Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Piec Q DUO PELLET
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 lat, 2 miesiące temu przez
SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
8 grudnia 2017 o 13:39 #65003
Tomasz Cherek
UczestnikWitam,
Posiadam piec Q duo pellet 25 Kw,sterownik HT Tronic 850 i mam pytanie?
Czy jest możliwość ustawienia czasowego wyłączania pieca ? (nie znalazłem w menu)
Przyład 3godz noc, 5godz dzieńPozdrawiam,
Herc -
8 grudnia 2017 o 15:36 #65010
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Kocioł w okresie zimowym powinien być cały czas podgrzany do wysokiej temperatury. Wyłączenie kotła można wymusić termostatem pokojowym programowalnym, w którym w poszczególnych godzinach instalacja zostaje wyłączona. Kocioł w takim przypadku osiąga zadana temperaturę i przechodzi do wygaszania.
Należy pamiętać, że kocioł na paliwo stałe nie jest kotłem gazowym i wyłączanie go, studzenie i ponowne nagrzewanie od temperatury pokojowej skraca żywotność wymiennika (spalanie paliwa w temperaturze wymiennika poniżej 45 stopni C powoduje skraplanie się wody na zimnych ściankach inicjując korozję).
Krótko mówiąc pseudo oszczędności zakończą się wcześniejszym wydatkiem na nowy kocioł.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
8 grudnia 2017 o 16:39 #65009
Tomasz Cherek
UczestnikDziękuje za odpowiedź
Wszystko jasne!!! -
26 listopada 2018 o 12:35 #65008
Tomasz Cherek
UczestnikWitam,
1. Mam kłopoty techniczne z piecem,a bardziej z palnikiem gdyż od tygodnia dwa do trzech razy na dobę piec się wyłącza z powodu przekroczenia maksymalnej temperatury palnika (wcześniej robił to sporadycznie)
Próbowałem ratować sie podpowiedziami innych użytkowników ale bez efektów!
Piec użytkuje od zeszlego roku (październik 2017)2. Prosiłbym o ustawienia dla tego pieca gdyż może się okazać że mam złe i da się poprawić wydajność
– wskazówki:
Pow. Grzewcza – 270m2
Typ instalacji CO – grzejniki,CW, mieszacze z siłownikami -2obiegi
sterowanie podłogowe elektrozawory)- 25m2 -
26 listopada 2018 o 12:57 #65007
Markus
UczestnikWitam,
1. Mam kłopoty techniczne z piecem,a bardziej z palnikiem gdyż od tygodnia dwa do trzech razy na dobę piec się wyłącza z powodu przekroczenia maksymalnej temperatury palnika (wcześniej robił to sporadycznie)2. Prosiłbym o ustawienia dla tego pieca gdyż może się okazać że mam złe i da się poprawić wydajność
Witam
Temat przegrzania, był wielokrotnie poruszany na forum. Standardowe przyczyny, które trzeba wykluczyć to:
1. Brak napowietrzenia kotłowni (brak Z-etki)
2. Słaby ciąg kominowy.
3. W rynnie palnika zebrało się dużo spiekówSprawdź i daj znać, jak to u Ciebie wygląda.
W drugim temacie.
Podaj moc kotła, wydajność podajnika, nastawy czasów podawania i mocy nadmuchów, na poszczególnych stopniach mocy.
Jaka jest temperatura kotła i histerezy kotła oraz mocy.Pozdrawiam
Markus -
1 grudnia 2018 o 15:35 #65006
Tomasz Cherek
UczestnikWitaj, Markus
Sorry za nieobecnośc ale dopiero wróciłem (taka praca 😉
1. Napowietrzanie kotłowni jest!
2. Ciąg kominowy myślę że jest ok! (chodź nie sprawdzałem)
3. Na palniku nie ma spieków jest sypki popiół tyle, że zostaje go dużo na palniku ( zainstalowany palnik z mechanicznym systemem czyszczenia)co do nastaw:
– moc kotła – 25 KW
– wydajnośc podajnika – 10,6kg/h
– tryb pracy – Fuzzy Logic
– czas cyklu pracy – 20sek
– temperatura kotła – 62′ C
– czas pracy podajnika max – 5,0sek
– średnia histereza kotła H2 – 10′ C
– średnia moc nadmuchu – 28%
– średnia praca podajnika – 3,5 sek
– min histereza kotła H1 – 5′ C
– min. moc nadmuchu – 24%
– min. praca podajnika – 2,5 sek
– histereza kotła – 10′ C
– min. moc kotła (tryb Fuzzy Logic) – 0%
– max. moc kotła (tryb Fuzzy Logic) – 78%będę wdzięczny za pomoc
pozdrawiam
Herc -
3 grudnia 2018 o 18:32 #65005
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Zgarniacz jest w stanie przesuwać ku wylotowi spieczony popiół lecz może czasem zalegać w nadmiarze na palniku co spowoduje jego przegrzewanie. Warto okresowo zgarnąć nadmiar popiołu z palnika i to powinno rozwiązać problem.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.