Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Parametry kotła daspell LuxGL 12kW
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 lat, 1 miesiąc temu przez Sławomir Samborek.
-
AutorWpisy
-
-
12 października 2017 o 16:54 #65502Sławomir SamborekUczestnik
Jestem szczęśliwym posiadaczem kotła na pellet Daspel LuxGL 12kW i mam nastepujace pytanie, jakie powinny być optymalne parametry takiego kotła. Dodam że CWU mam ogrzewaną z kolektorów słonecznych. Do ogrzania mam dom 127 m2 bez podłogówki.
-
16 października 2017 o 11:39 #65509SERWIS1Opiekun forum
Witam
Sterownik kotła posiada konfigurację dopasowaną do mocy kotła. Należy zweryfikować wydajność podajnika, aby wyliczenia mocy na pulpicie były rzeczywiste. Konfiguracja określa nastawy palnika do optymalnego spalania pelletu 6 mm i standardowej wydajności podajnika. W rzeczywistości należy jedynie zweryfikować czy niespalony pellet nie spada z palnika (od nadmiaru powietrza lub przeładowania palnika – zbyt mała ilość powietrza).
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
14 grudnia 2017 o 21:42 #65508Sławomir SamborekUczestnik
Rozumiem ze mam przewazyc pelet spalany w ciagu godziny?
-
15 grudnia 2017 o 11:41 #65507SERWIS1Opiekun forum
Witam
Przeważenie należy robić podczas ciągłej pracy podajnika – dokładny opis procedury pojawiał się wielokrotnie na forum.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
22 grudnia 2017 o 01:04 #65506Sławomir SamborekUczestnik
Rozumiem że mogę zrobić przeważnie pelletu podczas pracy kotła, muszę tylko ściągnąć rurę doprowadzająca z palnika. Mam duży kłopot bo przy obecnych temperaturach spala mi ponad 30kg na dobe a popiół mam czarny zamiast szarego. W ustawieniach serwisowych nic chyba nie mialem ustawiane przez instalatorów bo nawet pojemność zbiornika mialem ustawioną na 50 kg a wchodzi rowne 105kg. Generalnie potrzebował bym porady jak ustawić ten piec aby nie pójść z torbami przez tak duże spalanie.
-
22 grudnia 2017 o 02:26 #65505PatrolUczestnik
Kocioł ma być wygaszony, łącznik odkręcasz od palnika, podstawiasz worek albo wiaderko i uruchamiasz podajnik na 6min:
1. sposób: wtyczka od motoreduktora bezpośrednio do gniazdka i odliczasz czas
2. sposób: wchodzisz w menu sterowanie ręczne i wybierasz podajnik nr 1 – jeden cykl trwa dokładnie 2min, więc powtarzasz go 3-krotnie;
następnie ważysz zebraną ilość pelletu w ciągu 6min i wynik x10 (jak stosowałeś wiaderko to warto odjąć jego wagę) – tak otrzymujesz godzinną wydajność podajnika, którą wpisujesz w parametrach serwisowych. -
22 grudnia 2017 o 11:30 #65504Sławomir SamborekUczestnik
Dziękuję za podpowiedź.
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.