Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Dym ze zbiornika na ekogroszek.
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 lat, 11 miesięcy temu przez
SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
18 marca 2015 o 18:07 #67741
szames
Uczestnik.Zdarza się, że od czasu do czasu dym ucieka mi, jak w temacie. Dlaczego? Nie trwa to długo. Ustawienia mam wg serwisu dla węgla brunatnego.
-
20 marca 2015 o 12:44 #67750
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Sprawdź czy kanał napowietrzający jest drożny oraz czy klapa podajnika jest szczelna (po zamknięciu nie powinny pozostawać szczeliny przy uszczelkach.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
23 marca 2015 o 18:15 #67749
Krystian Wojtowicz
UczestnikJa uszczelniłem silikonem łączenie zbiornika ze ślimakiem. U mnie pomogło. Nawet jak mam mało węgla to niewiele się dostaje dymu do zbiornika.
-
2 kwietnia 2015 o 01:19 #67748
szames
UczestnikU mnie dym nie wydostaje się ze zbiornika na węgiel, gdy jest zamknięty, lecz widzę go tylko wtedy, gdy otwieram klapę, ale to też nie jest nagminne zjawisko. Otwieram klape zbiornika, ponieważ szybciej schnie mi węgiel.
-
2 kwietnia 2015 o 10:03 #67747
Krystian Wojtowicz
UczestnikJa pisałem wcześniej o otwartym zbiorniku.
Nie rozumiem dlaczego wrzucany jest mokry węgiel do zasobnika, a później otwierana jest klapa, żeby wysechł.
Wydaje mi się, że w instrukcji kotła napisane jest, że zbiornik ma być zamknięty podczas pracy (tak dla informacji). Dodatkowo piszą, że węgiel ma być suchy.
Jak wrzucasz mokry węgiel do zasobnika to niszczysz sobie kocioł – dokładnie zasobnik i podajnik węgla. Będzie szybciej rdzewiał.
-
2 kwietnia 2015 o 23:53 #67746
Marcin
UczestnikKridor, o jakim kanale napowietrzającym jest mowa w poście Serwisu? Piece mają coś takiego? Czy chodzi o kanał napowietrzający do kotłowni?
-
2 kwietnia 2015 o 23:57 #67745
Marcin
UczestnikSzames, Kridor ma rację, nie zaleca się zasypywać pieca mokrym eko, domyślam się, że masz go luzem lub w workach foliowych. Na składach mają czasami w jutowych, w tych lepiej schnie jak jest mokry, w foliowych nie ma szans, nawet jak mają dziurki trwa to naprawdę długo.
Może Ci pójść kosz/rdza/, kolano, a przede wszystkim szybko wypala się ślimak. -
3 kwietnia 2015 o 08:26 #67744
Krystian Wojtowicz
UczestnikKridor, o jakim kanale napowietrzającym jest mowa w poście Serwisu? Piece mają coś takiego? Czy chodzi o kanał napowietrzający do kotłowni?
Wydaje mi się, że chodzi o ten kanał do którego z jednej strony montowana jest dmuchawa, a z drugiej strony jego strony jest wieniec. Jest to część palnika.
W celu wyczyszczenia tej komory odkręca się od dołu (przez drzwiczki popielnika) pokrywę kluczem 13.
Innej komory napowietrzającej nie widziałem, żeby w kotle była.
Niech HT potwierdzi to jeszcze.
-
8 kwietnia 2015 o 16:45 #67743
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Przepraszam za nieobecność. Chodziło mi o kanał napowietrzający kotłownię.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.