Witam!
Posiadam od dwóch miesięcy piecyk na pellet DasPell 20kW, posiada on awaryjne palenisko na drewno i tu moje pytanie ponieważ zostało mi trochę drewna opałowego, czy palenie drewnem bardzo jest szkodliwe dla pieca? I drugie moje pytanie na jakiej zasadzie to się odbywa, czy dmuchawa pracuje przy paleniu drewnem i czy jakieś parametry się ustawia na sterowniku?
Pozdrawiam
Palenie drewnem nie jest szkodliwe. Należy włączyć Tryb Pracy na RUSZT, rozpalić drewno na palenisku i włączyć kocioł. Dmuchawa pracuje do czasu osiągnięcia temperatury na kotle, a następnie robi tylko przedmuchy.
Do regulacji procesu spalania służy parametr Moc nadmuchu ruszt znajdujący się w Modulacji mocy.
Czyli rozumiem że temperatura kotła będzie kontrolowana przez sterownik i utrzymywana na poziomie temperatury zadanej kotła takiej jak jest ustawiona przy paleniu pelletu czyli 70 st.
Sterownik będzie utrzymywał temperaturę jednakże bardzo ważny jest Moc nadmuchu ruszt, który musisz ustawić samodzielnie. Ważne, aby nadmuch nie był zbyt duży bo zagotujesz wodę w kotle. Wszystkie drzwi muszą być zamknięte.
No właśnie tego zagotowania wody się obawiam, a ten nadmuch to na jakim poziomie mniej więcej ustawić?
I jeszcze pytanko czy sterowanie mieszaczem i CWU pozostaje bez zmian?