Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Ustawienia tryb LATO q-eko duo
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 lat, 9 miesięcy temu przez SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
9 kwietnia 2018 o 10:56 #64648samdaUczestnik
Posiadam Q-eko duo i przełączyłem na tryb LATO i od tamtej pory węgiel jest niedopalony i zrzucony z. Co zrobić, co zmienić?
-
10 kwietnia 2018 o 11:56 #64658SERWIS1Opiekun forum
Witam
W trybie lato kocioł pracuje z tymi samymi parametrami co w trybie zima. Brak odbioru ciepła powoduje przejście do podtrzymania.
Problem z tzw. „fuknięciem” jak to opisujesz nie wynika z nastaw lecz z braku ciągu kominowego. Gazy , które powinny wylecieć przez komin kumulują się w kotle. Musisz sprawdzić drożność komina i kanałów łączących go z kotłem. Brak ciągu kominowego wpłynie też na niedopalanie paliwa.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
10 kwietnia 2018 o 15:22 #64657samdaUczestnik
Komin drożny.
-
11 kwietnia 2018 o 10:34 #64656SERWIS1Opiekun forum
Witam
Samodzielne problemy ze spalaniem mogą wynikać z ustawień. Wybuchy w kotle sugerują gromadzące się gazy – komin nie wyciąga gazów na zewnątrz. Problem może występować z różnych przyczyn (np.: nagrzewanie się górnej części komina od słońca). Warto abyś skontaktował się z firmą kominiarską, która może to zweryfikować (nie z kominiarzem, który tylko czyści kominy ponieważ taki zazwyczaj nawet nie ma czym zmierzyć ciągu kominowego – ma tylko anemometr do pomiaru prędkości przepływu).
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
11 kwietnia 2018 o 13:01 #64655samdaUczestnik
Odsłoniłem w większym stopniu przesłonę na wentylatorze.
-
13 kwietnia 2018 o 10:27 #64654SERWIS1Opiekun forum
Witam
Temperatura się podnosi, ponieważ otwarcie przysłony spowodowało szybszy przepływ powietrza przez palenisko. Większa ilość powietrza to szybsze spalanie paliwa i większa moc co prowadzi do przebijania temperatury na kotle.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
13 kwietnia 2018 o 12:03 #64653samdaUczestnik
A jakie ustawienia wprowadzić w trybie LATO i trybie palnika Standard i w jakim stopniu zostawić otwartą przesłonę?
-
13 kwietnia 2018 o 17:50 #64652SERWIS1Opiekun forum
Witam
Ustawienia na lato są takie same jak na zimę. Kocioł w przypadku braku odbioru ciepła przechodzi do podtrzymania.
Przełącz tryb regulacji na HT Logic.
Temperatura zadana powinna być ustawiona przez cały rok minimalnie na 65 stopni C (korozja niskotemperaturowa w kotle nie odróżnia zimy od lata).pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
13 kwietnia 2018 o 18:27 #64651samdaUczestnik
Zrobiłem jak radzisz i zobaczymy co się będzie działo. A ile zostawić otwartą przesłonę na wentylatorze?
-
16 kwietnia 2018 o 10:10 #64650SERWIS1Opiekun forum
Witam
1-2 cm w najszerszym miejscu.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.