Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Zawiesza Pellet
- Ten temat ma 13 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 rok, 2 miesiące temu przez Janko.
-
AutorWpisy
-
-
14 stycznia 2015 o 02:46 #67961sagorzUczestnik
Witam,
piec DasPell 20 kW Mam problem z zawieszaniem się pelletu. Kupiłem pellet od innego dostawcy i po spaleniu dwóch zasobników nagle pellet się zawiesza. Podajnik pracuje tylko nad sprężyną powstaje pusta przestrzeń, muszę poruszyć i znowu działa, kilka odpaleń i problem powraca. Pellet „8” – spala się super i jest wydajniejszy od poprzedniego z którego co dziennie żużel wywalałem dlatego zmieniłem dostawce. Myślałem że:
1/ za dużo pyłu – odpyliłem i nic ;
2/ może wilgotny – zawiozłem do suszarni dosuszyłem i jest 6 % a problem pozostał ,
I tak się zawiesza raz na dobę czasami 3 razy a czasami działa całą dobę.Sprawdzałem na różnych poziomach paliwa w zasobniku i tu również nie ma reguły raz zawiesił się na pełnym innym razem na prawie pustym a innym razem przy 30 % I tak już prawie dwa tygodnie się męcze !
Macie jakieś pomysły, ktoś miał coś takiego ? -
14 stycznia 2015 o 12:57 #67974SERWIS1Opiekun forum
Witam
Zrób zdjęcie w przypadku, gdy się zawiesi. Będziemy mogli wtedy rozwiązać problem.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
14 stycznia 2015 o 15:15 #67973sagorzUczestnik
Rozumiem że chodzi o zdjęcie zasobnika od góry ?
-
15 stycznia 2015 o 12:40 #67972SERWIS1Opiekun forum
Witam
Zdjęcie otwartego zasobnika z widokiem w kierunku końcówki ślimaka po zawieszeniu się pelletu.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
17 stycznia 2015 o 02:08 #67971sagorzUczestnik
Witam,
w załączniku fotki jak się zawiesiło. -
17 stycznia 2015 o 18:46 #67970PatrolUczestnik
A jak się zachowywał przy pellecie 6mm? pytam, bo wziąłem ostatnio na testy barlinka F1 power (8mm) i podajnik kiepsko sobie z nim radził. Objawy miałem takie, że przykładowo na 5 cykli załączenia podajnika 2 cykle to był pusty przelot (nic nie wylatywało z rury w stronę palnika). Takie zachowanie było niezależne od stopnia zapełnienia zasobnika. Wpływało to oczywiście na przekłamania sterownika przy zliczaniu spalonego paliwa. Na 6mm nigdy problemów nie miałem.
-
19 stycznia 2015 o 00:51 #67969SERWIS1Opiekun forum
Witam
W tym wypadku pomóc może wysunięcie o około 1 cm ślimaka w uchwycie przy motoreduktorze (ślimak będzie bardziej wysunięty na końcu podajnika). Część pobierająca pellet będzie dłuższa więc bardziej będzie ingerowała w osuwające się paliwo.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
19 stycznia 2015 o 02:30 #67968PatrolUczestnik
Witam
W tym wypadku pomóc może wysunięcie o około 1 cm ślimaka w uchwycie przy motoreduktorze (ślimak będzie bardziej wysunięty na końcu podajnika). Część pobierająca pellet będzie dłuższa więc bardziej będzie ingerowała w osuwające się paliwo.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnikjeśli to uwaga dla mnie to już mam na maxa wysuniętą sprężynę i żałuję, że jest tak krótko przycięta – jej koniec przypada mniej więcej na połowę łyżki, do tego przy motoreduktorze też już jest wysunięta, więc musiałbym zdobyć nową sprężynę – macie jakieś odcinki na zbyciu?
pozdr -
19 stycznia 2015 o 11:43 #67967SERWIS1Opiekun forum
Witam
To była sugestia do Sagorza. Mamy sprężyny. Napisz maila na serwis a załatwimy temat.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
20 stycznia 2015 o 01:08 #67966sagorzUczestnik
Do patrol
na „6” nie było żadnego problemu ani razu się nie zawiesił
-
20 stycznia 2015 o 01:18 #67965sagorzUczestnik
Do serwis
Podajnik jest na max dosunięty do rogu zsypu – dalej się nie da bo już dotyka do obudowy. Natomiast sprężyna w rurze wystaje do ok połowy ścięcia podajnika(rury) i raczej regulacji sprężyny nie ma, regulacja jest ale całej rury i tutaj żadne zabiegi nie przyniosły pozytywnego rezultatu. Mogę wykonać zdjęcie jak zejdzie cały pellet ale to dopiero jak wrócę z urlopu – pod koniec tygodnia.Pozdrawiam
-
21 stycznia 2015 o 15:41 #67964SERWIS1Opiekun forum
Witam
Regulacja długości sprężyny znajduje się przy motoreduktorze po odkręceniu od niego rury podajnika (należy wyjąć podajnik na zewnątrz).
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
2 lutego 2015 o 15:37 #67963sagorzUczestnik
Witam,
regulacja pomogła, teraz śmiga tydzień na „8” i ani razu się nie zawiesiłoPozdrawiam
Sławek -
11 października 2023 o 09:30 #81165JankoUczestnik
Dzień dobry, posiadam palnik Kipi 26 kW i mam problem ponieważ również zawiesza mi się piec. Nie chce się rozpalać ponieważ na dole w zasobniku robi mi się miał z pelettu (Gold – niby dobry) mieli się i nie pobiera odpowiedniej ilości pelettu. Jak wyczyszcze na dole w zasobniku rurę to jakiś czas dobrze. Powtarza się to co 8-10 worków. Proszę o rozwiązanie problemu. Nawierciłem otwory w podajniku na dole ale to nie rozwiązało problemu.
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.