Witam kocioł hit pellet 25 sterownik pokojowy ustawiony na 21 st zawrór trójdrożny ustawiony na 45, same grzejniki żadnej podłogowki dom trzy kondygnacje po 100metrow każda okna plastikowe docieplony. Jakie powinno być zużycie pelletu bo mam wrażenie że idzie mi go za dużo tzn więcej niż kiedy sterował sterownik pogodowy Teraz mam zużycie jakieś 150kg na tydzień czyli dziesięć.workow cały zasobniki a czasami tylko na 5- 6 dni kiedy mrozy są np -4st Pellet spala się ładnie nie ma spieków itp ustawienia mam raczej fabryczne kocioł stoi na postoju dość długo aż temperatura spadnie o 15 st niżej od zadanej a zadaną mam 65st Czy to nie wpływa na większe zużycie pelletu że tak długo stoi tyle się wyziębia i od nowa rozpala ?Czy mogę wprowadzić jakieś inne ustawienia ?
W związku z Histerezą kotła wynoszącą 15 stopni c podnieś nastawę na kotle do 70 stopni C (w momencie ponownego rozpalania zawór mieszający otwiera się na maxa, ponieważ temperatura na kotle jest zbyt niska).
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
Autor
Wpisy
Oglądasz 1 odpowiedź wątku
Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ciasteczka stron trzecich
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!