Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Nie pracuje pompa CWU – zablokowany sterownik R-control 890
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 lata, 8 miesięcy temu przez Marcin Jachura.
-
AutorWpisy
-
-
9 lutego 2020 o 23:36 #62993Marcin JachuraUczestnik
Witam,
Nie działa pompa CWU na wyświetlaczu okazuje cały czas temperaturę 8 st C pomimo zmiany w ustawieniach kotła tam mogę zmienić.
Wróciłem do ustawień fabrycznych, nic nie dało.
Przełączałem tryby działania pompy na priorytet , bez priorytetu itd – nic nie dało.Dziwne bo załącza się tylko w momencie rozpalania. I natychmiast jak kocioł rozpali wyłącza CWU.
Jak można zresetować sterownik bo wygląda jakby się zawiesił.
Wszystkie inne funkcje kotła działają normalnie, oprócz tej CWU i zablokowanego wskazania z nastawioną temp. CWU na 8 st C jak na zdjęciu.
Proszę o pomoc
-
10 lutego 2020 o 18:05 #63003MarkusUczestnik
W parametrach serwisowych, w bloku CWU masz dwa parametry Minimalna i maksymalna temperatura zadana CWU.
Sprawdź je i podaj .
Zobacz jeszcze czy nie masz ustawionego obniżenia CWU w harmonogramie obniżeń? -
10 lutego 2020 o 23:54 #63002Marcin JachuraUczestnik
Parametry:
Min CWU – 39 st C
Max CWU – 71 st C
Obniżenia nocne wyłączone dla CWU, Kotła i Mieszacza,Załączone zdjęcie gdy sterownik włącza CWU przy rozpalaniu tylko. Zaraz po ją wyłącza.
Proszę o pomoc co dalej.
Attachments: -
11 lutego 2020 o 09:02 #63001Mateusz ŻurekUczestnik
Parametry:
Min CWU – 39 st C
Max CWU – 71 st C
Obniżenia nocne wyłączone dla CWU, Kotła i Mieszacza,Załączone zdjęcie gdy sterownik włącza CWU przy rozpalaniu tylko. Zaraz po ją wyłącza.
Proszę o pomoc co dalej.
Cześć,
Czy korzystasz z dezynfekcji zasobnika?
Ten wykrzyknik z prawej strony oznacza włączenie dezynfekcji.
Spróbuj ja wyłączyć.Czy w sterowaniu ręcznym jak włączysz pompę to pracy je bez problemu?
-
11 lutego 2020 o 11:42 #63000Marcin JachuraUczestnik
W trybie ręcznym pompa pracuje normalnie, to znaczy mogę ją włączyć i grzeje wodę bo chodzi i temperatura w zbiorniku rośnie co widać na termometrze na nim i na wskazaniu na kotle.
Próbowałem czy z wyłączonym trybem dezynfekcji funkcjonuje normalnie, ale nic to nie zmienia. To nie ma żadnego wpływu.
Jak nie startowała tak nie startuje pompa CWU.Coś innego może ?
-
11 lutego 2020 o 13:47 #62999MarkusUczestnik
Jaką masz zadaną temperaturę CWU?
-
11 lutego 2020 o 14:32 #62998Marcin JachuraUczestnik
Teraz 50 st C.
Tam mogę ustawiać co chcę, w menu.
Problem jest że wyświetlacz pokazuje ciągle 8 st C i nie uruchamia pompy CWU. Tylko patologicznie się ona uruchamia w momencie rozpalania kotła. tylko wtedy. Tak się zwiesił ten sterownik. -
11 lutego 2020 o 18:26 #62997MarkusUczestnik
Pozostał już tylko kontakt z serwisem. Bo przywrócenie ustawień fabrycznych już było.
Możesz jeszcze sprawdzić czujniki temperatury CWU (ale on pokazywał ostatnio 38C)
-
12 lutego 2020 o 20:40 #62996PatrolUczestnik
przy wyłączonym zasilaniu odpiąłbym od sterownika pompę cwu i czujnik temp. cwu i bez nich uruchomił sterownik, a potem znowu wyłączenie zasilania i podpięcie pompy wraz z czujnikiem
-
13 lutego 2020 o 14:54 #62995Marcin JachuraUczestnik
Niestety po odłączeniu pompy CWU i czujnika dalej jest to samo.
Dzięki za pomysł.
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.