Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › HT Q Eco Duo 25kW – duże spalanie/żużel.
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 lat, 8 miesięcy temu przez SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
1 lutego 2017 o 00:23 #65856Barti96Uczestnik
Witam!
Mam problem ze zbyt dużym spalaniem eko groszku. Piec zasypałem w niedzielę rano 5 workami każdy po 25 kg. Dzisiaj zajrzałem do kosza i pozostało mniej niż połowa zasypanego eko groszku. A z popielnika codziennie wybieram taki żużel, zlepione cząstki. Sytuacja utrzymuje się od początku spalania. Pieca używam od 3 miesięcy. Jestem żółtodziobem jeśli chodzi o CO, a w szczególności piece groszkowe. Dom w pełni ocieplony, wraz ze strychem założony styropian 10. Sterownik to HT – Tronic 500. W załączniku wrzucam zdjęcie z popielnikiem.
Czekam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam!Attachments: -
1 lutego 2017 o 16:20 #65863MarcinUczestnik
Witam, przydałyby się ustawienia pieca oraz określenie ekogroszku ( jaki i skąd ). Podejrzewam, że o wysokiej kaloryczności, a co za tym idzie wysokiej spiekalności, ale proszę podać również ustawienia pieca oraz stopień otwarcia dmuchawy ( na ile mniej więcej cm jest otwarta ).
-
1 lutego 2017 o 20:46 #65862Barti96Uczestnik
Nastawa kotła: 65 C
Nastawa CWU: 45 CMenu użytkownika
Czas pauzy podajnika: 80 sekund
Obroty dmuchawy: 4 biegMenu serwis
Typ dmuchawy: WPA 07/DM85
Histereza kotła: 5 C
Nastawa kotła max. : 85 C
Temperatura wył. dmuchawy/podajnika: 45 C
Temperatura zał. pomp: 55 C
Czas pracy podajnika: 10 sekund
Czas pauzy podajnika: 80 sekund
Czas dm. podtrzymania: 5 sekund
Krotność pod. : 2
Czas oczekiwania: 15 min
Obroty dm. podtrzymania: 1 bieg
Obroty dm. : 4 bieg
Czas przesypywania: 10 min
Obr. dm. wzrostu: 1 bieg
Tryb pracy CWU: Zima
Priorytet CWU: wyłączony
Nast. kot. wzrost: 0 C
Czas pracy CWU: 30 minut
Tryb pracy zaw. 1 : wyłączony
Czujnik podajnika: załączony
Tryb pompy kotła: pompa wymiennikaMam nadzieję, że niczego ważnego nie pominąłem. Jeśli chodzi o dmuchawę i otwarcie zaślepki to jest otwarta na 2,5 cm.
Jeśli chodzi o ekogroszek – kaloryczność 27MJ (2701), link do strony dostawcy ekogroszku: http://www.stasiak-opal.pl/ -
2 lutego 2017 o 00:26 #65861MarcinUczestnik
Witam, przy tak wysokokalorycznym opale zmieniłbym na początek obroty dmuchawy na 2 bieg, zmniejszyłbym czas pauzy podajnika do 55 s i zmniejszył przesłonę na 1,5 cm. Obserwuj, powinno trochę pomóc na spalanie, a z żużlem to niekoniecznie. Wysokokaloryczny opał zazwyczaj ma dużą tendencję do spiekania. Spróbuj czegoś mniej kalorycznego, max 24 MJ, z polskich retopal lub jakiegoś ruska o mniejszej kaloryczności, ale i łatwiejszy w spalaniu.
-
2 lutego 2017 o 00:29 #65860MarcinUczestnik
A i obserwuj kopczyk, czy jet wypukły zarówno podczas pracy, jak i w podtrzymaniu. W przypadku, gdy będzie wklęsły, zmniejsz pauzę do 50 lub nawet 45, a w podtrzymaniu reguluj to czasem oczekiwania i krotnością podawania. HT zaleca dla tego pieca krotność 2, a czas oczekiwania 10, a Ty masz ustawione 15.
-
7 lutego 2017 o 16:34 #65859Barti96Uczestnik
Hmm zastosowałem się do tych porad, jeszcze poobserwuję do jutra wieczorem. Liczę mniej więcej ile spala na dobę. Przy skręconym zaworze 3D na pozycję „jeden” (1-3-5-7-FULL) zjada min. 25 kg jak na razie. Problem żużlu został jak na razie. Postaram się kupić inny groszek, min. 2 worki o niższej kaloryczności, tylko prosiłbym o wypowiedź serwisu w tej sprawie również (jaką kaloryczność wybrać). Czy te groszki np. w Brico Marche „Płomyk” są warte uwagi?
W załączniku popiół wybierany wczoraj wieczorem. Taka tacka jest codziennie do wybrania.Attachments: -
7 lutego 2017 o 20:20 #65858SERWIS1Opiekun forum
Witam
W standardowych kotłach Eko najlepiej spalają się węgle o niskiej spiekalności. Niska spiekalność zazwyczaj jest przy węglach 24-26 MJ. W przypadku węgli wysokokalorycznych jest różnie – zazwyczaj mają dużą spiekalność i jest problem.
Ja polecam zakup węgli o wartości opałowej 24-26 MJ.
Węgle z marketu to zazwyczaj czeski ekogroszek o wartości opałowej 20-22 MJ. Niska wartość opałowa to większe spalanie. Czeski ekogroszek spala się dobrze ale trzeba skrócić czas pauzy podajnika.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.