Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Piec gaśnie q eko
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 12 lat, 7 miesięcy temu przez SERWIS.
-
AutorWpisy
-
-
1 lutego 2012 o 23:54 #71365BeataUczestnik
Witam. Byc może już taki problem był, jednak nie moge znaleźć odpowiedzi. Zostawiono mnie z obsługą pieca Q EKO ze sterownikiem HT Tronic 500. Problem jest taki, iż po rozpaleniu pieca i włączeniu go na automat, w piecu pali się przez jakiś czas, osiągnie pewną temperaturę a następnie automatyka wyłącza się i piec wprowadza się w stan wygaszania. W domu jest podłogówka, więc na początku wiem że to normalne, bo z obiegu wraca zimna woda i ona powoduje że po jakimś czasie piec sie gasi.Piec ustawiony jest na temperature max 65 stopni lecz osiaga nie wiecej niz 37 stopni. Pali się już trzeci dzień, i ciągle trzeba zaglądać, bo co jakiś czas sie jeszcze automat wyłączy. Co prawda co raz dłużej mija zanim się wyłączy ( na początku po 1,5 h potem po 4 i po 6). W związku z tym, prosze mi poradzić co może być przyczyną wyłączania się automatu. Czy może ustawienia trzeba dostosować lepiej?
-
2 lutego 2012 o 14:12 #71373SERWISUczestnik
Witam
Powodem jest zbyt mała moc kotła w stosunku do zapotrzebowania ciepła.
Rozumiem że jest to nowy dom i go wygrzewasz.
Podaj mi jak masz ustawione następujące parametry:
– czas pauzy podawania
– obroty dmuchawy.Na szybko proponuję, abyś zwiększyła ilość paliwa przez zmniejszenie pauzy podawania o 10 sekund i ewentualnie obroty dmuchawy o jeden stopnień, ale dopiero wtedy gdy zauważysz, że węgiel nie spala się w całości.
Pozdrawiam
-
3 lutego 2012 o 20:12 #71372BeataUczestnik
Prawda, jest to nowy dom, lekko ponad 200 metrów kwadratowych do ogrzania.
Czas pauzy podajnika jest 40 sekund a obroty dmuchawy to 5. Inne wartości, być może też przydatne to:
czas przesypu – 5 minut
krotność podawania – 4
czas oczekiwania 10 minutczas dmuchawy – 10 sekund
i jakiś czas dmuchawy wzrost – 5Z tego co mi Pan odpisał, i moich parametrów wynika że musze je troszke zmodyfikować, może dzięki tej wiadomości będzie lepiej wiadomo o ile.
-
4 lutego 2012 o 03:18 #71371SERWISUczestnik
Witam ponownie
Proszę, abyś ustawiła następujące parametry:
– czas pauzy – 35 sek.
– obroty dmuchawy – 3 (dla dmuchawy typ WPA06)
– czas oczekiwania – 10 minut
– obroty dmuchawy w podtrzymaniu – 1
– czas dmuchawy w podtrzymaniu – 10 sek.
– krotność – 3 (dla kotłowni na parterze); 2 (dla kotłowni w piwnicy)Pozdrawiam
-
4 lutego 2012 o 19:32 #71370BeataUczestnik
Dziękuję, jak sprawdze jak się sprawują nowe ustawienia to dam znać. Pozdrawiam serdecznie
-
9 lutego 2012 o 23:59 #71369BeataUczestnik
Niestety problem nadal istnieje, dodam nawet ze zmiana ustawień podowuje że z tego miejsca gdzie podajnik podaje eko groszek w tą taka kopułe wysówa się ten palnik? czyli ta miska taka co się obraca razem z opałem. 🙁 Temperatura nadal nie na max jaka jest zadana czyli zadane jest 60 a utrzymuje sie 40:/
-
10 lutego 2012 o 00:58 #71368RafałuUczestnik
witam
Koleżanko proponuję abyś stojąc przy swoim kotle zadzwoniła na serwis 664 784 500 powinni pomóc rozwiązać Twój problem.z tego co wiem do 18 pracują codziennie w soboty do 13 i zawsze służą fachową pomocą.
pozdrawiam
-
10 lutego 2012 o 14:17 #71367SERWISUczestnik
Witam Beato!
Rafalu Ma rację, musisz wykonać telefon, gdyż problemy, o których piszesz dość obrazowo nie dadzą się załatwić przez forum.
Przez telefon zostaniesz dokładnie wypytana o wszystko i konsultant stwierdzi, czy poradzisz sobie z tym sama, czy będzie konieczna wizyta naszego technika, bądź serwisu.Pozdrawiam
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.