Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Palenisko awaryjne – nadmuch
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 lat, 10 miesięcy temu przez SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
20 listopada 2013 o 16:53 #71137Łukasz HadamUczestnik
Witam!
Posiadam piecyk DasPell 20kW, próbowałem palić na palenisku awaryjnym drzewem i nie włącza się nadmuch podczas trybu pracy Ruszt. Czym to może być spowodowane? Moc nadmuchu ustawiałem na różne wartości i nic nie rusza. -
22 listopada 2013 o 17:38 #71143SERWIS1Opiekun forum
Witam
Sprawdź czy na pulpicie sterownika pokazuje się ikona dmuchawy.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
25 listopada 2013 o 13:06 #71142Łukasz HadamUczestnik
Witam.
Na wyświetlaczu sterownika nie ma ikony dmuchawy. -
2 grudnia 2013 o 00:47 #71141SERWIS1Opiekun forum
Witam
Przepraszam odpisuję dopiero teraz. Procedura palenia na ruszcie dodatkowym rozpoczyna się od włączenia Trybu pracy kotła na Ruszt. Następnie rozpalamy drewno na ruszcie i włączamy kocioł w taki sam sposób jak w przypadku palnika (przytrzymujemy chwilę enkoder – pokrętło na pulpicie sterownika). Po wykonaniu tych czynności wentylator musi się załączyć. Czy w taki właśnie sposób uruchamiałeś kocioł?
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
2 grudnia 2013 o 11:17 #71140Łukasz HadamUczestnik
Witam
Ja przestawiałem tylko tryb pracy ruszt i to wszystko, nic więcej nie robiłem, to może dlatego właśnie wentylator się nie uruchamiał.A mam jeszcze kolejne pytanie odnośnie mocy nadmuchu przy paleniu pelletem jakie wartości są zalecane i jakie czasy pracy podajnika przy odpowiednio:
100% moc nadmuchu
100% praca podajnika
50% moc nadmuchu
50% praca podajnika
30% moc nadmuchu
30% praca podajnika
chodzi o to że zakupiłem tańszy pellet od lokalnego producenta i zauważyłem, że na palniku zastaje popiół po wypalonym pellecie. Czy podniesienie mocy nadmuchu coś pomoże? Jego kaloryczność jest na pewno mniejsza od firmowego pelletu np. barlinka i zastanawiam się czy zmiana tych parametrów będzie miała wpływ na pracę kotła takim pelletem?
Pozdrawiam -
11 grudnia 2013 o 00:13 #71139SERWIS1Opiekun forum
Witam
Wstępne nastawy do palnika X mini zamontowanego w twoim kotle:
100% moc nadmuchu – 46%
100% praca podajnika – 9.0 s
50% moc nadmuchu – 38%
50% praca podajnika – 5.5 s
30% moc nadmuchu – 30%
30 % praca podajnika – 3.0 sPo ustawieniu zadanych parametrów należy skontrolować jakość spalania na palniku. Odpowiednie spalanie to takie, gdy w popielniku nie znajdujemy niespalonego pelletu, a płomień ma barwę żółto pomarańczową.
W przypadku zmiany pelletu (nowa dostawa) należy zweryfikować czy nie należałoby skorygować ilości podawanego paliwa.
Pozostający na palniku popiół prawdopodobnie jest zanieczyszczeniem paliwa, które jest cięższe od popiołu i dlatego zalega na palenisku. W niektórych przypadkach skleja się w większe bryły, które należy fizycznie zgarnąć z paleniska.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.