Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Obroty dmuchawy
- Ten temat ma 15 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 miesiące, 1 tydzień temu przez
Piotr Typek.
-
AutorWpisy
-
-
25 stycznia 2014 o 21:54 #68609
Dariusz tymiński
UczestnikWitam
Mam chyba problem z wentylatorem gdyż wydaje mi się że pracuje on całyczas na tych samych obrotach ponieważ zmieniałem obrty a są one umnie od 0do 5 a w palniku nadmuch był cały czas taki sam jedynie się zmieniał gdy zamykałem lub otwierałem przesłone wentylatora.Nawet jak ustawiłem na zero to wydawało mi się że pracował wentylator.Wentylator mam WPA 07 sterownik HT 500 a piec zakupiony jest w 2013r -
27 stycznia 2014 o 01:18 #68622
SERWIS
UczestnikWitam
Wejdź do trybu serwisowego i sprawdź, jaki masz ustawiony typ dmuchawy?
Pozdrawiam
-
27 stycznia 2014 o 22:40 #68621
Dariusz tymiński
UczestnikTyp dmuchawy ustawiony jest WPA 07 jak przełączałem na 06 to nie pracowała dmuchawa
Więc co może być nie tak bo wydaje mi się że jak zmienia się obroty dmuchawy to powinno być widać różnice aja ją widzę dopiero jak odsłaniam lub zasłaniam przesłone wentylatora -
28 stycznia 2014 o 21:53 #68620
Dariusz tymiński
UczestnikTyp dmuchawy ustawiony jest WPA 07 jak przełączałem na 06 to nie pracowała dmuchawa
Więc co może być nie tak bo wydaje mi się że jak zmienia się obroty dmuchawy to powinno być widać różnice aja ją widzę dopiero jak odsłaniam lub zasłaniam przesłone wentylatora -
29 stycznia 2014 o 14:45 #68619
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Dmuchawa WPA 07 ma bardzo płaską charakterystykę w początkowej fazie obrotów (do około12 z 14) więc zmiana obrotów nie jest widoczna w postaci spektakularnych zmian. (Dmuchawa z tym sterownikiem ma regulację do 24 jednakże świadomie została przez nas zablokowana aby nie dostarczyć zbyt dużej ilości powietrza do spalania – aby nie spalić palnika). Obroty dmuchawy do 5 są w zupełności wystarczające do osiągnięcia mocy maksymalnej kotła.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
30 stycznia 2014 o 09:10 #68618
Dariusz tymiński
UczestnikDobrze skoro niewidać różnicy zmieniając biegi wentylatora to czemu podczas pracy pieca jak przelązałem na zero wentylator dalej pracował?
-
30 stycznia 2014 o 11:48 #68617
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Skala pracy dmuchawy zaczyna się od „0” a kończy na „24” – więc „0” to też jest bieg dmuchawy. W nowym programie, który będziemy instalować w sterownikach skala zostanie zmieniona – od „1” do „25”.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
31 stycznia 2014 o 11:27 #68616
MaciejM
UczestnikWitam
Dmuchawa WPA 07 ma bardzo płaską charakterystykę w początkowej fazie obrotów (do około12 z 14) więc zmiana obrotów nie jest widoczna w postaci spektakularnych zmian. (Dmuchawa z tym sterownikiem ma regulację do 24 jednakże świadomie została przez nas zablokowana aby nie dostarczyć zbyt dużej ilości powietrza do spalania – aby nie spalić palnika). Obroty dmuchawy do 5 są w zupełności wystarczające do osiągnięcia mocy maksymalnej kotła.
Pozdrawiam
Serwis HeiztechnikNie zgadzam się z serwisem. Wg mnie obroty dmuchawy w 5 stopniowej skali są za małe, jest to szczególnie uciążliwe przy spalaniu drewna. Kiepsko się rozpala i pali nawet przy nastawie 5, radzę sobie otwarciem dolnych drzwiczek. Instalatorzy, którzy montowali i rozpalali piec twierdzili, że kiepsko dmucha w porównaniu z piecami innych firm.
-
2 lutego 2014 o 23:50 #68615
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Obroty dmuchawy o wartości 5 (kotły do mocy 25kW) są ustawiane tylko w przypadkach , gdy nie ma odpowiedniego ciągu kominowego, napowietrzenia kotłowni lub braku świadomości odpowiedniego ustawienia palnika. Obroty te zostały ustalone na podstawie testów i w 90 % kotłów ustawiane są na 1-2.
Do palnika musi zostać dostarczona odpowiednia ilość powietrza potrzebna do spalenia dawki paliwa, a nie do uzyskania spektakularnego płomienia. W przypadku palników które „dobrze dmuchają” pozostaje kwestia sprawności spalania.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
22 października 2020 o 22:20 #68613
Grzegorz P
UczestnikChciałbym podłączyć się pod temat. Posiadam kocioł Q EKO ze sterownikiem ht tronic 500 i dmuchawą WPA 07. Ostatnio miałem problem z dmuchawą, nie za każdym razem startowała sama, czasami trzeba było ją „pchnąć”. Wymieniem kondensator w dmuchawie na identyczny 1uf . I tu mam problem. Po zmianie kondensatora dmuchawa startuje za każdym razem, ale niestety cały czas pracuje na najwyższych obrotach. W ogóle nie reaguje na zmiany biegów. Czytam w tym wątku, że Państwo programowo zmniejszacie moc dmuchawy. Może dlatego po wymianie kondensatora działa cały czas na maksymalnych obrotach? Na starym kondensatorze dmuchawa działa dużo wolniej i reaguje na zmiany biegów. Co mam z tym zrobić?
-
22 października 2020 o 22:20 #68614
Grzegorz P
UczestnikChciałbym podłączyć się pod temat. Posiadam kocioł Q EKO ze sterownikiem ht tronic 500 i dmuchawą WPA 07. Ostatnio miałem problem z dmuchawą, nie za każdym razem startowała sama, czasami trzeba było ją „pchnąć”. Wymieniem kondensator w dmuchawie na identyczny 1uf . I tu mam problem. Po zmianie kondensatora dmuchawa startuje za każdym razem, ale niestety cały czas pracuje na najwyższych obrotach. W ogóle nie reaguje na zmiany biegów. Czytam w tym wątku, że Państwo programowo zmniejszacie moc dmuchawy. Może dlatego po wymianie kondensatora działa cały czas na maksymalnych obrotach? Na starym kondensatorze dmuchawa działa dużo wolniej i reaguje na zmiany biegów. Co mam z tym zrobić?
-
30 października 2020 o 00:51 #68611
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Jeżeli masz możliwość to wymień jeszcze raz kondensator. Staraj się kupować sprawdzone elementy w sklepach elektrycznych – unikaj taniej chińszczyzny. Możliwe, że ten kondensator co założyłeś nie jest taki jak opis na korpusie.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
30 października 2020 o 00:51 #68612
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Jeżeli masz możliwość to wymień jeszcze raz kondensator. Staraj się kupować sprawdzone elementy w sklepach elektrycznych – unikaj taniej chińszczyzny. Możliwe, że ten kondensator co założyłeś nie jest taki jak opis na korpusie.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
29 września 2024 o 14:29 #82713
Roman Smorowinski
UczestnikWitam. Mam pytanie posiadam kocioł REDONE 8 KW mieszkanie 40 metrów jaki powinny być ustawiona dmuchawa wentylator dla ekonomicznego spalania wydaje mi się że za długo nagrzewa się podczas pracy kotła podczas rozpalania jest to 16% nadmuch mocy maksymalnej 42% i wzrost obrotów dmuchawy 13% czy to są dobre ustawienia
-
29 września 2024 o 14:48 #82714
Roman Smorowinski
UczestnikWitam. Posiadam kocioł REDONE 8 kw mieszkanie 40 metrów nie za duże chciałbym się dowiedzieć jak powinny być ustawienia wentylator dmuchawy mam tak ustawiony podczas rozpalania jest 16 % Nadmuch mocy maksymalnej 42 % i Wzrost obrotów dmuchawy 13 % Pellet był wyważony dawka paliwa podczas rozpalania 123% proszę o pomoc czy to dobre dobrane parametry wydaje mi się że długo nagrzewa się a temperatura do osiągnięcia jest 68 s pompa CV załącza się przy 61 s CWU ma do nagrzania 41 s
-
5 października 2024 o 19:55 #82727
Piotr Typek
UczestnikWitam. Posiadam piec Red One 8 kw. Mam problem z dmuchawą taki , że czasami przy rozpalaniu w ogóle się nie kręci co skutkuje wyświetleniem się alarmu „Błąd wentylatora”. Dodatkowo podczas pracy kotła wydaje bardzo głośne dźwięki jakby jakieś opiłki metalu stukały w środku. Wstępnie zdemontowałem co się dało, ale nie wiem jak całkowicie zajrzeć do środka. Ktoś może miał podobny problem ?
Załączniki:
Musisz być zalogowany, aby uzyskać dostęp do załączonych plików.
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.