Nowy piec ht q eko15

Strona główna Forum Pomoc techniczna Nowy piec ht q eko15

Oglądasz 16 odpowiedzi wątku
  • Autor
    Wpisy
    • #35308
      Roman Ojrzyński
      Uczestnik

      Witam, jesteśmy posiadaczami nowego kotla q eko15kw, po zamontowaniu kotla, przyjechal przeszkolony czlowiek rozpalil, sprawdzil wykonanie podlaczen, itp,; wyjasnil jak rozpalac, czyscic, zrobil nastawy podpisal gwarancje i pojechal, i tu w pelni zadowoleni że już nie trzeba palic w kominku, dnia nastepnego miny nam zrzedly, po ilosci spalonego groszku?! Okolo 50kg/dobe! Rozumiem rozruch instalacji, wygrzewanie itp; ale paloc tylko kominkiem od 2 lat temp. nawet przy -20 nigdy nie spadla w budynku ponizej 15 stopni, dom dobrze ocieplony, w tej chwili na wykonczeniu, parter 80m2 grzejniki w kazdym pomieszczeniu tak jakby nie mialo byc podlogowki+ podlogowka wszedzie(jeszcze nie uruchamiana)- poddasze grzejniki+ podlogowka w lazience. Posadzki anhydrytowe, cieple ramki w oknach itd, instalacja
      Pompa-grzejniki plus zawor z podmieszaniem 3drogowy
      Pompa-podlogowka plus zawor mieszajacy termostatyczny
      Pompa-cwu( tez nie uruchomiona)
      Tzn pan powiedzial ze takie nastawy sa uniwersalne i ze raczej nie nalezy w nie ingerowac, i popierwszych dniach tak jak wyzej spalanie 50 kg groszku( najlepszej dostepnej jakosci, moze nie idealnie suche ale jest caly czas suszone, sterownik ht-tronic700, sam przestawilem na prace palnika ze standard na ht-logic
      I nie powiem bo przy ogrzewaniu tylko grzejnikami jest bardzo cieplo, mam problem z odpowiednimi parametrami bo przyslona na wentylatoze przymknieta na okolo 1,5cm, wegiel spala sie dobrze popiół zawiera troszke grudek ktore sie rozsypuja, piec troche zaszedl sadza bardzo minimalnie( to pewnie efekt wilgoci w paliwie) tak jak pisalem wyzej mam problem z iloscia spalonego paliwa, jak rowniez z niska temperatura powrotupo kilku ustawieniach zaworow wynosi okolo 45° przy 65° na piecu, problemem jest tez ze piec osiaga temp 65° przechodzi w podtrzymanie, w ciagu10 minut spada temp o 3° i zanim piec sie rozchodzi temp spada do ok.54-55° piec dlugo osiaga zadana temp65°, okolo 9minut pracy 21-22minuty przestoju i tak 5-6cykli i 18minut pracy 22minuty przestoju dodam ze na termostacie ustawiona temp 18° i caly czas lekko powyzej, natomiast zauwazylem ze pomimo wskazan na sterowniku ze pompa nie pracuje, w kotlowni pompa pracuje caly czas?? Pompa lfp 25/40-70sterowana elektronicznie pracuje na 1,5biegu. Nie wiem co moge zrobic aby poprawic spalanie, (40kg i wiecej to o wiele za duzo) kominkiem caly rok palilem opalem za 1500-2000zl) jak tak dalej bedzie to tyle bede wydawac ale miesiecznie na ekogroszek. Prosze o podpowiedz Roman.

    • #35351

      Witaj.

      Trudno odpowiedzieć na twojego posta, gdyż popiół masz bez niedopalonego węgla. W tej kwestii zostaje tylko komin. Tamtędy może uciekać dużo ciepła. Ale nie wydaje mi się, że aż tyle żeby zużywał 1,5 tony na miesiąc. W szczególności, że piszesz, że kominkiem opalanie tej samej kubatury kosztowało cię dużo mniej. Trochę dziwne.

    • #35357
      Roman Ojrzyński
      Uczestnik

      Popiolu z 200 kg groszku byla średnia weglarka popiolu, w 90 %sypki, dlugo spedzilem przy piecu nastawiajac rozne parametry, zaladowalem znowu podajnik i spalanie okolo 40kg/doba( tez dużo), z moich obserwacji to jest tak jakby piec caly czas chcial dojść i utrzymac zadana temperature powrotu, ustawiony priorytet powrotu( ale inna opcja to tylko wymiennik lub ochrona powrotu) i tak jak mowilem pompa co od grzejników pracuje na wciąż, pomomo zadanej temperatury na termostacie pokojowym 18°, dochodzi do 19-19,5°, i tak ograniczona recznym ustawieniem zaworu3d, wyswietla sie ze pompa wylaczona( termostat pokojowy), pompa co chodI non stop, i piec mieli w kolko cykle, spalajac paliwo, grzejniki cieple, z dobra roznica na wejsciu i wyjsciu(sprawdzam pirometrem), mimo to powrót nie osiaga zadanej temperatury??? Moze lepszy by byl zawor4drozny?

    • #35359

      Zawór 4D sobie daruj. To nie tu leży problem.

      A masz dobrze podłączoną pompę do sterownika?
      Jeżeli masz duży odbiór ciepła to powrót nie osiągnie zadanej temperatury. A na kotle też wyświetla, że pompa CO wyłączona?

    • #35365
      Roman Ojrzyński
      Uczestnik

      Pompa co podlaczona pod wyjscia pampa co, ale dom juz sie bardziej nie wygrzeje, z tym zaworem to myslalem zeby ten powrót dogrzac? Grzejniki na rozdzielaczach rura pe-rt dolny rozdział, w otulinie na styropianie i w styropianie, zauwazylem zejak przestawiam zawor 3d(mieszajacy Wita), na max na co to grzejniki gorace ze hej powrot tez, co prawda moga byc straty na dlugosci podejsc do grzejnikow, ale chyba nie az takie (temperatura na rozadzielaczach mierzona pirometrem zasilanie np.46° powrót38°od rozdzilelaczy do kotla jakies 2-3metry rury ocieplonej, jak ustawie zawor na min. To temp na kotle rosnie ale nie powrotu?

    • #35367
      Roman Ojrzyński
      Uczestnik

      Nie na kotle pompa co wlaczona

    • #35373

      To znaczy że sterownik kotła nie wyłącza pompy. Nie wiem jaki masz sterownik, ale u mnie w ht522 trzeba zaznaczyć w zakładce ustawienia zaworu” term. pokojowy” na załącz. Czy jakoś tak.

      Zawór 3D jest do sterowania temperaturą. Tak więc działa poprawnie.

    • #35381
      Roman Ojrzyński
      Uczestnik

      Strownik ht tronic700 w menu sterownika termostat pokojowy pompy co włączony.

    • #35383

      A termostat pokojowy jest podłączony do sterownika kotła oki?
      Masz go na WIFI, czy kablu?

    • #35387
      Roman Ojrzyński
      Uczestnik

      Termostat jest na przewodzie.

    • #35389

      Kurcze mi to wygląda na to, że sterownik kotła nie ma komunikacji z termostatem. Albo coś jest źle podłączone albo jakaś funkcja nie jest włączona.

    • #35396
      Roman Ojrzyński
      Uczestnik

      Nastawialem, przestawialem i tu bardziej pytanie do serwisu i konfiguracje sterownika ht700, robiac rozne ustawienia doszedlem ze, sterownik wylacza pompe co ale po wlaczeniu priorytet cwu??! I wtedy temp. Na cwu idzie do zadanej i dopiero wlacza sie pompa co a wylacza grzanie cwu! Dla mnie to bez sensu bo na termostacie zadana temperature osiągnął a pompa od co wyhladza powrót! Po to mam zawor 3d, zeby dojsc na grzejnikach do zadanej temp. I pompa powinna sie wylaczyc a ta chodzi niepotrzebnie, i jak wspomnialem wychladza powrot 🙁 a nie po to osprzet zamontowany zeby sterownik kotla niszczyl kociol, mozeserwis cos napisze. Co do pompy co to zrobilem mostek w miejscu podlaczenia termostatu pokojowego i wtedy powinno na (krotko) wylaczyc pompe, ale co tam ta kreci dalej, dopiero ja odlacza jak wyzej pisalem wlacze priorytet cw, ale niestety szybko dochodzi do zadanej temp. I dalej pompa co kreci, pomimo wylaczonym. symbolu na sterowniku euroster e2006??? Nie bardzo rozumiem zamysl producenta sterownika i termostatu.

    • #35402

      Brzoza mógłbyś pisać składniej? Bo ciężko zrozumieć to co piszesz.

    • #35404
      Roman Ojrzyński
      Uczestnik

      Tzn, po wielu próbach, doszedlem do tego że albo regulator nie współpracuje ze sterownikiem pieca, albo juz nie wiem:-[ , pomomo zadanej temperatury na termostacie18°, do takiej tez nagrzewaja sie pomieszczenia, termostat daje sygnał żeby wyłączyć pompę co, a sterownik pieca tego nie robi!, dopiero w momencie kiedy przestawilem prace w menu sterownika pieca na priorytet CWU, to sterownik poeca przyłączył na prace pompy cwu, a tą od CO wyłączył, ale tylko do momentu aż woda w zasobniku osiagnela żądaną temperaturę, wylaczyla się pompa od cwu, i dalej wlacza sie juz pompa od co, i mieli wode caly czas, do momentuwychlodzenia wody w zasobniku cwu, czyli albo problem jest w komunikacji sterownik-termostat pokojowy( nie wspolpracuja), dodam ze sterownik ma komunikacje z pompami bo je wyłącza i włącza, termostat tez wskazuje ze włącza i wylacza pompę, ( przewod sprawdzony miernikiem), tylko sterownik pieca nie wykonuje jakby polecenia termostatu, bo coś wsofcie sterownika pieca mu na tonie pozwala??? Chyba zglupialem, rece opadaja.

    • #35414
      serwis1
      Uczestnik

      Witam

      Odłącz kabel termostatu od sterownika kotła. Pompa powinna się wtedy wyłączyć. W przypadku, gdy pompa się nie wyłączy to skontaktuj się z serwisem – możliwe, że coś jest nie tak ze sterownikiem.

      Pozdrawiam
      Serwis Heiztechnik

    • #35416
      Roman Ojrzyński
      Uczestnik

      Jak pisalem to tez juz sprawdzalem, po odlaczeniy przewodu pompa dlaej pracuje.

    • #35422
      serwis1
      Uczestnik

      Witam

      Widocznie nie doczytałem.
      W takim wypadku napisz reklamację na serwis@heiztechnik.pl.

      Pozdrawiam
      Serwis Heiztechnik

Oglądasz 16 odpowiedzi wątku
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.