Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Problem ze spalanie groszku
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 lat, 3 miesiące temu przez
SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
26 listopada 2017 o 12:25 #65024
Q Eco 12 kwl
UczestnikWitam mam kocioł q Eko 15kw,mimo różnych prób i nastaw po jakimś czasie po lewej stronie paleniska zbiera się dużo groszku nie mogę tego rozgryźć
-
26 listopada 2017 o 23:16 #65030
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Sprawdź na tabliczce znamionowej jaki masz palnik – ret. std. lub ret. obr.
Prawdopodobnie masz standardowy czyli z paleniskiem stałym. Spytaj instalatora czy uszczelniał palenisko (są dwie wersje – starsza , którą należy uszczelnić uszczelniaczem wysokotemperaturowym na 15000 stopni C oraz nową ze sznurem uszczelniający).Objaw o którym piszesz ewidentnie wskazuje na nieuszczelnione palenisko.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
5 grudnia 2017 o 00:25 #65029
Wojciech Wardęga
UczestnikWitam mam podobny problem ze spalaniem ekogroszku, jakiś czas temu uszczelniłem silikonem wysokotemperaturowym ale to nic nie dało. Pomimo różnych kombinacji zmieniania ustawień parametrów pieca nic nie pomogło w popiele mam dużo spieków i niedopalonego węgla załącznik 1,2,3,4, na chwile obecną mam takie ustawienia
Czas pracy podajnika – 10 s
Czas pauzy podajnika – 64s
Obroty dmuchawy – 6
Obroty dmuchawy wzrost – 1
Obroty dmuchawy podtrzymania – 1
Czas oczekiwania – 10 min
Krotność podawania – 2Wiem że obroty są za wysokie ale przy zmianie prędkości nawet na 2 wentylator nie reaguje, czy jest ustawione 1 czy 6 nadmuch jest taki sam.
Przy okazji przesłona na wentylatorze jest odsłonięta maksymalnie jeżeli osłonę przymknę wtedy spieki i niedopalonego węgla jest więcej załącznik 5, 6.
Proszę o jakąś poradę bo kończą mi się pomysły i nie wiem co zrobić
-
5 grudnia 2017 o 12:11 #65028
SERWIS1
Opiekun forumWitam
W tym wypadku ewidentnie problemem jest paliwo. Zauważ, że ustawiłeś duży nadmuch i masz otwarta przysłonę a węgiel się nie spala do końca. Na palenisku nie masz kopca żaru lecz wklęsłą nieckę z żarem (prawdopodobnie w niedługim czasie przypalisz sobie końcówkę ślimaka). Spróbuj zmienić tymczasowo paliwo na mniej kaloryczne o mniejszej spiekalności (max 5-10).
Po zmianie paliwa otwórz przysłonę na dmuchawie na 1,5 cm, ustaw pauzę na 50s i obroty dmuchawy na 2.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
5 grudnia 2017 o 13:42 #65027
Wojciech Wardęga
UczestnikDzięki za podpowiedz
Ale z dmuchawą mam taki problem, że jak ustawie obroty na 2 czy na 6 to prędkość wiatraku jest taka sama. Przy zmianie prędkości nie słychać żeby wiatrak zwalniał cały czas dmucha z taką samą prędkością
-
6 grudnia 2017 o 11:25 #65026
SERWIS1
Opiekun forumwitam
Wentylator ma zakres regulacji od 1 do 25. Obroty 1-6 to tylko cześć zakresu i dlatego różnice w prędkości są bardzo niewielkie.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.