Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Wyłączanie pompy kotłowej podczas ładowania CWU
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 lat, 12 miesięcy temu przez SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
14 grudnia 2017 o 10:52 #64957MarkusUczestnik
Witam
Mam instalacje opartą o zawór 3D (sterowany RControl EM892 ) oraz dodatkową pompę kotłową (sterowaną z modułu B) zapewniającą ochronę powrotu na poziomie 55 stopni.
Podczas ładowania CWU z ustawionym priorytetem, wyłącza mi się pompa CO (i to jest OK), ale również wyłącza się pompa ochrony powrotu (ta sterowana przez moduł B).
I tu pytanie do SERWISU, czy można tak ustawić parametry, aby nie wyłączała się pompa kotłowa służąca do ochrony powrotu.Pozdrawiam
-
14 grudnia 2017 o 14:36 #64965SERWIS1Opiekun forum
Witam
W przypadku priorytetu wyłączą się wszystkie pompy instalacji. Prawdopodobnie pompę ochrony masz podłączoną pod pompę mieszacza i włączoną funkcję tylko pompa.
Ta pompa będzie się wyłączała jednakże podczas pracy na samo CWU nie powinno to szkodzić, ponieważ ilość i temperatura wody z CWU nie powinna znacząco obniżyć temperatury powrotu.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
14 grudnia 2017 o 15:31 #64964laptopUczestnik
W którymś temacie była poruszana już kwestia podłączenia pompy kotłowej właśnie w module B. Ja podpiąłem swoją pod moduł podstawowy, oznaczenia zacisków „pompa kotła”. EcoNet oczywiście uwzględnił ją w swoim schemacie, rysując „mały obieg”, ale ustawiając parametr” Temperatura załączenia pompy kotła” na powiedzmy 46, nic nam nie daje. Sygnał idzie na pozostałe pompy i po spadku tej wartości wszystkie robią „off”. Co producenci mieli na myśli tak to ustawiając? Bo opis wyraźnie wskazuje na -pompę kotła-, a nie -pompy instalacji- czy jak to tam by nie nazwał.
Nie pamiętam już dokładnie ale chyba sterowanie pompą/mieszaczem/siłownikiem od podłogi mam realizowane z modułu podstawowego, a pompą/mieszaczem/siłownikiem CO poprzez moduł B. -
14 grudnia 2017 o 16:05 #64963MarkusUczestnik
Dokładnie tak, pompę ochrony mam podłączoną pod pompę mieszacza w module B i włączoną funkcję tylko pompa.
Podczas normalnej pracy (bez CWU) temperatura powrotu waha się w zakresie 53-57 stopni.
Natomiast podczas ładowania CWU spada do około 47 stopni.Jest to wprawdzie chwilowe, czas tego obniżenia waha się miedzy 15 a 30 minut, zależy w jakim miejscu cyklu kotła ( i temperaturze) rozpocznie się ładowanie CWU, ale… jest.
Pozdrawiam
-
14 grudnia 2017 o 17:48 #64962Mateusz ŻurekUczestnik
W którymś temacie była poruszana już kwestia podłączenia pompy kotłowej właśnie w module B. Ja podpiąłem swoją pod moduł podstawowy, oznaczenia zacisków „pompa kotła”. EcoNet oczywiście uwzględnił ją w swoim schemacie, rysując „mały obieg”, ale ustawiając parametr” Temperatura załączenia pompy kotła” na powiedzmy 46, nic nam nie daje. Sygnał idzie na pozostałe pompy i po spadku tej wartości wszystkie robią „off”. Co producenci mieli na myśli tak to ustawiając? Bo opis wyraźnie wskazuje na -pompę kotła-, a nie -pompy instalacji- czy jak to tam by nie nazwał.
Nie pamiętam już dokładnie ale chyba sterowanie pompą/mieszaczem/siłownikiem od podłogi mam realizowane z modułu podstawowego, a pompą/mieszaczem/siłownikiem CO poprzez moduł B.Ciekawe,
Też mam pompę kotła ale econet nie rysuje mi dodatkowego obiegu.
Możesz wrzucić screen z schematu jaki ci prezentuje?Dziękuję.
-
14 grudnia 2017 o 18:25 #64961MarkusUczestnik
Moja instalacje z pompą kotłową w module B , Econet pokazuje tak jak poniżej.
Na czujniku temperatury spalin mam podłączony czysty powrót z instalacji.
Natomiast mieszacz nr 2 odpowiada za utrzymanie powrotu do kotła na poziomie 55 stopni.Pozdrawiam
Attachments: -
15 grudnia 2017 o 16:10 #64960laptopUczestnik
Mój schemat wygląda podobnie. Nie jest on oczywiście dokładnym odzwierciedleniem posiadanej instalacji. Może nie do końca jasno to napisałem wcześniej bo „mały obieg” to pompa pomiędzy zasilaniem, a powrotem ale rozchodzi się o możliwość ustawienia dla niej innej temp. załączenia niż dla tych pozostałych. A tego chyba brak.
-
15 grudnia 2017 o 18:58 #64959SERWIS1Opiekun forum
Witam
Wszystkie pompy załączają się od jednej „temperatury załączenia pomp”.
Rozróżnienie ich załączania nie zapewni niczego lepszego. W celu ochrony powrotu najważniejszym parametrem jest temperatura kotła – przy braku odpowiedniej temperatury na kotle żadne sztuczki nie pomogą.W celu utrzymywania wysokiej temperatury kotła warto podnieść temperaturę załączenia pomp do 50 stopni lub wyżej (zależnie od nastawy).
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.