Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Jakie ustawienia cwu
- Ten temat ma 23 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 lat, 3 miesiące temu przez
mareckir1.
-
AutorWpisy
-
-
24 listopada 2013 o 13:35 #71101
mareckir1
UczestnikWitam,jak ustawić sterownik żeby mocniej nagrzać bojler? Teraz mam ustawienia:Tryb pracy cwu-zima , ustawiona temp cwu-70 st C ,priorytet- wyłączony. Mimo tych ustawień gdy mam temperaturę bojlera 58st C a temp pieca 66st C to nie działa pompa cwu.Proszę o poradę jak ustawić parametry sterownika HT TRONIC 320.
-
24 listopada 2013 o 16:32 #71125
Janusz Żakowicz
UczestnikNie znam sterownika 320, ale w u mnie w HT Tronic500 przy ustawieniu temp. CWU kiedy priorytetu CWU jest wyłączony należy ustawić CZAS PRACY CWU. Zależnie od wydajności twojej wężownicy na bojlerze trzeba sobie dobrać taki czas aby bojler był w stanie dogrzać się do temp. zadanej CWU.
Dodatkowo u mnie ustawia się NAST.CO.WZROST która ustawia temp pieca na sumę TEMP.ZADANEJ.CWU + WZROST, i jeżeli masz zadaną CWU na 70 to wzrost podniesie powyżej 70 temp pieca, bo temp pieca musi być wyższa żeby bojler był w stanie się szybko zagrzać. A jaką wydajność ma Twój bojler – chodzi o wydajność wężownicy w kW? -
25 listopada 2013 o 14:57 #71124
mareckir1
UczestnikOk tylko dlaczego wyłącza się pompa pomimo tego że woda w bojlerze nie jest jeszcze nagrzana?Bojler 170 litrów podwójna wężownica ocieplony.
-
26 listopada 2013 o 13:15 #71123
Janusz Żakowicz
UczestnikU mnie pompa CWU wyłącza się po 40 minutach, bo tak mam ustawione, nawet jeżeli nie osiągnie temperatury zadanej CWU. Nie mam priorytetu. A wężownica moja ma tylko 2,5 kW wydajności, więc jest cienko, ale wystarcza te 40 minut już trzeci sezon nie narzekam na brak ciepłej wody, bojler 150l.
-
1 grudnia 2013 o 18:13 #71122
mareckir1
UczestnikPytanie do serwisu. Czy mam składać reklamację na sterownik ponieważ przy wyłączonym priorytecie ustawieniu cwu na 70 stopni i przy temperaturze pieca 60 stopni nie działa pompa cwu,woda w bojlerze nagrzana do 49 stopni!
-
2 grudnia 2013 o 02:06 #71121
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Aby zagrzać wodę w zbiorniku CWU do temperatury 70 stopni C musisz ustawić temperaturę na kotle minimalnie na 75 stopni C (sugeruję aby było to minimum 10 stopni więcej niż na CWU). Nie ma takiej możliwości, aby kocioł o temperaturze 60 stopni C nagrzał coś to temperatury wyższej. Pompa CWU pracuje do momentu, gdy temperatura na kotle jest minimum 5 stopni wyższa od CWU. Praca w Priorytecie jest regulowana według parametru czas pracy CWU (domyślnie 30 min). W przypadku, gdy woda nie zostanie nagrzana w tym czasie pompa się wyłączy.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
2 grudnia 2013 o 14:38 #71120
mareckir1
UczestnikProszę nie traktować mnie z góry i jak człowieka powiem delikatnie „nienormalnego”. Wiadomo że temperatura pieca musi być większa niż temperatura zadana bojlera,ale DLACZEGO przy temperaturze pieca 65 stopni i temperaturze bojlera 49.5 stopnia NIE DZIAŁA POMPA CWU???Priorytet WYŁĄCZONY.
-
14 grudnia 2013 o 04:57 #71119
mareckir1
UczestnikPytanie do serwisu(kolejne). Temperatura pieca 60 stopni,temperatura zadana cwu 55 stopni NIE CHODZI POMPA CWU, pytanie DLACZEGO??? Mój eksperyment:zdemontowałem czujnik z bojlera,temperatura pieca 65 stopni,bojler nagrzany do temp 49 stopni(zadana temp 55 stopni) a pompa stoi. Po zdemontowaniu czujnika temperatura spada na 47.5 stopnia pompa się załącza,po włożeniu czujnika do pojemnika z gorącą wodą i podniesieniu temperatury na 48 stopni pompa się wyłącza(priorytet wyłączony).Bardzo proszę o pomoc i ewentualną poradę jak zgłosić naprawę.
-
15 grudnia 2013 o 13:31 #71118
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Pompa CWU ładuje zasobnik do momentu, gdy różnica między CWU a kotłem wynosi minimum 5 stopni (np. kocioł 61, CWU 55). W przypadku gdy ta różnica będzie mniejsza pompa się wyłącza. Sprawdź na ile masz ustawione parametry Nastawa CO wzrost, Temperatura załączenia pompy oraz Nastawa CO min (lub w nowszych wersjach Temp. wyłączenia dmuchawy).
Sytuacja, o której piszesz jest niespotykana dlatego zadaję tyle pytań, ponieważ może to wynikać z ustawień.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
15 grudnia 2013 o 17:53 #71117
mareckir1
UczestnikWitam i dziękuję za zainteresowanie problemem,postaram się opisać najdokładniej jak to możliwe. Piec został zakupiony 13.06.2013 a zamontowany 6.07.2013. Po montażu pieca wszystko działało idealnie,jak miałem ustawione 65 st. cwu to pompa działała dopóki bojler tej temp. nie osiągnął.Piec został wychwalony na forach,nadal go chwalę bo gdyby nie to nieszczęsne ustawienie cwu to powiem że było by idealnie,jako przykład podam że po zasypaniu miałem(ok.13 kg) i temp. zadanej 60 st piec trzymał przez 15 godzin! Naprawdę jesteśmy zadowoleni z pieca więc jeżeli można proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z cwu. Teraz sedno sprawy,przede wszystkim po osiągnięciu przez bojler 48 stopni nie ma możliwości załączenia pompy cwu, włączenie priorytetu nic nie daje,piec ma w tej chwili na piecu jest 63 stopnie i naprawdę próbuję różnych ustawień od włączenia trybu LATO po włączenie priorytetu. Kiedyś ustawiałem cwu na 70 stopni i pompa chodziła do czasu dopóki temp pieca nie zrównała się z temperaturą bojlera.Osobiście myślę że jest jakiś problem w sterowniku bo do teraz wszystko działało bez zarzutu. naprawdę nie mam żadnych pretensji do producenta czy samego pieca,przecież wszystko można wyjaśnić i ewentualnie naprawić.Cieszę się że kupiłem ten piec i taka mała usterka nie jest w stanie tego zepsuć.Pozdrawiam.
-
15 grudnia 2013 o 22:41 #71116
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Chciałbym Ci jak najszybciej pomóc jednakże muszę wiedzieć jak masz ustawione parametry: Nastawa CO wzrost, Temperatura załączenia pompy oraz Nastawa CO min (lub w nowszych wersjach Temp. wyłączenia dmuchawy).
Po zweryfikowaniu tych parametrów będę wiedział jak Ci pomóc.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
15 grudnia 2013 o 23:03 #71115
mareckir1
UczestnikProszę bardzo
TRYB PRACY-ZIMA
PRIORYTET-WYŁĄCZONY
CZAS PRACY-30MIN
NAST.KOTŁ.WZROST-5 STOPNI
TEMP.ZAŁ.POMP 45 STOPNI
TEMP.KOTŁA-60STOPNI
TEMP.CWU-55STOPNIDodam że nawet jak jest rozdmuchany miał i temp pieca wynosi 65 stopni to nie ma możliwości aby załączyć pompę cwu(po osiągnięciu 48 stopni),po osiągnięciu 48 stopni pompa jest rozłączana.
-
15 grudnia 2013 o 23:13 #71114
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Brakuje jeszcze parametru Temperatura wyłączenia dmuchawy (Nastawa CO Min – w starszych wersjach). Skonsultuję jutro ten temat z producentem sterownika i się odezwę.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
15 grudnia 2013 o 23:23 #71113
mareckir1
Uczestnik45 stopni.Sam piec ogólnie sprawuje się idealnie,tylko ten jeden parametr.
-
15 grudnia 2013 o 23:24 #71112
mareckir1
Uczestnik45 stopni.Sam piec ogólnie sprawuje się idealnie,tylko ten jeden parametr.
Sterownik to HT TRONIC 320
-
15 grudnia 2013 o 23:43 #71111
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Czy w momencie, gdy nie chce się włączyć pompa CWU pracuje pompa CO?
Ustaw temperaturę wyłączenia dmuchawy na 35 stopni C. Jest to jednocześnie temperatura wyłączenia kotła. Musi być ustawiona niżej o około 10 stopni C od temperatury załączenia pomp, aby nie doszło do wyłączenia kotła (przejścia na STOP) w przypadku, gdy temperatura chwilowo spadnie zbyt nisko.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
16 grudnia 2013 o 00:07 #71110
mareckir1
UczestnikPompa co pracuje, np:temp pieca 63 st pompa co pracuje,temp cwu 50st pompa cwu stoi. Tak jak pisałem sterowanie kotłem odbywa się na takich parametrach jakie zadałem i bez problemu,Może ze dwa razy zauważyłem że gdy pracuje dmuchawa i pali się zielona dioda to nastąpiło jednosekundowe rozłączenie(takie mignięcie)pracy dmuchawy poza tym wszystko działa i pali się super.
-
17 grudnia 2013 o 00:51 #71109
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Po konsultacji z producentem nie udało się określić przyczyny takiej pracy sterownika. Napisz zgłoszenie na serwis z dokładnym adresem, numerem seryjnym urządzenia oraz numerem kontaktowym. Sprawa jest nietypowa więc podjedzie do Ciebie serwisant i zweryfikuje sytuację.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
17 grudnia 2013 o 02:48 #71108
Wojtek
Uczestnik… i wymieni sterownik:)
-
17 grudnia 2013 o 12:36 #71107
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Jeżeli zdiagnozuje sterownik jako uszkodzony to go wymieni.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
17 grudnia 2013 o 21:05 #71106
mareckir1
UczestnikWitam i dziękuję. Jak mam zgłosić naprawę? Pobrać druk i wysłać na adres? Telefonicznie?
-
18 grudnia 2013 o 01:12 #71105
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Wyślij zgłoszenie emailem podając dane kotła, dokładny adres, numer kontaktowy i w kilku zdaniach treść zgłoszenia.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
18 grudnia 2013 o 01:14 #71104
mareckir1
UczestnikWielkie dzięki za zajęcie się sprawą.
-
12 listopada 2015 o 01:08 #71103
mareckir1
UczestnikWitam,odnośnie tej usterki to muszę powiedzieć że zniknęła tak jak się pojawiła,może spowodowało to zresetowanie sterownika?nie wiem,ale wszystko działa.Pozdrawiam
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.