Rolnicy, instytucje i zakłady prowadzące działalność na wsi, często stosują kotły na słomę, w których paliwem jest sprasowana słoma. Na rynku istnieje wiele różnych modeli kotłów oraz pieców na słomę. Słoma, którą pali się w piecach, jest w postaci sprasowanych kostek lub bel.
W zależności od modelu, mocy oraz wielkości kotła, jednorazowo można spalać kilka kostek słomy (do 8-10) lub od 1 do 3 beli słomy. Duża komora paleniskowa pozwala zmniejszyć ilość rozpaleń, minimalizuje czas obsługi kotła oraz wydłuża okres ogrzewania instalacji.
Jak działają piece na słomę?
Kotły na słomę są kotłami cyklicznymi. Kocioł należy załadować odpowiednią porcją paliwa. Po załadowaniu słomę należy zapalić, zamknąć drzwi kotła i włączyć automatykę. Automatyka w sposób modulowany zarządza pracą wentylatora, który napowietrza proces spalania w komorze paleniskowej.
Słoma ulega spalaniu. Kocioł się nagrzewa i podgrzewa wodę grzewczą. Ciepła woda przekazywana jest do bufora oraz na instalację grzewczą. Kocioł pracuje w sposób modulowany – sterowany przez automatykę kotła. Po wypaleniu paliwa następuje samoczynne wygaszenie ognia w kotle.
Na instalację grzewczą budynku pompy przesyłają ciepłą wodę grzewczą zgromadzoną w buforze. Po spadku temperatury na kotle oraz odpowiednio w buforze komorę paleniskową należy wyczyścić i usunąć popiół. Rozpocząć można kolejny cykl palenia.
Odpowiedni wybór pieca do spalania słomy
Piece na słomę muszą być odpowiednio dobrane w stosunku do zapotrzebowania energetycznego obiektu. Elementem wspomagającym funkcjonowanie instalacji jest bufor ciepła, który gromadzi nadmiar wyprodukowanej energii. Heiztechnik oferuje bardzo szeroką ofertę kotłów do spalania słomy.
Pracą tych kotłów steruje automatyka pogodowa HT-tronik 251, która w sposób modulowany steruje procesem spalania, współpracując z czujnikiem temperatury spalin. Automatyka steruje pracą bufora – usprawnia to proces spalania i umożliwia gromadzenia energii cieplnej. Sterownik może sterować pracą 4 pomp i zaworem mieszającym. Współpracuje z panelem zdalnego sterowania, termostatami oraz modułem internetowym.
Piec CO na słomę – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Piece CO na słomę, w zależności od modelu różnią się nie tylko gabarytami, ale również danymi technicznymi, w tym m.in. mocą, maksymalną temperaturą pracy, pojemnością komory paleniskowej oraz rodzajem podawanego paliwa (kostka, bela). Heiztechnik w swojej ofercie posiada kilka modeli kotłów na słomę.
Produkty odznaczają się nie tylko wysokimi parametrami technicznymi, ale są konkurencyjne cenowo. Każdy piec lub kocioł powinien być zamontowany z buforem ciepła. Bufor w celu prawidłowego i bezpiecznego funkcjonowania, powinien być odpowiednio dobrany przez firmę instalacyjną, w porozumieniu z projektantem instalacji grzewczej.
Kotły na słomę powinny być wyposażone w automatykę, która steruje pracą kotła, bufora oraz pompami i zaworami instalacji grzewczej budynku.
Piec CO na słomę – zalety użytkowania
Kotły na słomę wybieramy w rejonie, gdzie dostępna jest sucha słoma w odpowiednich ilościach, rolnicy wybierają często piec na słomę do domu. Ogrzewanie domu przy wyborze pieca do spalania słomy jest tanie i ekologiczne. Podczas spalania powstają popioły, które mogą być wykorzystane jako nawóz.