Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Q pellet Duo 15, siłownik mieszacza działa źle
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 lat, 9 miesięcy temu przez niski.
-
AutorWpisy
-
-
12 lutego 2015 o 11:18 #67838niskiUczestnik
Witam,
posiadam piec Q pellet Duo 15 wyposażony w sterownik ecomax 750P. Posiadam układ otwarty z zaworem czterodrogowym i siłownikiem, termostatem pokojowym i sterownikiem pogodowym. Temperaturę reguluję poprzez ustawienie sterowania pogodowego na mieszaczu i krzywą grzewczą. Niestety po zainstalowaniu siłownika zauważyłem, że działa on połowicznie dobrze. W toku normalnej pracy kotła działa prawidłowo, tj. akumuluje ciepło w piecu i powoli wyrzuca ciepłą wodę na instalację odbiorczą. Problem jest jednak po całkowitym wygaszeniu pieca, kiedy ten wchodzi w tryb rozpalania siłownik pozostaje całkowicie otwarty. Wydaje mi się że powinno to działać inaczej, w trybie rozpalania siłownik powinien zamknąć zawór, tak aby piec osiągnął temperaturę minimalną 'zdrową’ czyli te 55 stopni i dopiero po jej osiągnięciu ciepłą wodę wypuszczać na instalację. Tak się dzieje jednak jedynie wtedy, kiedy wejdę w ustawienia serwisowe, ustawienia mieszacza, wyłączę go i ponownie włączę. Wtedy siłownik zachowuje się tak, jak wydaje mi się, że powinien przez jeden cykl pracy.Czy tak powinno być? Czy może mam coś źle ustawione w sterowniku? Czy można liczyć na pomoc?
Pozdrawiam serdecznie -
12 lutego 2015 o 19:15 #67843Sławomir BociekUczestnik
Jaką masz ustawioną temperaturę załączenia pomp?
-
13 lutego 2015 o 00:59 #67842niskiUczestnik
Temperatura ustawiona jest na 47 st
-
13 lutego 2015 o 16:47 #67841SERWIS1Opiekun forum
Witam
Niski sterownik posiada możliwość sterowania zaworem mieszającym bez funkcji ochrony powrotu. Sterownik stara się utrzymać temperaturę za zaworem mieszającym nie zwracając uwagi na temperaturę powrotu.
W celu uniknięcia takich sytuacji ustaw następujące parametry:
Temperatura zadana kotła – 70oC
Histereza kotła – 15oC
Temperatura załączenia pompy – 50-55oCPozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
3 marca 2015 o 16:11 #67840niskiUczestnik
Rozumiem, czyli ponieważ nie ma ochrony temp powrotu, to trzeba ustawić aby pompy włączały się stosunkowo „późno” tak aby przy rozpalaniu ciepło nie uciekało z pieca. Tak zrobiłem i jest nieco lepiej. Piec też włącza się rzadziej.
Mam jeszcze pytanie: palę dobrym pelletem, mam instalację opartą na grzejnikach kanałowych, dom ocieplony jest 25cm styropianu ściany 30 dach, 20 podłoga, okna trzyszybowe, jednak w domu jest nadal „rześko” a spalanie pelletu jest niemałe. Mam ustawioną krzywą grzewczą 1.6 czy to nie za mało? Przy temperaturze w okolicach zera daje to ledwo 50 st na mieszaczu, czy to nie jest powodem, że nie można dogrzać domu?
Pozdrawiam
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.