Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Termostat pokojowy ZARWORU 1 pieca Heinztechnik
- Ten temat ma 19 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 lat temu przez Markus.
-
AutorWpisy
-
-
19 listopada 2018 o 09:51 #64212Heiztechnik 24 kWUczestnik
Witam,
jestem użytkownikiem kotła Hit pellet o mocy znamionowej 24 kW. Zakupiłem termostat pokojowy, bezprzewodowy firmy TECH 295v2. Moduł aktywowałem w menu użytkownika, podłączony jest zgodnie ze schematem (wyjścia/wejścia na styki NO i COM). Po zadaniu temperatury na termostacie, słychać jak załącza się styk przekaźnika więc impuls do sterownika jest generowany. Słychać jak zaczynają działać pompki jednak nie jest osiągana zadana temperatura, którą ustawiam dla pomieszczenia. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, dlaczego pomimo aktywacji termostatu pokojowego nadal jest możliwość sterowania zaworem 1 z poziomu pieca? Panowie doradzcie coś. Czy ktoś miał może podobne problemy z termostatem pokojowym? Proszę o pomoc.
-
19 listopada 2018 o 11:55 #64232SERWIS1Opiekun forum
Witam
Uruchomienie termostatu pokojowego:
1) Podłączenie pod styki termostat pokojowy zaworu lub termostat pokojowy CO – w zależności od obiegu którym chcemy sterować.
2) Aktywujemy moduł termostatu w serwisie.
3) Uruchamiamy termostat w menu użytkownika.
4) Ustawiamy sposób działania termostatu – wyłączenie pompy lub obniżenie nastawy na zaworze mieszającym.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
19 listopada 2018 o 12:25 #64231Heiztechnik 24 kWUczestnik
Aktualnie mam załączone sterowanie pompą, słychać jak się załącza/wyłącza po zadaniu temperatury. W trybie tym nie osiągnę jednak temperatury, która zadam w domu poprzez termostat gdyż jest to zależne od nastawy wartości ma ZAWORZE 1. Pytanie: Czy opcja współpracy termostatu ze sterownikiem kotła (podpięty jest pod wejście dla „termostat pokojowy zaworu 1) poprzez obniżenie temperatury na zaowrze mieszającym da korzystniejsze efekty regulacji temperatury?
-
19 listopada 2018 o 18:11 #64230SERWIS1Opiekun forum
Witam
Obniżenie nastawy zaworu mieszającego bez wyłączenia pompy zapewnia płynniejszą pracę kotła i instalacji. Grzejniki nie wychładzają się do temperatury otoczenia przez co kocioł temperatura na kotle jest stabilniejsza.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
19 listopada 2018 o 19:38 #64229Heiztechnik 24 kWUczestnik
Sterowanie termostatem pokojowym za pomocą funkcji: „Obniżenie nastawy od termostatu” – jest tam podana wartość w stopniach celsjusza. Jak ma działać ta opcja? Na jaką wartość należy ją ustawić i co nastawą temperatury Zaworu 1 ?
-
19 listopada 2018 o 20:16 #64228MarkusUczestnik
Obniżenie nastawy o termostatu, koryguje temperature mieszacza wynikającej z pogodowki i ewentualnie obniżen nocnych.
Jeżeli pogodowa ustaliła temperature mieszacza na 40 stopni i w pomieszczeniu osiągnięta zostanie zadana temperatura, to na mieszaczu zostanie obnizona o ustaloną temperaturę. O ile stopni to trzeba ustalić doświadczalne., jeden lub dwa stopnie można na początek.
Pozdrawiam
Markus -
20 listopada 2018 o 10:35 #64227Heiztechnik 24 kWUczestnik
Podłogówki nie mam. Mam czujnik temperatury, który jest wprowadzony na zewnętrzną ścianę budynku, wpięty jest do całej elektroniki pieca. Czy to jest ta pogodynka? Jeżeli tak to jak ją aktywować aby sterowała ZAWOREM 1 ?
-
20 listopada 2018 o 11:27 #64226SERWIS1Opiekun forum
Witam
Pogodówkę aktywujesz w menu zaworu. Poobserwuj przez kilka dni czy temperatury w domu są optymalne, jeżeli nie to musisz poprawić nastawy dla -10 i +10.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
20 listopada 2018 o 11:35 #64225MarkusUczestnik
W parametrach Zaworu 1 musisz odnaleźć parametr o nazwie zbliżonej do „Sterowanie pogodowe temperaturą obiegu” i ustawić na TAK
Następnie powinieneś wybrać krzywą grzewczą obiegu. Dla ogrzewania podłogowego można wybrać 0,2, natomiast dla grzejników 0,7 -0,8.
W niektórych sterownikach zamiast wyboru krzywej pogodowej, podaje się samemu wartości temperatury obiegu w zależności od temperatury zewnętrznej.
Na przykład dla – 10st – 40; dla +10 St – 25;Dalej trzeba doświadczalnie sprawdzić czy zadana przez regulator temperatura jest wystarczająca,.
Przy krzywej pogodowej masz jeszcze parametr „przesuniecie równoległe krzywej grzewczej” – tutaj możesz korygować wynik pogodówki w górę lub w dół o kilka stopni.Pozdrawiam
Markus -
20 listopada 2018 o 12:16 #64224Heiztechnik 24 kWUczestnik
Mój sterownik pieca to HT Trinic 900 i widocznie dostałem jakiś przestarzały sprzęt bo nie ma u mnie takiej opcji w paramertach ZAWPRU 1 aby aktywować czujnik pogodowy. Pytanie czy można w jakiś sposób zaktualizować soft tego sterownika tak aby było więcej potrzebnych opcji?
-
20 listopada 2018 o 12:48 #64223MarkusUczestnik
Pytanie: czy masz podłączony czujnik temperatury zewnętrznej?
Bo jak nie, to chyba w opcjach się nie pojawia.
-
20 listopada 2018 o 12:50 #64222Heiztechnik 24 kWUczestnik
Tak, jest wpięty i wskazuje temperaturę z zewnątrz na sterowniku pieca. Czy mógłby w temacie wypowiedzieć się serwis? Pan z serwisu do mnie oddzwonił. Jest oczywiście opcja aktywacji pogodynki w menu Zaworu 1 (tryb pracy). Podobno konfiguracja: Sterowanie pogodowe + termostat pokojowy nie jest najlepszym wyborem. Aby uzyskać najlepszy efekt: Termostat pokojowy + tryb ZAWORU 1 „normalny grzejnikowy” lub termostat pogodowy + tryb ZAWORU 1 „normalny grzejnikowy”. Co sądzicie panowie? Kto już tonie testował i może się wypowiedzieć?
-
20 listopada 2018 o 13:02 #64221MarkusUczestnik
A parametr „Tryb pracy zaworu”?
-
20 listopada 2018 o 13:23 #64220Heiztechnik 24 kWUczestnik
Pan z serwisu do mnie oddzwonił. Jest oczywiście opcja aktywacji pogodynki w menu Zaworu 1 (tryb pracy). Podobno konfiguracja: Sterowanie pogodowe + termostat pokojowy nie jest najlepszym wyborem. Aby uzyskać najlepszy efekt: Termostat pokojowy + tryb ZAWORU 1 „normalny grzejnikowy” lub termostat pogodowy + tryb ZAWORU 1 „normalny grzejnikowy”. Co sądzicie panowie? Kto już tonie testował i może się wypowiedzieć?
-
20 listopada 2018 o 13:46 #64219MarkusUczestnik
Ja używam sterowania pogodowego i na to nakładam obniżenie od termostatu pokojowego.
Więc nie pomogę w innych konfiguracjach.Pozdrawiam
Markus
-
20 listopada 2018 o 14:04 #64218Heiztechnik 24 kWUczestnik
Obniżenie od termostatu pokojowego czy obniżenie od termostatu zaworu 1? (Nie pamiętam co tam jest w opcjach). Na jakie wartości ustawiasz obniżenia temperatury?
-
20 listopada 2018 o 14:58 #64217MarkusUczestnik
Ja ma inny sterownik RControl EM892 więc ma inne opcje i inaczej opisane.
-
21 listopada 2018 o 11:21 #64216SERWIS1Opiekun forum
Witam
Warto zastosować w pierwszej kolejności sterowanie pogodowe i następnie obniżenie nastawy zaworu od termostatu.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
21 listopada 2018 o 15:50 #64215Heiztechnik 24 kWUczestnik
A jakie wartości obniżenia w °C należy ustawić?
-
21 listopada 2018 o 18:21 #64214MarkusUczestnik
To musisz sprawdzić doświadczalnie.
Najpierw dobrać krzywą pogodową, a obniżeniem z termostatu pokojowego doregulowywać, gdy temperatura zadana w pomieszczeniu będzie osiągnięta. Możesz na początek dać obniżenie o 1 st. Jeżeli nadal będzie rosła temperatura w pomieszczeniu, tzn że jest za wysoka temperatura wynikająca ze zastosowanej krzywej grzewczej. Trochę zabawy i cierpliwości na początekPozdrawiam
Markus
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.