Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Palenisko zapasowe
- Ten temat ma 22 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 lat, 10 miesięcy temu przez grzegorz.
-
AutorWpisy
-
-
17 października 2016 o 19:54 #66743szamesUczestnik
Kocioł Q Eko Duo 25.
Mam pytanie o palenisko zapasowe, może głupie. W mojej wsi zdarzyło się przed naszą przeprowadzką do niej, że przez 4 dni nie było prądu. Gdy wysiądzie prąd, to czy można tego paleniska używać? Chociaż chyba sam se odpowiem, że raczej nie, bo przecież nie będzie widać osiąganej temperatury zadanej, a jedynie rosnącą na zbiorniku wody, no i pompy nie przepchną ciepła.
Ale może pan serwis dwa słowa na temat? -
18 października 2016 o 16:28 #66765SERWIS1Opiekun forum
Witam
Najprostszym rozwiązaniem jest montaż układu zasilania awaryjnego UPS, który podtrzyma pracę kotła i pompa w przypadku zaniku prądu.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
18 października 2016 o 16:28 #66766SERWIS1Opiekun forum
Witam
Najprostszym rozwiązaniem jest montaż układu zasilania awaryjnego UPS, który podtrzyma pracę kotła i pompa w przypadku zaniku prądu.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
19 października 2016 o 16:00 #66763MarcinUczestnik
Witam, UPS sprawdz się, ale nie w przypadku długotrwałego braku prądu ( jak piszek kolega, nawet 4 dni ). Raczej tańszym i pewniejszym rozwiązaniem, które pozwoli przetrwać kilka dni jest agregat, ale koniecznie z AVR-em.
-
19 października 2016 o 16:00 #66764MarcinUczestnik
Witam, UPS sprawdz się, ale nie w przypadku długotrwałego braku prądu ( jak piszek kolega, nawet 4 dni ). Raczej tańszym i pewniejszym rozwiązaniem, które pozwoli przetrwać kilka dni jest agregat, ale koniecznie z AVR-em.
-
19 października 2016 o 16:11 #66761SERWIS1Opiekun forum
Witam
Potwierdzam. Agregat z AVR będzie lepszym rozwiązaniem jednakże są to już trochę wyższe koszty.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
19 października 2016 o 16:11 #66762SERWIS1Opiekun forum
Witam
Potwierdzam. Agregat z AVR będzie lepszym rozwiązaniem jednakże są to już trochę wyższe koszty.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
19 października 2016 o 16:25 #66758MarcinUczestnik
Witam, niekoniecznie, np:
http://tagred.pl/agregat-pradotworczy-3000w-tagred-professional-x-avr-gratisy.html
i ma chyba jeszcze zapas mocy. Na okazjonalne używanie moim zdaniem nie ma się co pchać w markowe produkty w wysokich cenach, dobry UPS też swoje kosztuje. -
19 października 2016 o 16:25 #66759MarcinUczestnik
http://tagred.pl/agregat-pradotworczy-3000w-tagred-professional-x-avr-gratisy.html
i ma chyba jeszcze zapas mocy. Na okazjonalne używanie moim zdaniem nie ma się co pchać w markowe produkty w wysokich cenach, dobry UPS też swoje kosztuje. -
19 października 2016 o 16:25 #66760MarcinUczestnik
20 października 2016 o 11:54 #66755SERWIS1Opiekun forum
Witam
Może i masz rację tylko, żeby przy tym okazjonalnym używaniu urządzenie się nie zepsuło.
Ja nigdy nie staram się polecać produktów „budżetowych”, ponieważ jest zbyt dużo przypadków awarii takiego sprzętu.
Przykład:
Dobrej jakości przedłużacz na bębnie potrafi kosztować kilkaset złotych, a tutaj kupujesz agregat za 700 zł.
Nie można zastosować dobrej jakości komponentów w sprzęcie za taką cenę (chyba że przy produkcji pracują niewolnicy – co często się zdarza w fabrykach produkujących tanie sprzęty).Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
20 października 2016 o 11:54 #66756SERWIS1Opiekun forum
Witam
Może i masz rację tylko, żeby przy tym okazjonalnym używaniu urządzenie się nie zepsuło.
Ja nigdy nie staram się polecać produktów „budżetowych”, ponieważ jest zbyt dużo przypadków awarii takiego sprzętu.
Przykład:
Dobrej jakości przedłużacz na bębnie potrafi kosztować kilkaset złotych, a tutaj kupujesz agregat za 700 zł.
Nie można zastosować dobrej jakości komponentów w sprzęcie za taką cenę (chyba że przy produkcji pracują niewolnicy – co często się zdarza w fabrykach produkujących tanie sprzęty).Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
20 października 2016 o 11:54 #66757SERWIS1Opiekun forum
Witam
Przykład:
Serwis Heiztechnik -
20 października 2016 o 13:22 #66752MarcinUczestnik
Witam, zgadzam się, nie zawsze cena idzie w parze z jakością i odwrotnie, osobiście mam sąsiada, który posiada agregat tej firmy i jest zadowolony, nie jestem PH tej firmy, więc spokojnie. Jeżeli kogoś stać, niech kupuje honde za parę tys, mnie nic do tego. Podałem ten agregat jako alternatywę dla UPS, który nie jest w stanie działać parę dni.
-
20 października 2016 o 13:22 #66753MarcinUczestnik
Witam, zgadzam się, nie zawsze cena idzie w parze z jakością i odwrotnie, osobiście mam sąsiada, który posiada agregat tej firmy i jest zadowolony, nie jestem PH tej firmy, więc spokojnie. Jeżeli kogoś stać, niech kupuje honde za parę tys, mnie nic do tego. Podałem ten agregat jako alternatywę dla UPS, który nie jest w stanie działać parę dni.
-
20 października 2016 o 13:22 #66754MarcinUczestnik
-
20 października 2016 o 13:29 #66749SERWIS1Opiekun forum
Witam
Ja się trochę pospieszyłem polecając UPS na tak długi okres bez prądu.
UPS jest optymalny w przypadku kilkugodzinnych wyłączeń prądu.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
20 października 2016 o 13:29 #66750SERWIS1Opiekun forum
Witam
Serwis Heiztechnik -
20 października 2016 o 13:29 #66751SERWIS1Opiekun forum
Witam
Serwis Heiztechnik -
20 października 2016 o 14:01 #66747MarcinUczestnik
otóż to, czyli odpowiadając na pytanie kolegi szamesa:
UPS – pomocny w przypadku kilkugodzinnego braku prądu
AGREGAT Z AVR – w przypadku dłuższych przerw w dostawie prądu.
-
20 października 2016 o 14:01 #66748MarcinUczestnik
otóż to, czyli odpowiadając na pytanie kolegi szamesa:
UPS – pomocny w przypadku kilkugodzinnego braku prądu
AGREGAT Z AVR – w przypadku dłuższych przerw w dostawie prądu.
-
31 października 2016 o 02:56 #66745grzegorzUczestnik
Witam,
odpowiem koledze Szamesowi z własnego doświadczenia jak to wyglądało u mnie.
Też posiadam kocioł ECO DUO 25kW i w pierwszym sezonie użytkowania tego kotła na początku 2010 roku podczas srogiej zimy przez kilka dni nie miałem prądu. Paliłem wtedy na ruszcie i awaryjnie bez żadnego zasilania dało radę. Trzeba to jednak robić bardzo umiejętnie i układ musi być otwarty. Rozpalałem na tym ruszcie bardzo powoli i czekałem aby grzejniki delikatnie się rozgrzewały, później stopniowo dokładałem paliwa. Nie można rozpalić w kotle na maxa, bo wtedy temperatura momentalnie wzrośnie do niebezpiecznych rozmiarów, dlatego ważne aby układ był otwarty. Tak wiec jest to tylko palenie w sytuacjach awaryjnych i wymaga poświęcenia sporo czasu.
Natomiast ostatnio przez 10 dni miałem sterownik w serwisie. Aby ogrzać do też paliłem na ruszcie,jednak podłączyłem pompę CO bezpośrednio do sieci. Dało radę, ale też trzeba uważać.
pozdrawiam Grzegorz -
31 października 2016 o 02:56 #66746grzegorzUczestnik
Witam,
odpowiem koledze Szamesowi z własnego doświadczenia jak to wyglądało u mnie.
Też posiadam kocioł ECO DUO 25kW i w pierwszym sezonie użytkowania tego kotła na początku 2010 roku podczas srogiej zimy przez kilka dni nie miałem prądu. Paliłem wtedy na ruszcie i awaryjnie bez żadnego zasilania dało radę. Trzeba to jednak robić bardzo umiejętnie i układ musi być otwarty. Rozpalałem na tym ruszcie bardzo powoli i czekałem aby grzejniki delikatnie się rozgrzewały, później stopniowo dokładałem paliwa. Nie można rozpalić w kotle na maxa, bo wtedy temperatura momentalnie wzrośnie do niebezpiecznych rozmiarów, dlatego ważne aby układ był otwarty. Tak wiec jest to tylko palenie w sytuacjach awaryjnych i wymaga poświęcenia sporo czasu.
Natomiast ostatnio przez 10 dni miałem sterownik w serwisie. Aby ogrzać do też paliłem na ruszcie,jednak podłączyłem pompę CO bezpośrednio do sieci. Dało radę, ale też trzeba uważać.
pozdrawiam Grzegorz
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.