Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › spieki
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 lat, 1 miesiąc temu przez
SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
19 października 2014 o 23:45 #68351
arek1118
UczestnikWitam
mam piec REOD-ECO 25KW PRZY ROZPOCZĘCIU PALENIA W TYM ROKU POJAWIŁY SIE SPIEKI, DOŚĆ SPORE – CO TRZEBA PRZESTAWIĆ- ABY JE ZLIKWIDOWAĆ
PIEC USTAWIONY NA 55ST.
OBROTY DMUCHAWY – 2 BIEG
CZAS PAUZY POD. 40SEK.
CZAS PRZESYPU- 5
KROTNOŚĆ PODAWANIA -3
OBROTY DMUCHAWY PODT. 1 BIEG
POZDRAWIAM -
20 października 2014 o 13:54 #68357
SERWIS1
Opiekun forumWitam
W pierwszej kolejności musimy ustalić jaki palnika posiadasz. Jeżeli jest palnik z paleniskiem stałym no sprawdź czy jest uszczelniony (uszczelniamy uszczelniaczem wysokotemperaturowym powyżej 1200 oC).
Następnie popraw ustawienia:
Czas pauzy podajnika – 50 s
Obroty dmuchawy – wentylator WPA 07 – 2, wentylator WPA 06 – 1 (przysłona na dmuchawie przysłonięta, aby pozostała szczelina nie większa niż 2 cm).
Czas oczekiwania – 10 min
Krotność podawania – 2Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
20 października 2014 o 19:46 #68356
arek1118
Uczestnikpalnik mam retorowy, mam jeszcze pytanie czy popiół ma być miałki czy taki gruby – bo u mnie jest taki gruby i po dwóch dniach palenia mam już pełny popielnik, jeszcze jedno – ta część ekogroszku która się pali jest raczej spłaszczona i wystaje tylko trochę powyżej paleniska – trochę inaczej to wygląda na wskazaniach jak w książce ( wysoki stożek) co zrobić żeby ekogroszek spalał się nie w palniku (jak trzeba to zrobię zdjęcie)
POZDRAWIAM -
21 października 2014 o 10:50 #68355
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Wygląd popiołu zależy od węgla jaki jest spalany. Jak masz możliwość to zamieść zdjęcie paleniska i popiołu, a postaram się pomóc.
Napisz czy coś się zmieniło po wprowadzeniu sugerowanych przeze mnie nastaw.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
21 października 2014 o 23:24 #68354
arek1118
Uczestnikspieki są mniejsze, dodaje zdjęcia

-
22 października 2014 o 00:41 #68353
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Osady na wymienniku kotła świadczą o nadmiarze powietrza (szary pył) czyli nie ma tu mowy o niedopalaniu. Zmniejsz obroty dmuchawy do minimum. Jeżeli masz możliwość to kup kilka worków innego węgla na próbę.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.