Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Heiztechnik q bio duo 17 kw nastawy
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 lat, 12 miesięcy temu przez SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
13 października 2017 o 19:35 #65478LipekUczestnik
Witam, Mam problem podajnik ma wysoka temperaturę 45-50 stopni. prosiłbym o ustawienia dla pieca ht q bio duo 17 kw,
pale pelletem Barlinek 8mm,sterowanie ht tronic 700,oraz na ile ustawić regulator ciągu (pa),. -
14 października 2017 o 02:45 #65485wiesinUczestnik
CZEŚĆ Lipek !! może nie potrafię odpowiedzieć na woje pytanie bo mam taką samą temperaturę a nawet wyższą ale myślę że jest to spowodowane temperaturą w piecu !!!
Mianowicie sprężyny w wylocie spalin blokują odprowadzenie temperatury (tak powinno być) i zachowują ją w całym piecu a najwyższa temperatura jet tam gdzie podajnik!
Wniosek jest prosty !! jak piec i podajnik jest rozgrzany !! to potrzebujesz mniej na rozpalanie i osiągnięcie temperatury zadanej.
Nie obawiaj się ,że temperatura spali Twój zbiornik zasypowy i całą kotłownię. -
16 października 2017 o 11:44 #65484SERWIS1Opiekun forum
Witam
W kotle Bio temperatura 50 stopni C na podajnik jest normalna, ponieważ palenisko jest krótkie i promieniuje ciepłem na podajnik. Problem pojawiłby się, gdyby temperatura rosła do 70 stopni.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
16 października 2017 o 17:22 #65483LipekUczestnik
Dziś temp, doszła do 60 stopni. Czyli to normalne na podtrzymaniu ? Mogę prosić o nastawy ewentualnie skoryguje
-
18 października 2017 o 14:23 #65482SERWIS1Opiekun forum
Witam
W przypadku spalania pelletu taka temperatura jest normalna. Problem cofania się żaru objawi się dopiero pojawieniem się alarmu przegrzania podajnika.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
18 października 2017 o 14:41 #65481LipekUczestnik
Może mi Pan podać ewentualnie nastawy do pieca, sterowanie ht 700, co ewentualnie zmienić jeszcze mogę. Max temperatura jaka była to 63.piec jak narazie chodzi na podtrzymaniu już z ok, 7dni, włączy się 1 raz. Dziennie na pracę aby dobić temperature na sterowniku w części mieszkalnej. Zimą się. Będzie częściej pewnie załączam.
Nastawy:
Podawanie dla pracy – 40s
Podawanie dla podtrzymania-7min
Wydajnosc dmuchawy-1%
Wzrost Obrotów dmuchawy-1%
Czas pracy dmuchawy na podtrzymaniu-5s -
19 października 2017 o 11:18 #65480SERWIS1Opiekun forum
Witam
Nie ma sensu korygowanie jakichkolwiek nastaw pracy, ponieważ kocioł w chwili obecnej pracuje w podtrzymaniu lub mocy minimalnej (nieregulowanej). Jakiekolwiek zmiany nie przyniosą żadnych efektów.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.