Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Podniesienie efektywności podłogówki
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 lat, 1 miesiąc temu przez SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
9 listopada 2015 o 12:10 #67512bartezgoUczestnik
Witam,
od kilku lat użytkuję instalację i w tym roku zacząłem zastanawiać się na podniesieniem efektywności podłogówki, poprzez dołożenie jakieś elektroniki do sterowania.
Instalcja:
– kocioł Heiztechnik Q EKO DUO 17 + sterownik HT Tronic 500
– układ CWU- zamknięty
– układ CO – otwarty
– pompa CWU + pompa CO
– 8 grzejników
– podłogówka 4 sekcje na mieszaczu Gorgiel1. Mieszacz Gorgiel jest inaczej podłączony niż na schemacie producenta. Ale pompa została przełożona i chodzi poprawnie mieszacz – chyba, że macie inne zdanie?
2. Kapilara powinna być podłączona do górnej belki?
3. Jak można ten układ usprawnić? Sterowanie pompą? W chwili obecnej pompa chodzi 24h na dobę – nie jest podłączona do sterownika pieca, bo nie ma takiej możliwości.Dzięki za rady 🙂
-
9 listopada 2015 o 13:25 #67518SERWIS1Opiekun forum
Witam
Najbardziej rozsądne byłoby sterowanie pogodowe temperaturą podłogówki.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
9 listopada 2015 o 13:47 #67517bartezgoUczestnik
Witam,
dziękuję za odpowiedź. Jak mogę to wykonać? Sterownik ma czujnik temp. zewnętrznej.
Pozdrawiam,
Bartek. -
9 listopada 2015 o 16:19 #67516SERWIS1Opiekun forum
Witam
W przypadku, gdy byłby zamontowany zawór mieszający z siłownikiem przed podłogówką uruchamiamy tryb pracy zaworu na Pogodowy podłogowy. Histerezę zaworu ustawiamy na 1oC.
Następnie ustawiamy parametry (przykładowo):
Nastawa -10 na 30oC
Nastawa +10 na 25oCPozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
12 listopada 2015 o 14:56 #67515bartezgoUczestnik
Witam,
dzięki za odpowiedź. Niestety nie mam zamontowanego zaworu ale czy ten mieszacz nie pełni podobnej roli?
Czy takie rozwiązanie miałoby sens:
1. Na głowicy zasilającej zamontować elektrozawór. Podłączyć go pod sterownik.
2. Do górnej belki podłączył czujnik temperatury zaworu.
3. W sterowniku tryb pracy zaworu – pogodowy podłogowy + histereza i nastawy
4. Termostat pokojowy podłączony do sterownika, który sterowałby pracą pompy – włączenie pompy podłogówki poniżej zadanej temperatury w pokoju.Dzieki,
Bartek. -
13 listopada 2015 o 11:42 #67514SERWIS1Opiekun forum
Witam
Sterownik kotła współpracuje z siłownikami trójpunktowymi (otwieranie, zamykanie, wspólny).
Sterowanie pompa podłogówki według mnie nie jest rozsądnym rozwiązaniem, ponieważ podłoga się wychłodzi i ponowne jej nagrzanie będzie wymagało od kotła dużej ilości energii.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.