Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Heiztechnik 35 kw nie osiąga temp. kotła
- Ten temat ma 1 odpowiedź i 0 odpowiedzi.
-
AutorWpisy
-
-
23 grudnia 2013 o 15:56 #71012Piotrek28Uczestnik
Witam,
od 4 dni rozpocząłem przygodę z kotłem Heiztechnik 35 kw (jak na zdjęciu) + regulator HT trronic 500.
Zapoznałem się z waszym forum, ale dalej nie umiem znaleźć odpowiedzi na mój problem.Dom mam ok. 380 m2 (piwnica + 3 poziomy) wybudowany w 1995 r. Mamy go od 2 lat i wykończyliśmy go od stanu surowego otwartego. Ściany grube ( w środku wata – stare budownictwo), piwnice prawie całe z zewnątrz zasypane ziemią bez wilgoci- zaizolowane). Dach ocieplony w tym roku, ale ocieplenia z zewnątrz nie robiliśmy. Komin wysoki.
Nie mieszkamy jeszcze, ale postanowiłem ruszyć z piecem.
Ekogroszek pieklorz kwk Chwałowice kaloryczność powyżej 27
Puściłem ogrzewanie na podłogówkę na parter 90 m2 i w piwnicy ok. 65 m2.
Na starcie Temp. kotła było 9
Ustawiłem pozycję nast. kotła 60I miałem różne czasy podawania oraz różne ustawienia obrotów dmuchawy (zgodnie z instrukcją producenta) (zawsze dużo spadało niedopalonego węgla ( w zależności od ustawienia pojawiał się albo niedopalony węgiel, albo przepalony – na 12 h – wiaderko 10 litrowe zapełnione popiół + wegiel) Myślę, że nerwowo też zmieniałem te ustawienia, bo nowicjuszem jestem.
Jednak nigdy nie osiągnąłem nastawionej temp. kotła tj. 60 (przy dużych obrotach dmuchawy do 8 i niskich). Zawsze temp. kotła dochodziła do 45 i pompa się włącza a potem wraca zimna woda. Ok. normalne, bo w domu nigdy nie było palone. Ale nie umiem przeskoczyć Temp. kotła powyżej 47, dodatkowo dużo mi spada węgla.
Obecnie temp. kotła waha się między 37-47.
Moje ustawienia:
Temp. kotła 37-47 (w takim przedziale ta wartość jest)
Nast. kotła 60 (tej pozycji nie umiem zmienić strzałkami – zmienia się automatycznie jak zmieniam pozycję nastawa cwu)Temp. CWU 43
Nastawa CWU 55Temp. kosza 28
Temp. zał 70Temp. zawor 20
Nast. zawor. OFTryb pracy CWU zima
Wersja programu: Regulator ver 1.52 H
Pulpit ver. 1.30HPrzesuwa dmuchawy ok. 1 cm otwarta
Spalałem ok. 50 kg na dobę! (nie wiem czy to dużo – bo dom jest wychłodzony, ale dla mnie jednak dużo ;/)
Wczoraj wieczorem dałem:
Obroty Dmuchawy 4
Czas Pauzy Podajnika 77 sec. (dziś rano po 12 godzinach wyciągnąłem ok. 2 łopatki węgiel niedopalony + popiół zmieszane)W piwnicy i na parterze można spokojnie w bluzie chodzić.
Resztę ustawień mam jak w instrukcji fabrycznej.
Rano dałem na obroty dmuchawy 5 i czas pauzy podajnika na 84 sec. (bo szkoda mi jak węgiel spada) Pomału zaczynam się denerwować tym piecem, ale dam radę 😉 mam nadzieję 😉
Pytania moje:
1. co zmienić, żeby osiągnąć temp. kotła powyżej 47 (czy też to ma tak wyglądać jak dotychczas)
2. czy przy takim metrażu (parter i piwnica) nie dziwne, że nie osiągnąłem temp. kotła powyżej 47 (4 doby grzania, piec w piwnicy jest ciepły)Na razie nie ma mrozu, ale jakby się pojawił to nie dam rady nagrzać nawet tych dwóch kondygnacji.
Póki co podchodzę do tego na spokojnie.
Jednak proszę o pomoc i konsultację co zmienić lub co jest nie tak.
pozdrawiam
Attachments:
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.