Nie pracuje pompa CWU – zablokowany sterownik R-control 890

Strona główna Forum Pomoc techniczna Nie pracuje pompa CWU – zablokowany sterownik R-control 890

Oglądasz 9 odpowiedzi wątku
  • Autor
    Wpisy
    • #49361
      Marcin Jachura
      Uczestnik

      Witam,
      Nie działa pompa CWU na wyświetlaczu okazuje cały czas temperaturę 8 st C pomimo zmiany w ustawieniach kotła tam mogę zmienić.
      Wróciłem do ustawień fabrycznych, nic nie dało.
      Przełączałem tryby działania pompy na priorytet , bez priorytetu itd – nic nie dało.

      Dziwne bo załącza się tylko w momencie rozpalania. I natychmiast jak kocioł rozpali wyłącza CWU.

      Jak można zresetować sterownik bo wygląda jakby się zawiesił.

      Wszystkie inne funkcje kotła działają normalnie, oprócz tej CWU i zablokowanego wskazania z nastawioną temp. CWU na 8 st C jak na zdjęciu.

      Proszę o pomoc

    • #49363
      Markus
      Uczestnik

      W parametrach serwisowych, w bloku CWU masz dwa parametry Minimalna i maksymalna temperatura zadana CWU.
      Sprawdź je i podaj .
      Zobacz jeszcze czy nie masz ustawionego obniżenia CWU w harmonogramie obniżeń?

    • #49368
      Marcin Jachura
      Uczestnik

      Parametry:

      Min CWU – 39 st C
      Max CWU – 71 st C
      Obniżenia nocne wyłączone dla CWU, Kotła i Mieszacza,

      Załączone zdjęcie gdy sterownik włącza CWU przy rozpalaniu tylko. Zaraz po ją wyłącza.

      Proszę o pomoc co dalej.

      Attachments:
    • #49374
      Mateusz Żurek
      Uczestnik

      Parametry:

      Min CWU – 39 st C
      Max CWU – 71 st C
      Obniżenia nocne wyłączone dla CWU, Kotła i Mieszacza,

      Załączone zdjęcie gdy sterownik włącza CWU przy rozpalaniu tylko. Zaraz po ją wyłącza.

      Proszę o pomoc co dalej.

      Cześć,
      Czy korzystasz z dezynfekcji zasobnika?
      Ten wykrzyknik z prawej strony oznacza włączenie dezynfekcji.
      Spróbuj ja wyłączyć.

      Czy w sterowaniu ręcznym jak włączysz pompę to pracy je bez problemu?

    • #49376
      Marcin Jachura
      Uczestnik

      W trybie ręcznym pompa pracuje normalnie, to znaczy mogę ją włączyć i grzeje wodę bo chodzi i temperatura w zbiorniku rośnie co widać na termometrze na nim i na wskazaniu na kotle.

      Próbowałem czy z wyłączonym trybem dezynfekcji funkcjonuje normalnie, ale nic to nie zmienia. To nie ma żadnego wpływu.
      Jak nie startowała tak nie startuje pompa CWU.

      Coś innego może ?

    • #49378
      Markus
      Uczestnik

      Jaką masz zadaną temperaturę CWU?

    • #49380
      Marcin Jachura
      Uczestnik

      Teraz 50 st C.
      Tam mogę ustawiać co chcę, w menu.
      Problem jest że wyświetlacz pokazuje ciągle 8 st C i nie uruchamia pompy CWU. Tylko patologicznie się ona uruchamia w momencie rozpalania kotła. tylko wtedy. Tak się zwiesił ten sterownik.

    • #49388
      Markus
      Uczestnik

      Pozostał już tylko kontakt z serwisem. Bo przywrócenie ustawień fabrycznych już było.

      Możesz jeszcze sprawdzić czujniki temperatury CWU (ale on pokazywał ostatnio 38C)

    • #49396
      Patrol
      Uczestnik

      przy wyłączonym zasilaniu odpiąłbym od sterownika pompę cwu i czujnik temp. cwu i bez nich uruchomił sterownik, a potem znowu wyłączenie zasilania i podpięcie pompy wraz z czujnikiem

    • #49407
      Marcin Jachura
      Uczestnik

      Niestety po odłączeniu pompy CWU i czujnika dalej jest to samo.

      Dzięki za pomysł.

Oglądasz 9 odpowiedzi wątku
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.