Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Problem ze spalanie groszku
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 lat temu przez SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
26 listopada 2017 o 12:25 #65024Q Eco 12 kwlUczestnik
Witam mam kocioł q Eko 15kw,mimo różnych prób i nastaw po jakimś czasie po lewej stronie paleniska zbiera się dużo groszku nie mogę tego rozgryźć
-
26 listopada 2017 o 23:16 #65030SERWIS1Opiekun forum
Witam
Sprawdź na tabliczce znamionowej jaki masz palnik – ret. std. lub ret. obr.
Prawdopodobnie masz standardowy czyli z paleniskiem stałym. Spytaj instalatora czy uszczelniał palenisko (są dwie wersje – starsza , którą należy uszczelnić uszczelniaczem wysokotemperaturowym na 15000 stopni C oraz nową ze sznurem uszczelniający).Objaw o którym piszesz ewidentnie wskazuje na nieuszczelnione palenisko.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
5 grudnia 2017 o 00:25 #65029Wojciech WardęgaUczestnik
Witam mam podobny problem ze spalaniem ekogroszku, jakiś czas temu uszczelniłem silikonem wysokotemperaturowym ale to nic nie dało. Pomimo różnych kombinacji zmieniania ustawień parametrów pieca nic nie pomogło w popiele mam dużo spieków i niedopalonego węgla załącznik 1,2,3,4, na chwile obecną mam takie ustawienia
Czas pracy podajnika – 10 s
Czas pauzy podajnika – 64s
Obroty dmuchawy – 6
Obroty dmuchawy wzrost – 1
Obroty dmuchawy podtrzymania – 1
Czas oczekiwania – 10 min
Krotność podawania – 2Wiem że obroty są za wysokie ale przy zmianie prędkości nawet na 2 wentylator nie reaguje, czy jest ustawione 1 czy 6 nadmuch jest taki sam.
Przy okazji przesłona na wentylatorze jest odsłonięta maksymalnie jeżeli osłonę przymknę wtedy spieki i niedopalonego węgla jest więcej załącznik 5, 6.
Proszę o jakąś poradę bo kończą mi się pomysły i nie wiem co zrobić
-
5 grudnia 2017 o 12:11 #65028SERWIS1Opiekun forum
Witam
W tym wypadku ewidentnie problemem jest paliwo. Zauważ, że ustawiłeś duży nadmuch i masz otwarta przysłonę a węgiel się nie spala do końca. Na palenisku nie masz kopca żaru lecz wklęsłą nieckę z żarem (prawdopodobnie w niedługim czasie przypalisz sobie końcówkę ślimaka). Spróbuj zmienić tymczasowo paliwo na mniej kaloryczne o mniejszej spiekalności (max 5-10).
Po zmianie paliwa otwórz przysłonę na dmuchawie na 1,5 cm, ustaw pauzę na 50s i obroty dmuchawy na 2.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
5 grudnia 2017 o 13:42 #65027Wojciech WardęgaUczestnik
Dzięki za podpowiedz
Ale z dmuchawą mam taki problem, że jak ustawie obroty na 2 czy na 6 to prędkość wiatraku jest taka sama. Przy zmianie prędkości nie słychać żeby wiatrak zwalniał cały czas dmucha z taką samą prędkością
-
6 grudnia 2017 o 11:25 #65026SERWIS1Opiekun forum
witam
Wentylator ma zakres regulacji od 1 do 25. Obroty 1-6 to tylko cześć zakresu i dlatego różnice w prędkości są bardzo niewielkie.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.