Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Ustawienia pieca Q-eko 20kw
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 lat temu przez SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
23 listopada 2017 o 22:35 #65036massahukuUczestnik
Witam serdecznie
Posiadam kocioł Q-EKO 20KW pracujący w mieszkaniu 150m2 gdzie jest około 70m podłogówki i 6 grzejników po 10 żeberek ( mieszkanie jest dobrze wyizolowane) jednak nie wiem czy kocioł jest odpowiednio ustawiony. Rozpoczynam grzanie mieszkania po raz pierwszy.
W związku z tym mam pytanie:
1) Jakie powinny być ustawienia pieca?
Na chwile obecną posiadam nw ustawienia sterownika HT-TRONIC 700:Ustawienia użytkownika
Wydajność dmuchawy – 6%
Palnik w trybie – standard
Tryb pracy kotła – podajnik
Rodzaj paliwa eko groszek 28MJUSTAWIENIA SERWISOWE
Palnik
Przerwa podawania w podtrzymaniu – 18min
Wzrost obrotów dmuchawy – 4 %
Czas pracy dmuchawy w podtrzymaniu 5 s
Czas przesypu paliwa w trybie awaryjnym – 7 min
Ograniczenie wydajności dmuchawy – 20%
Wydajność podajnika 15,5KUstawienia kotła:
Histereza 2%
Maksymalna temperatura kotła – 85 C
Temperatura wyłączenia kotła 35 C
Temperatura załączenia pompy – 45 C
Maksymalna temperatura palnika 70 C
Przesłona na wentylatorze otwartaBardzo proszę o podpowiedź cz moje ustawienia są akceptowalne ewentualnie proszę o podpowiedź w sprawie ich korekty.
-
26 listopada 2017 o 23:04 #65040SERWIS1Opiekun forum
Witam
Sprawdź w wersji programu czy masz wybrany model kotła taki jak na tabliczce znamionowej. Kaloryczność paliwa musi być ustawiona zgodnie z węglem jaki posiadasz (masz węgiel 28 MJ – bo ustawienie fabryczne jest 25 MJ).
Przymknij przysłonę na dmuchawie, aby pozostała 1 cm szczelina.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
27 listopada 2017 o 22:30 #65039massahukuUczestnik
Faktycznie zmniejszyłam szczelinę w wentylatorze a i kocioł ustawiony był na Eko 15 i zmieniłem na Eko 20.
Jeszcze jest taki problem, że ślimak jak by obcieral o rurę doprowadzsjaca groszek czy da się to wycentrowac ? -
29 listopada 2017 o 14:50 #65038SERWIS1Opiekun forum
Witam
Jeżeli ślimak ociera o rurę podajnika to należy odprężyć podajnik.
Poczekaj aż w zbiorniku nie będzie węgla (może zostać 5-10 cm), następnie wkręć stopkę zbiornika, aby zbiornik wisiał w powietrzu. Odkręć stopkę, aby dotknęła podłoża i następnie odkręć ja jeszcze o pół obrotu.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.