Strona główna › Forum › Kotły z podajnikiem › Kociołł Q PELLET DUO 25kw – termostaty
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 lat, 7 miesięcy temu przez SERWIS.
-
AutorWpisy
-
-
19 stycznia 2013 o 19:09 #76194maniekUczestnik
Witam, posiadam piec Q Pellet Duo 25kw.
Instalacja – na dole podłogówka, pompa i zawór 3-drożny z siłownikiem elektrycznym podłączonym pod mieszacz nr 1. Na górze grzejniki + podłogówka w łazience podłączone pod zawór 4-drożny(bez siłownika) pompa jako CO.Moje pytanie jak podłączyć dwa termostaty na dół i górę tak aby każdy działał jak należy czyli górny odłączał tylko pompę CO, a dolny zamykał zawór mieszający.(no chyba że się mylę) Jakie termostaty bezprzewodowe są dobre.
Na razie jeszcze w tym domu nie mieszkam i tylko podłączyłem termostat ecoster 200 na górze, ale jak dobije zadana temp. to wyłącza kocioł w tryb postój i pompy obydwie działają do pewnego czasu, a później obydwie się wyłączają.
MAriusz
-
20 stycznia 2013 o 21:15 #76200SERWISUczestnik
Witam
Niestety w tym celu musiałbyś nabyć termostat pokojowy firmy PLUM, producenta sterownika kotłowego.
Niestety jest on tylko w wersji przewodowej.
On pozwoli na jednoczesną obsługę dwóch obiegów grzewczych.Pozdrawiam
-
20 stycznia 2013 o 23:36 #76199maniekUczestnik
Jak pisałem, poprzednio kupiłem taki termostat ecoster 200 Plum.
Pewnie bym musiał dokupić jeszcze jeden czujnik pokojowy i podłączyć go pod ecoster 200?
-
22 stycznia 2013 o 14:34 #76198SERWISUczestnik
Witam
Na szybko pomyślałem że masz euroster-a a nie ecoster-a.
Ta, masz rację, musisz dokupić jeszcze jeden pomieszczeniowy czujnik temperatury.Pozdrawiam
-
26 stycznia 2013 o 02:01 #76197maniekUczestnik
Ok, a mam jeszcze kilka pytań co do nastawień.
Jaka powinna być zadana temp. na kotle?
Jaka histereza kotła?
Na ile % powinna być nastawiona max moc kotła?
Na ile % powinna być nastawiona min moc kotła?Czy ma jakiś większy sens zwiększanie czasu nadzoru?
Teraz mam ustawione 1 minutę i później zaczyna się wygaszać.Oczywiście te pytania stawiam pod kątem optymalizacji spalania peletu 🙂
Tryb oczywiście FL
Na razie mam tak zrobione, że ecoster 200 po uzyskaniu zadanej temp. wyłącza pompę CO czyli grzejniki na piętrze, a pompa podłogówki chodzi dalej wraz z mieszaczem sterowanym siłownikiem elektrycznym.
Czy to jest dobre rozwiązanie, czy lepiej jakby ecoster 200 wyłączał cały piec po zadanej temp.
-
2 lutego 2013 o 19:39 #76196SERWISUczestnik
Witam
Według mnie ecoster nie powinien wyłączać kotła, czyli masz ustawione poprawnie.
Jeśli idzie o ustawienia FL to poproszę, abyś zadzwonił do konsultanta serwisowego gdyż on zna lepiej sterowniki pelletowe.Pozdrawiam
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.