczestnikNie wiem jaki masz schemat instalacji (skąd brana jest woda na podłogę czy za zaworem mieszającym czy przed), ale chyba powinieneś zainwestować w siłownik mieszacza i zmienić ustawienia reakcji na sygnał termostatu z wyłączenia pompy na obniżenie temperatury mieszacza. Mam tak u siebie, że po uzyskaniu zadanej temperatury w pomieszczeniu , obniżana jest temperatura czynnika grzewczego.
Trochę trzeba poeksperymentować o ile stopni, ale to wszystko zależy od danej instalacji i specyfiki domu. -
8 grudnia 2020 o 13:08 #72232
iNsx
UczestnikWygląda to tak, odbiornik podpięty pod 29/30 a zasilanie LN
-
8 grudnia 2020 o 15:23 #72231
Markus
UczestnikWitaj
Nie do końca mogę ze zdjęć odtworzyć schemat instalacji. Ale tak pokrótce, myślę że tak to wygląda:
Na zdjęciu zaznaczyłem pompy.
Pompa 1 i Pompa 2 posiadają przed nimi zawory 3D termostatyczne – wiec zakładam, że to są chyba na podłogówkę
Pompa 3 idzie chyba na grzejniki
Pompa 4 na CWU
Drugie zdjęcie to zawór 4D bez siłownika:
rura 1 – zakładam że to gorąca woda z kotła
rura 2 – to powrót do kotła
rura 3 – to powrót z instalacji
rura 4 – to ciepła woda idąca na te 4 pompy opisane wyżej.I teraz takie przemyślenia:
– pompa 4 jeśli idzie na CWU, to powinna pójść bezpośrednio z kotła, a nie przez zawór 4D, który schładza wodę.
– zwór 4D został tam zainstalowany w celu ?
i tu jest pytanie czy ma ograniczać temperaturę wody na instalację (CO grzejnikową i podłogową),
czy też ma być to ochrona powrotu,
Dwóch funkcji na raz nie udźwignie a dodatkowo jest bez żadnego siłownika, więc nastawy są stałe.
– i kolejne pytanie: jak pompy są podłączone do zasilania w regulatorze kotła, bo termostat jak pisałeś odłączył pompę na grzejniki a podłogówka dalej chodziła.
Jak coś źle opisałem to opiszPozdrawiam
Markus
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.