Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Wymiana rury piec daspell lux gl
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 lat, 11 miesięcy temu przez Jacek JJJ.
-
AutorWpisy
-
-
7 sierpnia 2018 o 23:30 #64600Dziku84Uczestnik
Witam
Przepaliła mi sie rura od zasobnika peletu do palnika. Gdzie moge ja zakupić od reki nie czekajac na dostawe kilku dni.
Pozdrawiam Marcin -
8 sierpnia 2018 o 00:19 #64608MarkusUczestnik
Witam
Nasuwa się pytanie, dlaczego się przepaliła się rura.
Tu link do wcześniejszego tematu.
Rurę można zakupić w serwisie HT.
Pozdrawiam
Markus
-
13 października 2018 o 22:54 #64607Jacek JJJUczestnik
Dziku84
Napiszesz coś więcej o tym przypadku przepalenia ? Jest to dość rzadkie zjawisko aczkolwiek dość mocno ryzykowne zważywszy na to że nie chciałbym żeby mi się coś topiło w odległości 2 metrów od 3.5 tony peletu …., dodam tylko że mam sypialnie nad kotłownia połączona z garażem gdzie stoją również 2 auta czasem w każdy znajduje się ponad 50 litrów paliwa stad bardzo mnie interesuje jaki był powód ?
Jeśli byś był łaskaw opisać swój przypadek -
13 października 2018 o 23:31 #64606Dziku84Uczestnik
Witam
Problem polegal na tym iz dlugo nie czyscilem paleniska stad plomien sie cofnal. -
13 października 2018 o 23:43 #64605Mateusz ŻurekUczestnik
A mnie dodatkowo ciekawi jak takie przepalenie wygląda.
Wydaje się, że w takiej sytuacji płomień cofa się do palnika. Ciekawe jak bardzo i po jakim czasie wykryte zostanie przegrzaniem palnika i nastąpi wyłączenie pieca.
Mój palnik jest pod pojemnikiem z paliwem więc na osmoleniu pojemnika może się nie skończyć, zwłaszcza, że tam jest także ślimak podając paliwo. -
14 października 2018 o 22:38 #64604PatrolUczestnik
Jak się rura przepali to paliwo nie dotrze do palnika, dlatego wylot rury stalowej nigdy nie powinien być w osi palnika – z braku paliwa nastąpi naturalne wygaszenie.
Od częstego zaglądania do kotła rura też może ulec zniszczeniu przez jej zaginanie/naprężenia – pęknięcia mogą być początkowe niewidoczne. -
14 października 2018 o 23:54 #64603Mateusz ŻurekUczestnik
Jak się rura przepali to paliwo nie dotrze do palnika, dlatego wylot rury stalowej nigdy nie powinien być w osi palnika – z braku paliwa nastąpi naturalne wygaszenie.
Od częstego zaglądania do kotła rura też może ulec zniszczeniu przez jej zaginanie/naprężenia – pęknięcia mogą być początkowe niewidoczne.To jest zrozumiałe.
Zastanawiałem się czy w takiej sytuacji cofnie się płomień czy tylko gorące powietrze.
Osobiście wolę się nie przekonać na własnej skórze. -
15 października 2018 o 00:11 #64602Jacek JJJUczestnik
Jedno jest pewne trzeba dbać o palnik i go czyścić w ten sposób można ocalić rurę, grzałkę a może cały palnik
🙂
Grunt że nie ma ryzyka zapalenia to dla mnie najważniejsze
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.