Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › awaria dasspell 15
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 lat, 10 miesięcy temu przez Jacek JJJ.
-
AutorWpisy
-
-
3 grudnia 2017 o 18:02 #65011mirodyUczestnik
problem polega na tym , ze kociol pracowal bez zarzutu do dzisiaj i nagle wlaczyl sie alarm i kociol zwariowal , a trudno jest zlokalizowac przyczyne
-kociol sam przestawil sie na temp zadana 60 i nie da sie przestawic na wyzsza
-jezeli kociol wylacze i wlacze to kociol natychmiast przechodzi w tryb praca bez wczesniejszego czyszczenia i rozpalania , a moc nadmuchu pozostaje na poziomie 45% i nic pozatym sie nie dzieje tzn. nie ma plomienia itd
-nie jestem w stanie tego zresetowac zdalnie poniewaz przebywam za granica , a osoba ktora przyjezdza dosypywac pelet nie zna sie kompletnie na elektronice (75-Latek)
-co moglo sie stac, Jakes sugestie, porady, czy to moze byc grzalka czy awaria sterowania? -
3 grudnia 2017 o 19:57 #65023PatrolUczestnik
jaki to był alarm?
to co może zrobić osoba dosypująca pellet to odłączyć na kilka minut zasilania kotła i podłączyć ponownie;
z trudniejszych rzeczy to odkręcenie pokrywy sterownika, oględziny wizualne, sprawdzenie dokręcenia wszystkich przewodów itd.;
przy walniętej grzałce miałbyś jedynie alarmy nieudanego rozpalenia; tu wygląda na problem sterowania;
jutro z rana dzwoń do serwisu -
3 grudnia 2017 o 20:50 #65022mirodyUczestnik
signal dzwiekowy, pikanie tak jak w ruskim budziku , na econet nie mam mozliwosci nic zobic, peletowy mial wylaczone na 10 minut zasilanie ale nic nie pomoglo…
jako takiej informaji o nieudanej probie rozpalania czy cos w tym stylu nie otrzymalem… -
4 grudnia 2017 o 01:52 #65021SERWIS1Opiekun forum
Witam
Jeżeli masz sterownik RControl 890 to blokada na nastawie będzie tylko w przypadku, gdy będziesz miał włączone sterowanie pogodowe kotła (w nowszych sterownikach tego nie ma).
Aby to sprawdzić musisz postawić kogoś przy kotle i zadzwonić do serwisu (trzeba zweryfikować co się dzieje w nastawach i w rzeczywistości na palniku).Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
6 grudnia 2017 o 00:28 #65020Jacek JJJUczestnik
Mirody
Jak rozkminiłeś ?
Może ten co nasypuje pellet przestawił kocioł na ruszt ? sam kilka raz tak zrobiłem wystarczyło zatwierdzić i był miał zadaną 60*C
😉 -
6 grudnia 2017 o 00:51 #65019mirodyUczestnik
niestety nic nie jestem w stanie zrobic przez ecoNET,
dlatego w czwartek po pracy lece do polski to sprawdzic i w piatek rano wracam do pracy… taka sytuacja 🙂
nie wiem czy osoba dosypujaca pellet cos pokrecila bo niestety sie nie przyzna
jak dojde do tego co sie stalo to napisze… -
6 grudnia 2017 o 01:43 #65018Jacek JJJUczestnik
Spróbuj zmienić przez ecoNet Temperaturę zadaną kotła w trybie ruszt, wtedy zobaczysz w danych bieżących czy zmienia się temp zadana kotła
😉 -
6 grudnia 2017 o 01:56 #65017Jacek JJJUczestnik
A jak masz lecieć to bez sensu faktycznie postaw jakaś młoda osobę z tel przy kotle niech zadzwoni do serwisu i tam wszystko ustawia przez telefon. Sam tak robiłem jak na początku kupiłem kocioł
😉 -
6 grudnia 2017 o 02:01 #65016mirodyUczestnik
…i tu jest problem bo w pl zostali tylko tesciowie (75 lat) reszta wyemigrowala…
ale mamy tanie loty wiec nie jest tak zle 🙂 -
6 grudnia 2017 o 02:30 #65015mirodyUczestnik
Dzieki jackjj za podpowiedz, juz wiem jaka jest przyczyna, Szkoda tylko ze nie da sie tego ustawic przez ecoNET
-
6 grudnia 2017 o 20:40 #65014Jacek JJJUczestnik
Wystarczy nacisnąć raz pokrętło i masz wybór pellet lub ruszt kręcisz kołkiem i jeszcze raz zatwierdzasz tyle 75 latek tez ogarnie
😉Attachments: -
11 grudnia 2017 o 22:51 #65013Jacek JJJUczestnik
Mirody
Jak tam miałem rację z tym przestawieniem na ruszt ?
Czy jednak coś innego ?
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.