Heiztechnik - Producent kotłów

Bufor+Kocioł Q pellet Duo 25KW+Rcontrol

2 miesiąc 1 tydzień temu #10137 przez SERWIS1
Witam

Kocioł zawsze chroni sam siebie przed zbyt niską temperaturą dlatego odpala się, gdy jest zbyt zimny. Sprawdź w serwisie czy funkcja bufora jest załączona.
Spalanie wynika z odbiorów budynku i pierwsze nagrzewanie zawsze pochłania więcej paliwa.
Wydajność podajnika została wyliczona czy wynika z wykonania przeważenia podajnika?

Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2 miesiąc 3 dni temu #10224 przez tomdx
Witam,

1. Jeśli chodzi o wyliczenia to ilość peletu została przeważona, 3xpo 2 minuty, potem przeliczenie razy 10 i wyszło mi podawania na godzinę. Dziwi mnie jednak różnica ponieważ po zakupie peletu wychodziło gdzieś podawania na poziomie 15,7kg/h i to 3 razy pod rząd natomiast jakiś czas temu z tej samej dostawy ale już na innym zasypie osiągam również pod rząd wielkości 17kg/h. Nie wiem czy nie jest to spowodowane tym że pelet jest różnych długości. Trafiają się i 4cm odcinki. W Barlinku jednak są bardziej regularne te odcinki.
2. Co do histerezy: ostatni tydzień nastawiłem piec na 70 stopni + 2 na podwyższenie od mieszaczy i CWU, bufor w konfiguracji 70/50 z histerezą 20 stopni. Dzisiaj miałem taką sytuację gdzie autentycznie przy temp na kotle 51 stopni załączył się palnik a temp bufora była 66/44 a CWU 55. W ogóle do mnie nie przemawia argument że kocioł musi sam się chronić. Gdybym histerezę dał na 35 stopni to by się załączył przy 45 stopniach pewnie. Dla mnie jest nie do przyjęcia że kocioł sam musi się nagrzać tylko po to aby nabić sobie temp i np. doładować 5-8 stopni bufor choć temperatury w buforze nie spadły poniżej zadanych. Nie wiem czy nie jest też problem z modułem B i jego pracą bo był moment (2 dni) gdzie nie sterował mieszaczem na grzejniki w ogóle dopiero po resecie (wyłączenie zasilania) i ręcznym przesterowaniu zatrybił i teraz chodzi OK. Wcześniej nie widziałem też literki B przy temp. aktualnej (bufor w ustawieniach serwisowych miałem zawsze na włączony z ustawionymi temperaturami TG/TD). Teraz literka B się wyświetla i kocioł miał dwa dni gdzie załączał się od temp bufora anie histerezy:) Wczoraj znów coś mu odbiło i jedzie wedle histerezy a nie temperatur bufora.
Jaka więc powinna być poprawna praca kocioł - pompa CO/bufora ? W jaki sposób moduł B powinien sterować pompą CO.
Czy ktoś ma z was instalację z modułem B i buforem? Czy pompa CO nie powinna pracować w zależności od temp bufora a nie histerezy kotła?
Sorry ale w instrukcjach od sterownika heiz i nawet pluma nie jest to jednoznacznie wytłumaczone.

Jeśli ma to zależeć jedynie od histerezy kotła to jest to jakieś nieporozumienie.
Kocioł zawsze nagrzewa się w ciągu 0,5h do temp jak na buforze u góry a przy ładowaniu powyżej oczywiście musi już się napracować.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2 miesiąc 3 dni temu #10228 przez SERWIS1
Witam

W celu uzyskania wiarygodnego wyniku przeważenia próba powinna trwać jak najdłużej - próba 6 minutowa nie przyniesie wiarygodnego wyniku. Zalecam wykonanie próby 10-15 min.
Różnica w wydajności wynika głównie z granulacji pelletu - średnica i długość.

W sytuacji, gdy nie steruje mieszaczem sprawdź czy w informacjach jest widoczny moduł B i jego wersja programu (jeżeli nie jest to może być problem z kablem łączącym dwa moduły).
Czy kocioł nie podgrzewał CWU w momencie, gdy się załączył się w nieoczekiwanym momencie.

Kocioł powinien się uruchamiać od temperatury bufora jednakże nowe wersje chronią kocioł przed zbyt niską temperaturą - to nie jest kocioł gazowy, który pracuje tylko wtedy gdy trzeba nagrzewać instalację i można go łatwo zniszczyć pracą na niskich temperaturach.

Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2 miesiąc 1 dzień temu - 2 miesiąc 1 dzień temu #10242 przez tomdx
Witam,

trochę to trwało zanim wszystko posprawdzałem i po oszukiwałem trochę kociołek.

Temat wygląda tak:
1. Sterownik kotła widzi moduł B jak na załączonym foto. Temp. zadana kotła to 68 stopni + 2 na podwyższenie co daje na sterowniku 70 stopni. Kabel pomiędzy A i B jest OK.

2. Kocioł steruje się wg temperatur bufora TG/TD odpowiednio 68/50 bez względu na swoją histerezę ale tylko wtedy gdy rozłączę go z zasilania, moduł B ma podłączone zasilanie a następnie włączam zasilanie sterownika kotła. Jeśli tak zrobię to sterownik będzie czekał na spadek temperatury na górze bufora TG poniżej 50 stopni i wtedy się załączy. Już się witałem z gąską do dzisiejszej nocy. W momencie kiedy na buforze temp. TG spadła poniżej 50 stopni kocioł się załączył załadował bufor w ciągu 3,5h do temp 70/68 i przy osiągnięciu 70 stopni się wygasił i przeszedł w postój. I w tym momencie po obniżeniu się temperatury kotła o 5 stopni znów się załączył chociaż temperatura bufora wynosiła TG/TD odpowiednio 66/58. Gdy znów się wygasił i rozłączyłem zasilanie o 4 na ranem to ustawiłem histerezę kotła na 5 i wyciągnąłem czujnik temp. kotła uzyskując spadek temp. momentalnie i oczywiście przy 64 stopniach kocioł wystartował. Po odłączeniu zasilania i ponownym załączeniu znów czeka na spadek temperatury bufora ponieważ już spadek temp na kotle nic nie wnosił i kocioł nie startował.
Temp. kotła mogła spaść do 25 stopni i nic jeśli tylko temp. górna bufora nie spadła poniżej zadanej.
Zastanawia mnie więc czemu on się tak zachowuje, że jeden cykl steruje się wg temp. bufora a jak już go naładuje to pracuje wg swojej histerezy.
Jakieś pomysły?
Zastanawia mnie dlaczego w oknie "Informacje" mam pozycję Termostat kotła ustawioną na ON. Czy to jest normalne? We wszystkich konfiguracjach jeśli chodzi o kocioł to mam wyłączone sterowanie termostatem, również w ustawieniach serwisowych.

3. Mieszacz nr 2 jest na grzejniki i pracuje już prawidłowo. Nie mam mieszacza fizycznie na podłogówkę, jest tylko termostat przed listwą ale w sterowniku jest aktywowany z ustawioną temp 45. Dzięki temu mogłem podpiąć pompę podłogówki pod pompę mieszacza nr 3 w module B a temp mieszacza nr 3 podłączona jest na powrót podłogówki tak aby mi nie odcinało pompy w sterowniku.
Załączniki:

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2 miesiąc 21 godzin temu #10246 przez SERWIS1
Witam

Temperatura górna jest temperaturą rozpoczęcia ładowania i powinna być niższa od temperatury dolnej zakończenia ładowania.

W celu chęci uzyskania określonej temperatury na instalacji należy temperaturę nastawić o 5-10 stopni wyżej.

Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2 miesiąc 20 godzin temu #10256 przez tomdx
Może żle napisałem ale jest tak ja wyżej:
Temp rozpoczęcia ładowania mam na 50 a temp zakończenia ładowania na 68. Nie zmienia to jednak faktu że po działaniu raz na buforze kocioł później ładuje bufor do zadanych temperatur a potem działa na zasadzie normalnej histerezy jakby był bez modułu B, chociaż go widzi w Informacjach oraz pokazuje TG i TD bufora. Chyba że rozłączę mu zasilanie na sterowniku A, wtedy przejdzie w stan postoju po temperaturach wg bufora, czyli będzie czekał na 49 stopni (rozbiór bufora na czujniku górnym) do następnego rozpalenia.
Do instalacji nie potrzebuję więcej niż 45 stopni na grzejniki podłogówkę i CWU.

Pozdrawiam.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2 miesiąc 2 godzin temu #10280 przez SERWIS1
Witam

Czy w oknie temperatury występują w tym momencie jakieś dodatkowe symbole lub litery?

Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

1 miesiąc 3 tygodni temu - 1 miesiąc 3 tygodni temu #10292 przez tomdx
Witam ,

długo trwały różne testy i póki co jest niebo a ziemia jeśli chodzi o spalanie i działanie z buforem.
Sprawa jaw wyżej pisałem wyglądała tak iż pomimo pracy z buforem i załączonej literki B i tak kocioł pracował wg własnej histerezy.
W dużej mierze była racja tu serwisu aby kocioł wysterować jakieś 5-10 stopni powyżej temp zadanej bufora (temp zakończenia ładowania). Nigdzie nie ma jednak informacji co jeśli tak nie będzie.
Po swoich obserwacjach w końcu wiem DLACZEGO.
Otóż jeśli mam temp bufora ustawioną na Tbg/Tbd odpowiednio 50/70 tzn, że wg ustawień bufor będzie ładowany u góry dopiero od 50 stopni a ładowanie ma się zakończyć na dole przy osiągnięciu 70 (oczywiście temp na górze będzie odpowiednio wyższa). Problem w tym, że jeśli temp kotła jest ustawiona też na 70 lub nieco wyżej na 72 to temp. dolna nigdy nie była osiągana i sterownik A "słuchał się histerezy kotła" zamiast bufora. Jeśli temp dolna osiągnie 70 stopni to kocioł faktycznie pracuje w trybie bufora. Jeśli kocioł pracuje w tym trybie to załączy się po osiągnięciu dolnej temp granicznej na górze bufora tzn gdy Tbg osiągnie 49 stopni. Wtedy wskazania temp kotła jak również zakres histerezy nie mają żadnego znaczenia.
W tej chwili ustawienia mam takie że kocioł jest wysterowany na 70 stopni i ustawione jest podwyższenie o 10 stopni od CWU i mieszaczy (również bufora jak się okazuje) ponieważ temp zadana kotła to 80 stopni. Przy ustawieniu bufora Tbg/Tbd 50/70 kocioł pracuje do 77 stopni, w konsekwencji czego u góry na buforze mam 77 stopni a na dole 70, warunki są spełnione i kocioł przechodzi w stan postoju.
Różnica teraz jest taka że jak mi palił 105 kg peletu przez 4 dni przy temp zew 9-18 stopni tak teraz 105 kg peletu przez 7 przy temp zew 4-14. Poprzednio załączał się jakieś 2,5 raza na dobę teraz tylko raz. Oczywiście będzie to zależne od rozbioru ciepła więc zimą będzie częściej pewnie a latem rzadziej.
Jedyne co mi pozostało to jeszcze powalczenie ze spiekami.

Pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

1 miesiąc 2 tygodni temu #10440 przez tomdx
Panowie wie ktoś może czy m się różnią w działaniu moduły B, np ecomax 800 R2 od ecomax 850 P2?
Jaka jest różnica między tymi 850 P1/850P2/850P3?
Bardziej interesują mnie detaliczne informacje aniżeli w stylu że jeden jest do peletowego palnika a drugi retortowego.

Było dobrze przez ponad tydzień - kocioł załączał się i wyłączał wg temp bufora - dzisiaj znów kociołek żyje własną wizją z tym że czeka do temperatury dolnej aż spadnie poniżej 50 stopni ale jak już wystartuje to zamiast do 75 zatrzymuje się na 60, po czym się wygasza i znów startuje aby podbić temp. o 5 stopni.
Zaczynają już mnie te sterowniki Pluma naprawdę denerwować.
Czy czasem ten moduł B nie jest schrzaniony? A może u mnie jest nieodpowiednia wersja tego modułu?
Serwisie czy coś wiesz na ten temat?
Moje wersje softów są kilka postów wyżej w załączniku.

Pozdrawiam.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

1 miesiąc 2 tygodni temu #10453 przez SERWIS1
Witam

Czy możesz zrobić zdjęcie modułu B?

Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.