Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Jaki bezprzewodowy termostat pokojowy – heiztechnik ht tronic 300/320
- Ten temat ma 23 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 lata, 7 miesięcy temu przez Wojciech Peron.
-
AutorWpisy
-
-
10 października 2017 o 09:33 #65543pawelUczestnik
Witam, jestem szczesliwym posiadaczem kotła Heitztechnik Ht tronic 300/320. Chciałbym dołozyć termostat pokojowy, ale problem w tym ze nie mam pojecia jaki będzie działac z tym piecem. Jest jakiś typ złącza czy jakis standard który bedzie kompatybilny z tym piecem? Może jakies konkretne firmy? Kompletnie się na tym nie znam, a w internecie jest tego pełno.
-
16 października 2017 o 11:23 #65568SERWIS1Opiekun forum
Witam
Możesz podłączyć dowolny termostat uniwersalne działający na zasadzie załącz/wyłącz. W sterowniku znajduje się wyjście, do którego podłączasz dwużyłowy kabel sygnałowy.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
2 października 2018 o 19:32 #65567pawelUczestnik
wiem ze odświeżam stary temat, ale niestety do dziś tego nie kupiłem. Czy ten termostat bedzie współpracować z tym kotłem?
https://allegro.pl/sterownik-salus-bezprzewodowy-regulator-termostat-i7574434750.html
Podpowiecie jak to podłaczyć?
-
3 października 2018 o 10:34 #65566SERWIS1Opiekun forum
Witam
Będzie pasował.
Nadajnik podłączasz do zasilania 230V. Następnie 2 żyłowym kablem (np. 2×0,5 mm) łączysz nadajnik ze sterownikiem kotła (wejście termostat pokojowy kotła lub zaworu – w zależności od tego czym chcesz sterować).
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
5 października 2018 o 19:15 #65565pawelUczestnik
Juz udało mi sie podlaczyc i spelnia swoje zadanie, dziekuje za pomoc, jestescie naprawde wielcy
-
8 października 2018 o 23:49 #65564Jacek JJJUczestnik
Tak tylko informacyjnie oryginał EcoSter 200 to 450 zł netto (dane z ubiegłego roku) ale masz duża funkcjonalność w miejscu gdzie go zainstalujesz prawie tak jakbyś stał przy kotle – jakbym miał 2 raz podjąć decyzje do nie kupił bym Salusa
Serwis 1 macie coś o podobniej funkcjonalności jak EcoSter 200 ale taniej ? -
9 października 2018 o 00:32 #65563Mateusz ŻurekUczestnik
Cześć ja osobiście nie polecam Ecoster Q7TX.
Niby fajny, bezprzewodowy ale jakiś taki nie intuicyjny. W sumie to mnie denerwuje.
Nie korzystam z większości funkcjonalności.Serwis1 – będzie kiedyś Ecoster w wersji bezprzewodowej?
Pytałem o to jakiś czas temu i nie wiem jak postępy.
Pozdrawiam. -
9 października 2018 o 09:21 #65562Jacek JJJUczestnik
Siemandejro Mateusz
U mnie na natomiast brakuje pewnych funkcjonalności na salusie chętnie bym rzucił np okiem ile jest paliwa właśnie Kiedyś serwis 1 coś wspominał że dowie się czy będzie możliwość dodania funkcjonalności powiadomień o niskim stanie paliwa w module internetowym – może warto by odświeżyć pytanie
😉 -
9 października 2018 o 10:04 #65561pawelUczestnik
Jeżeli chodzi onie to ten termostat spelmia6swoje zadanie w 100% i jestem zadowolony.
-
10 października 2018 o 15:15 #65560pawelUczestnik
Czemu pompa C.O. Pracuje do czasu aż piec osiągnie zadaną temperaturę (w moim przypadku 53 stopnie). Da sie ustawić by pompa nie pracowała cały czas jeśli temperatura na termostacie zadana jest osiągnięta? Strasznie długo trwa osiągniecie temperaturuy w wyniku czego w domu mega gorąco a na piecu np. 48 bo sie nie wylaczy jak nie osiagnie 53 stopni a nie chce podkrecac pieca
-
10 października 2018 o 15:33 #65559Jacek JJJUczestnik
Masz pewnie pompę podpięta po pompę kotła a nie mieszacza popatrz na schemat w instrukcji
-
15 października 2018 o 11:00 #65558SERWIS1Opiekun forum
Witam
Do sterownika Foster nie posiadamy w ofercie pulpitu zdalnego z funkcją termostatu.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
14 marca 2022 o 22:18 #65557Tomasz ChylakUczestnik
Witam,
Posiadam kocioł Red pellet gl15. Chciałbym do niego zakupić termostat pokojowy dopuszkowy np firmy Salus. Nie wiem jaki wybrać i jaka opcja byłaby dla mojego przypadku prawidłowa, bo w puszcze znajduję się przewód 3 żyłowy tzw zwierno- rozwierny, co dziwne bo tylko 2 kable są zwarte ze sobą, trzeci pozostaje sam sobie, a napięcie w nim jest 12v. Może ktoś mi podpowie czy i w jaki sposób można byłoby podłączyć jakiś zamienny termostat pokojowy? Z góry wielkie dzięki za odpowiedź
-
27 marca 2022 o 11:31 #65556HTONEUczestnik
Witam mam problem ze sterownikiem mianowicie kocioł ONE 8 zakupiony sterownik tech -292-v3 niemam pojęcia jak go uruchomić gdzie wpiąć przewody w kotle patrząc od tyłu kotła jedno wejście jest z diodami czerwona i zielona drugie po lewej podwójne bez diod jak to potem skonfigurować na chłopski rozum żeby kocioł się wyłączał gdy dojdzie rządaną temperatura na sterowniku bo narazie wyłącza mi się na zadanej na kotle proszę o pomoc
-
28 marca 2022 o 11:45 #65555SERWIS1Opiekun forum
Jest to termostat uniwersalny zwierno/rozwierny.
Najpierw należy ustalić czym ma sterować – optymalnie warto aby sterował zaworem mieszającym.
Podpinasz przewody komunikacyjne (2 żyły) pod wejście termostat pokojowy zaworu.
Następnie w serwisie aktywujemy w Aktywacji Modułów wejście termostatu pokojowego zaworu. W menu zaworu załączamy termostat i ustawiamy obniżenie od termostatu na xx stopni (dla podłogi 2-5 stopni C, dla grzejników 10-20 stopni C).
Termostat będzie obniżał nastawę na instalację w zależności od termostatu.
Pomimo termostatu warto także podłączyć czujnik pogodowy i ustawić zawór w tryb pogodowy – zmienia nastawę zaworu w zależności od temperatury zewnętrznej. W takim układzie termostat nie musi już tak często obniżać nastawy, ponieważ ograniczamy przegrzewanie pomieszczeń.
-
29 marca 2022 o 03:51 #65554HTONEUczestnik
Są trzy wejścia na przewód w które podłączyć 1 NO 2 COM 3 NC .
-
4 kwietnia 2022 o 14:53 #65553SERWIS1Opiekun forum
COM i NC
-
11 kwietnia 2022 o 21:09 #65552Wojciech PeronUczestnik
Witam ,
Jestem nowy, prosił bym o pomoc.
Zakupiłem termostat pokojowy Salus,
Podłączony jest pod złącze I2 i I3.
Przy nagrzaniu pomieszczenia idzie sygnał żeby wyłączyć pompę CO ale pompa chodzi cały czas nie wiem co jest nie tak.
Pozdrawiam.
-
12 kwietnia 2022 o 07:18 #65550Mateusz ŻurekUczestnik
Cześć,
Podłączyłeś jeden termostat pod dwa zestawy wejść?
I2 – Termostat pokojowy kotła (pompy kotła)
I3 – Termostat pokojowy zaworu 1Samo podłączenie termostatu do kotła nie wystarcza.
Musisz w ustawieniach serwisowych aktywować obsługę termostatu a następnie w menu głównym włączyć pracę termostatem oraz, w przypadku mieszacza, wybrać tryb pracy, czy ma wyłączyć pompę czy tylko obniżyć nastawy mieszacza.Rzuć okiem do instrukcji na stronę 17 i 18
https://heiztechnik.pl/wp-content/uploads/2020/11/Instrukcja-Ht-900-Touch-11.04.2019-.pdfZałożyłem, że masz sterownik HT Tronic 900 bo tych wejść nie widzę w instrukcji do Ht tronic 300/320
-
12 kwietnia 2022 o 10:07 #65549Wojciech PeronUczestnik
Witam,
Dziękuję za odpowiedź wszystko jest ustawione tak jak napisałeś a pompa dalej chodzi cały czas.
A co jeśli chodzi o opcje w menu serwisowym na temat pompy zaworu mieszającego ma być włączona czy nie .
Pozdrawiam
-
12 kwietnia 2022 o 12:23 #65548Mateusz ŻurekUczestnik
Obstawiam, że w menu serwisowym ta funkcja powinna być włączona
Parametry dostępne w menu serwisowym w zakładce Ustawienia zaworu 1:
Wyłączenie pompy zaworu od termostatu – Funkcja decyduje czy w momencie osiągnięcia temperatury zadanej na termostacie pokojowym (styk rozwarty) pompa zaworu1 będzie wyłączana
-
12 kwietnia 2022 o 14:10 #65547Wojciech PeronUczestnik
Cześć ,
Próbowałem z opcją że włączone wtedy pompa chodzi cały czas nie zależnie czy na termostacie osiągnie temperaturę czy nie.
A jak wyłączone to pompa nie działa.
To tak wygląda jak by piec chodził ale bez termostatu.
Pozdrawiam
-
13 kwietnia 2022 o 08:33 #65546Mateusz ŻurekUczestnik
To może spróbuj podpiąć termostat tylko pode I3
Jak nie będzie działać to dzwoń do serwisu
-
17 kwietnia 2022 o 09:05 #65545Wojciech PeronUczestnik
Witam,
Dziekuje za pomoc teraz działa po podłączeniu do złącza I3.
Pozdrawiam
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.