Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › ustawienia cwu
- Ten temat ma 30 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 lat, 3 miesiące temu przez
Mateusz Żurek.
-
AutorWpisy
-
-
4 września 2018 o 17:39 #64510
Grzegorz Umiński
UczestnikWitam
Jestem szczęśliwym posiadaczem pieca daspell 20 kW. Moje pytanie brzmi, czy w ustawieniach cwu można ustawić podgrzanie wody przez piec tylko w określonych godzinach np.6-9 rano i 19-22 wieczorem. Jeżeli tak to proszę o informacje jak to zrobić.
pozdr -
5 września 2018 o 13:13 #64541
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Sterowniki nie posiadają możliwości ustawiania harmonogramu pracy dla poszczególnych obiegów.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
5 września 2018 o 14:31 #64540
Markus
UczestnikWitam
Można próbować regulować harmonogramem CWU. Na przykład między 5-8 oraz 18- 21 ustawić normalną temperaturę CWU, w pozostałych obniżyć. Wtedy jest większa szansa, że kocioł będzie się włączał przed tymi wybranymi porami kąpieli.
Pozdrawiam
Markus
-
6 września 2018 o 10:34 #64539
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Obecne sterowniki nie mają harmonogramów.
Ponadto nie widzę większego sensu w ustawianiu różnej temperatury CWU w różnych godzinach dnia – nie przyniesie to oszczędności, ponieważ jest to zbyt mały odbiór mocy.
Efektywniej jest nagrzać zbiornik raz dziennie do wyższej temperatury i kocioł więcej się nie odpali. Kilkukrotne rozgrzewanie kotła wygeneruje dodatkowe straty.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
9 października 2018 o 01:08 #64538
Jacek JJJ
UczestnikTestowałem i faktycznie harmonogram a CWU to zawracanie głowy u mnie 300litrow zadana 47 z histereza 10 kocioł 15kw odpala się maksymalnie 2 razy na dobę
-
9 października 2018 o 09:27 #64537
Mateusz Żurek
UczestnikU siebie ustawiłem temperaturę C.W.U. na 48 stopni z histerezą 6 stopni oraz przedłużeniem ładowania o 23 minuty.
To w finale daje mi 52 stopnie na zasobniku co pozwala na dwa dni użytkowania ciepłej wody z jednego grzania.
W lecie harmonogram stosuję po to aby drugiego dnia grzanie wody odbyło się po 16tej.
W zimie mam podobnie tylko wyłączam przedłużenie ładowania.Dużo zależy od sposobu korzystania z ciepłej wody oraz ilości osób. U mnie sprawdza się moje podejście ale jak pojawią się dzieci to będzie trzeba je zrewidować.
Pozdrawiam
-
9 października 2018 o 11:13 #64536
Jacek JJJ
UczestnikJa na lato ustawiam hist wody 10 a zima 5 bo kocioł jest wygrzany i wole żeby szybko reagował na użytkowanie a dodatkowo chce ograniczyć zimny powrót kiedy zbiornik CWU jest ładowany to czasem kocioł aż trzeszczy kiedy dostaje chłodna wodę ze zbiornika CWU
-
9 października 2018 o 12:56 #64535
Mateusz Żurek
UczestnikJa na lato ustawiam hist wody 10 a zima 5 bo kocioł jest wygrzany i wole żeby szybko reagował na użytkowanie a dodatkowo chce ograniczyć zimny powrót kiedy zbiornik CWU jest ładowany to czasem kocioł aż trzeszczy kiedy dostaje chłodna wodę ze zbiornika CWU
U mnie jest pompa kotła więc nie powinien dostawać aż tak zimnej wody.
Zapomniałem napisać, że na zimę także zmieniam histerezę na 5 stopni z tym, że sposób użytkowania wody nam się nie zmienia więc obniżenia zostają.
Wolę aby woda była grzana niedługo przed jej użyciem a nie w nocy.Pozdrawiam
-
11 października 2018 o 09:17 #64534
Jacek JJJ
UczestnikTu w mojej ocenie nie ma to większego znaczenia kiedy zagrzejesz wodę przynajmniej przy moim układzie
Strata w bojlerze CWU 300 litrów jest tak mała ze nie widzę sensu sterowania tym w jakichś godzinach być może chodzi o izolacje zbiornika albo o jego wielkość przy mniejszych zbiornikach być może mieć to znaczenie -
11 października 2018 o 23:41 #64533
Mateusz Żurek
UczestnikTu w mojej ocenie nie ma to większego znaczenia kiedy zagrzejesz wodę przynajmniej przy moim układzie
Strata w bojlerze CWU 300 litrów jest tak mała ze nie widzę sensu sterowania tym w jakichś godzinach być może chodzi o izolacje zbiornika albo o jego wielkość przy mniejszych zbiornikach być może mieć to znaczenieTo są kwestie indywidualne.
Tak sobie to zgralem i jak naradzie mi się sprawdza.
W twoim przypadku może to nie mieć znaczenia gdyż zużycie CWU masz przez cały dzień.Pojemnik też mam inny.
Mam dwie wezownice i na razie obie mam spięte że sobą więc w czasie grzania CWU mam większą powierzchnię oddającą ciepło.
Czujnik mam w górnej części pojemnika. Muszę kiedyś wrzucić dodatkowy czujnik na dół aby sprawdzić jak wygląda rozwarstwienie.
Jak naradzie obserwuje spadek temperatury na poziomie 0.1 – 0.2 stopnia na godzine. Wydaje się mało ale po dniu trochę zejdzie.Pozdrawiam
-
12 października 2018 o 09:13 #64532
Jacek JJJ
UczestnikU mnie rozwarstwienie dość duże bo na górze zbiornika manualny termometr pokazuje 55*C a na dole gdzie sterownik ma podłączona czujkę jest 47*C w mojej ocenie jeśli na wodę wychodzi mi ok 4 kg/ dzień to nie ma co grzebać
😉
To przy tonie pelletu 750zl wynosi mi za dzień CWU jakieś 3 zł to za miesiąc jest 90 zł. Jak sobie przypomnę ile płaciliśmy za wodę mieszkając w bloku gdzie zużycie było OK. 12-15 m3 na miesiąc to uwierz mi że to jest bardzo mało i nie myśle nawet o żadnej grzałce elektrycznej do zbiornika CWU na sezon letni dla mnie idealne jest ladowanie zbiornika paliwem raz w miesiącu bądź rzadziej
😉
Pozdrawiam -
12 października 2018 o 15:34 #64531
Mateusz Żurek
UczestnikU mnie rozwarstwienie dość duże bo na górze zbiornika manualny termometr pokazuje 55*C a na dole gdzie sterownik ma podłączona czujkę jest 47*C w mojej ocenie jeśli na wodę wychodzi mi ok 4 kg/ dzień to nie ma co grzebać
😉
To przy tonie pelletu 750zl wynosi mi za dzień CWU jakieś 3 zł to za miesiąc jest 90 zł. Jak sobie przypomnę ile płaciliśmy za wodę mieszkając w bloku gdzie zużycie było OK. 12-15 m3 na miesiąc to uwierz mi że to jest bardzo mało i nie myśle nawet o żadnej grzałce elektrycznej do zbiornika CWU na sezon letni dla mnie idealne jest ladowanie zbiornika paliwem raz w miesiącu bądź rzadziej
😉
PozdrawiamTeż mieszkałem w bloku więc zdaję sobie sprawę z kosztów.
Też mi schodzi około 4kg ale na 2 dni.
W mojej obecnej sytuacji jest to jedno z lepszych rozwiązań.
Piec grzeje raz na dwa dni, czyli koszt osiągnięcia temperatury, od której zaczyna grzać wodę jest rozkładany na 2 dni.
A do tego piec rzadziej pracuje z niską temperatura.Ja mam oczyszczalnię więc sama woda kosztuje mnie coś koło 3,5 za m3.
Pozdrawiam
-
13 października 2018 o 18:26 #64530
Jacek JJJ
UczestnikNo ja trochę przegapiłem bo na tydzień odpala mi się 25 razy więc dość dużo jednak została histereza z okresu zimowego 5*C normalnie jak miałem histerezę 10 dla CWU przy trybie lato to kocioł ładował zbiornik 300 l maksymalnie 2 razy na dobę właśnie przestawiłem na histerezę 10 i zobaczymy czy ma powtarzalność dam znać – bo na razie mam jeszcze ustawiony kocioł w trybie lato
-
13 października 2018 o 20:28 #64529
Mateusz Żurek
UczestnikNo ja trochę przegapiłem bo na tydzień odpala mi się 25 razy więc dość dużo jednak została histereza z okresu zimowego 5*C normalnie jak miałem histerezę 10 dla CWU przy trybie lato to kocioł ładował zbiornik 300 l maksymalnie 2 razy na dobę właśnie przestawiłem na histerezę 10 i zobaczymy czy ma powtarzalność dam znać – bo na razie mam jeszcze ustawiony kocioł w trybie lato
W porównaniu do moich max 4 razy to bardzo dużo.
Zwiększenie histerezy zmniejszy ilość rozpaleń ale za to pięć będzie musiał pracować dłużej i będzie startował z niższej temperatury. Ciekawe czy rzadsze grzanie CWU przełoży się na mniejsze spalanie czy tylko na mniej odpaleń?
Wynik może okazać się inny niż można by się spodziewać. -
13 października 2018 o 20:42 #64527
Jacek JJJ
UczestnikSiemandejro
Mniejsza histereza to tylko większa ilość odpalen kotła, na ilości peletu zauwazalnie nie wplywa….
miałem już przez te trzy sezony ustawiona histereze w trybie lato 5, 8, 10, 15 czy nawet 20 ladowanie zbiornika paliwa co miesiąc – nie chce być inaczej jedynie przy histereze CWU 20 pojawiła się w kotle płynąca smoła
😉 -
13 października 2018 o 20:42 #64528
Jacek JJJ
UczestnikSiemandejro
Mniejsza histereza to tylko większa ilość odpalen kotła, na ilości peletu zauwazalnie nie wplywa….
miałem już przez te trzy sezony ustawiona histereze w trybie lato 5, 8, 10, 15 czy nawet 20 ladowanie zbiornika paliwa co miesiąc – nie chce być inaczej jedynie przy histereze CWU 20 pojawiła się w kotle płynąca smoła
😉 -
13 października 2018 o 20:47 #64526
Mateusz Żurek
UczestnikSiemandejro
😉A korzystasz z przedłużenia pracy pompy CWU?
U mnie przy zadanej 48 i przedłużeniu 23 minuty ładowanie CWU kończy się na poziomie 52 stopni. Temperatura CWU mniej więcej zrownuje się z temperatura pieca.Robię tak bo zakładam, że pięć po dwóch dniach i tak zejdzie do demperatury około 30 stopni więc lepiej odebrać ile tylko się da skoro pięć i tak będzie startował z niskiej temperatury.
Oczywiście robię tak tylko w trybie lato.
-
13 października 2018 o 21:23 #64525
Jacek JJJ
UczestnikCześć
Z przedłużenia nie korzystam ale mam włączone cyrkulację która trochę wychładza zbiornik jednak komfort przede wszystkim nie lubię zbyt długo czekać na ciepła wodę -
13 października 2018 o 22:10 #64524
Mateusz Żurek
UczestnikCześć
Z przedłużenia nie korzystam ale mam włączone cyrkulację która trochę wychładza zbiornik jednak komfort przede wszystkim nie lubię zbyt długo czekać na ciepła wodęProponuję w trybie lato odebrać całe dostępne ciepło z pieca.
Zmieni to trochę częstotliwość uruchamiania pieca i może trochę spalanie.Cyrkulację uruchamiam na żądanie. Mam przycisk w łazience i mam ciepła wodę zanim się rozbiorę.
Cyrkulacja u ciebie działa cały czas czy masz jakiś charmonogram ustalony?
Pozdrawiam. -
13 października 2018 o 22:47 #64523
Jacek JJJ
UczestnikCo godzinę minuta
-
13 października 2018 o 23:30 #64522
Mateusz Żurek
UczestnikCo godzinę minuta
O, tak rzadko? Wystarcza?
Myślałem o minucie co 15 minut i wyłączeniu w między 22 a 6 rano. -
14 października 2018 o 03:35 #64521
Jacek JJJ
UczestnikTez tak zaczynałem ale czasem późno się kładę spać albo wcześniej muszę wstać i nie lubię długo czekać na wodę szczególnie pod deszczownia jest to dla mnie mocno irytujące i zauważyłem ze powyższe działa przez cała dobe
🙂 -
14 października 2018 o 14:09 #64520
Mateusz Żurek
UczestnikTez tak zaczynałem ale czasem późno się kładę spać albo wcześniej muszę wstać i nie lubię długo czekać na wodę szczególnie pod deszczownia jest to dla mnie mocno irytujące i zauważyłem ze powyższe działa przez cała dobe
🙂Wrzuciłem sonoff z harmonogramem 1 minuta co godzinę.
Ciekawe czy u mnie to się sprawdzi.Pozdrawiam
-
14 października 2018 o 22:58 #64519
Jacek JJJ
UczestnikDaj znać ale w mojej ocenie chodzi o to żeby raz na jakiś czas przemieszać w rurach
-
14 października 2018 o 23:51 #64518
Mateusz Żurek
UczestnikDaj znać ale w mojej ocenie chodzi o to żeby raz na jakiś czas przemieszać w rurach
Działać działa ale nie bardzo mi to pasuje.
Na chwilę obecną moje wykorzystanie ciepłej wody głównie kumuluje się koło 22giej.
W dzien to zużycie jest mimimalne więc nie ma sensu pompowac ciepłej wody.
Naczynia myje zmywarka a przy myciu rąk i tak się nie doczekam na ciepła wodę.Na razie zostanę przy obecnym rozwiązaniu.
Jak się pojawia dzieci to przejdę na częstsze palenia i harmonogram cyrkulacji.Sprawdziłem kiedy ostatnio ładowałem piec.
Było to 20.08.2018 i wyspałem 105kg. Piec pokazuje, że zostało mi 47% paliwa (pomiar nawet poprawny). -
18 października 2018 o 23:32 #64517
Jacek JJJ
Uczestnikto coś słabo Ci miesza ta cyrkulacja u mnie woda ciepła chwilę po odkręceniu – oczywiście na dole u góry trzeba trochę dłużej poczekać.
-
18 października 2018 o 23:39 #64516
Mateusz Żurek
Uczestnikto coś słabo Ci miesza ta cyrkulacja u mnie woda ciepła chwilę po odkręceniu – oczywiście na dole u góry trzeba trochę dłużej poczekać.
To jest chyba kwestia tego gdzie kończy się rura cyrkulacji.
Nie pamiętam gdzie dokładnie dochodzi ale napewno nie do samego ujęcia w ścianie.Pozdrawiam
-
19 października 2018 o 00:00 #64515
Jacek JJJ
Uczestnikno ja ostatnio odkryłem że fachowcy podłączyli mi rurę z zimną nie zmiękczoną wodą nie do kranu w kuchni a bezpośrednio do zmywarki i jak kretyn chciałem przestać sypać sól do zmywarki a już po 3 latach się dowiedziałem że ktoś coś spitolił
😉 -
19 października 2018 o 00:10 #64514
Mateusz Żurek
Uczestnikno ja ostatnio odkryłem że fachowcy podłączyli mi rurę z zimną nie zmiękczoną wodą nie do kranu w kuchni a bezpośrednio do zmywarki i jak kretyn chciałem przestać sypać sól do zmywarki a już po 3 latach się dowiedziałem że ktoś coś spitolił
😉E no to szybko.
Wazne, że dowiedziałeś się o tym, że tak powiem „na sucho” 🙂Jak to mówią – pierwszy dom budujesz dla wroga.
-
24 października 2018 o 22:39 #64513
Jacek JJJ
UczestnikSzczerze to to co znajduje w swoim domu gdzie od poczatku byłem przy budowie to jest mały pikus z tym co ludzie znajdują po zakupie domu
Ostatnio koledze spadł cały sufit na głowę okazało się ze wykonawca zalał łazienkę do tego stopnia ze cały tynk na puchł a przed sama sprzedażą zrobili powierzchowne zaprawki i malowanie wielka kicha wyszła po podpisaniu aktu przeniesienia własności – kolega zgłosił sprawę do sądu -
25 października 2018 o 12:30 #64512
Mateusz Żurek
UczestnikSzczerze to to co znajduje w swoim domu gdzie od poczatku byłem przy budowie to jest mały pikus z tym co ludzie znajdują po zakupie domu
Ostatnio koledze spadł cały sufit na głowę okazało się ze wykonawca zalał łazienkę do tego stopnia ze cały tynk na puchł a przed sama sprzedażą zrobili powierzchowne zaprawki i malowanie wielka kicha wyszła po podpisaniu aktu przeniesienia własności – kolega zgłosił sprawę do sąduTakie kwiatki zawsze się będą zdarzać jak ktoś chce przy oszczędzić parę złotych.
W zasadzie budowa nie lubi oszczędności i braku ciągłego nadzoru osoby orientują ej się w tematach.
To jest ciężkie do zrealizowania.
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.