Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Nastawy pieca eko duo 17 kw
- Ten temat ma 2 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 lat temu przez
Łukasz87.
-
AutorWpisy
-
-
28 października 2014 o 13:55 #68341
Łukasz87
UczestnikWitam. Od 2 miesięcy jestem posiadaczem pieca eko duo 17 kw. Mam problem z optymalnym nastawieniem pieca. Robią mi się spieki eko-groszku. na forum znalazłem nastawy według porady serwisu. Są one następujące:
Czas podawania 10 s (tutaj nie można dokonać zmiany)
czas pauzy podajnika 50 s
dmuchawa WPA 07 odsłonięta całkowicie obroty 4
obroty dmuchawy w podtrzymaniu 2
temperatura zadana 60 stopni
krotność podawania 2
czas oczekiwania 10 min
czas pracy dmuchawy w podtrzymaniu 10 sdziś zauważyłem że dalej pojawiają się spieki. do tego strasznie nisko spala się ekogroszek na palniku, jednak temperatura kosza nie przekracza 33 stopni.Obniżyłem obroty dmuchawy z 4 na 3. ponieważ wyczytałem że spieki powoduje zbyt duża ilość powietrza. Jeśli chodzi o poziom spalania w palniku mam pomysł żeby zwiększyć krotność podawania na 3. Według mojego myślenia wydaje mi się to logiczne i zaowocuje tym że paliwo będzie wyżej wypychane. Jednak nie jestem ekspertem i może być tak że co dla mnie wydaje się logiczne może mieć zupełnie inny efekt niż bym tego oczekiwał. Proszę o poradę.
-
29 października 2014 o 23:45 #68344
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Zmniejsz obroty dmuchawy na 2, a przysłonę na dmuchawie przymknij, aby pozostała szczelina o szerokości 2 cm.
Obroty dmuchawy w podtrzymaniu na 1, czas dmuchawy w podtrzymaniu na 5 s.
Krotność podawania to parametr działający podczas podtrzymania żaru, jego podnoszenie powoduje, że podawanie odbywa się coraz rzadziej (czas oczekiwania x krotność podawania = czas, co który zostaje podana dawka węgla w podtrzymaniu).Dodatkowo sugeruję, abyś podniósł temperaturę na kotle na 65-70oC.
W przypadku, gdy węgiel nadal będzie spalał się bardzo nisko zmniejsz czas pauzy podajnika do 45 s.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
30 października 2014 o 00:17 #68343
Łukasz87
UczestnikMam jeszcze takie ustawienie jak obroty dmuchawy wzrost. W tej chwili nastawiłem tak samo jak obroty dmuchawy czyli na 2. Zastosowałem ustawienia które mi poleciliscie i obserwuje.
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.