Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Pilna pomoc – HT-tronic 200.
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 lat, 8 miesięcy temu przez SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
16 lutego 2015 o 22:16 #67832asdfdsaUczestnik
Witam
Posiadam piec Red Uni 25 z dmuchawą WPA 120 oraz sterownik HT-tronic 200.
Moje ustawienia to :
Nastawa CO – 55
Czas przedmuchu – 5
Czas między przedmuchami -3
Obroty min i max – 1 -4Mój ogólny problem :
Dmuchawa jak i pompa same nie włączają się tylko samemu trzeba przycisnąć start…
Jest strasznie dużo dymu w piecu który się uwalnia poza niego…
Nie mogę osiągnąć temperatury wyższej niż 42 stopnie…
Przy włączeniu dmuchawy i pompy kaloryfery stają się zimne.Komin oraz sam piec są wyczyszczone. Dmuchawa otwarta.
Pozdrawiam
-
17 lutego 2015 o 15:53 #67837SERWIS1Opiekun forum
Witam
Sugeruję ustawienia dla węgla:
Nastawa – 65oC
Czas przedmuchu – 10s
Czas pomiędzy przedmuchami – 5,5 min
Obroty minimalne – 1
Obroty maksymalne – 4Sugeruję ustawienia dla miału:
Nastawa – 65oC
Czas przedmuchu – 10s
Czas pomiędzy przedmuchami – 3,0 min
Obroty minimalne – 2
Obroty maksymalne – 6Spalając węgiel jak i miał węglowy kocioł zawsze rozpalamy od góry.
Temperatura załączenia pomp – 45oC (należy przytrzymać stop i jednocześnie nacisnąć F – zaświecą się kontrolki nastawa i pompa)
Temperatura wyłączenia dmuchawy – 35oC (należy przytrzymać stop i jednocześnie nacisnąć F – zaświecą się kontrolki nastawa i pompa; następnie naciskamy ponownie F i zaświecą się kontrolki nastawa i dmuchawa).W celu uruchomienia kotła zawsze należy włączyć Start, aby sterownik wiedział, że ktoś uruchamia kocioł. Tylko proste sterowniki do pomp załączają pompę ją od konkretnej temperatury – sterownik kotłowy ze względów bezpieczeństwa posiada funkcje uruchomienia i wyłączenia.
Komin powinien generować odpowiednie podciśnienie, aby wyciągnąć spaliny z kotła.
Sprawdź czy kanał napowietrzający kotłownię jest drożny (niesprawne napowietrzenie kotłowni jest główną przyczyną dymienia z kotła).
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
17 lutego 2015 o 16:14 #67836asdfdsaUczestnik
dziękuje.
Dziś dzień wielkie próby 🙂
-
18 lutego 2015 o 03:11 #67835asdfdsaUczestnik
Mam jeszcze mały problem z tym że dmuchawa wcale sie nie wyłącza…
-
19 lutego 2015 o 15:59 #67834SERWIS1Opiekun forum
Witam
Czy kontrolka na wyświetlaczu gaśnie?
Czy dmuchawa pracuje przy wyłączonej kontrolce od dmuchawy?Jeżeli odpowiedź na powyższe pytania będzie brzmiała TAK to w sterowniku uszkodzony jest element sterujący dmuchawą (TRIAK). Wystarczy go wymienić w najbliższym zakładzie naprawiającym elektronikę lub poprzez producenta firmę Foster z Pleszewa.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.