Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Q pellet GL 20KW – okopcona rura od podajnika
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 lata, 5 miesięcy temu przez
Dawid.
-
AutorWpisy
-
-
15 września 2020 o 00:30 #62777
Dawid
UczestnikWitam,
mam problem z piecem Q Pellet GL, polega on tym iż rura doprowadzająca pellet ze zasobnika szybko się robi czarna, czasem nawet w samym zasobniku jest wylatuje trochę dymu. Czy możliwe że jest to związane z kiepskim „ciągiem” ?
Kotłownia zamknięta, bez okien z nawietrzakiem o średnicy 150mm umieszczonym 30cm nad posadzką. Wentylowana kominem wentylacyjnym o rurze wlotowej średnicy 100mm, umieszczony na wysokości ok 2,7m na przeciwnej stronie od nawietrzaka. Piec podłączony do komina systemowego Schiedel rondo plus o średnicy 200mm. Wysokość komina jakieś 7,5m.ustawienia pieca:
Temperatura kotła nastawiona: 65 stopni
Temperatura powrotu: 55 stopni
Temperatura CWU: 45 stopni
Moc maksymalna: 15kw
Maksymalna moc nadmuchu: 33%
Wydajność dmuchawy podczas rozpalania: 25%
Minimalna temperatura kotła: 50 stopni
Maksymalna temperatura kotła: 85 stopni
Temperatura załączania pomp: 45 stopniWersje oprogramowania:
Z.HT900T V2.15 May 28 2019
Panel HT(23)v1.19 Apr 19 2019
Pellet GL 20 V2 -
15 września 2020 o 00:47 #62783
Mateusz Żurek
UczestnikCześć,
W sumie tu może być kilka powodów:
– słaby ciąg w kominie. Jest jeszcze lato i komin pracuje w dość niekorzystnych warunkach wynikających z małej różnicy temperatury między kotłownią a polem. Jak masz podłączony piec do komina? Na wprost czy masz tam jakieś kolana? Masz regulator ciągu kominowego? Wytrzyszczka jest zamknięta a komin szczelny?
Możesz jeszcze wyciągnąć zawirowywacze. Ułatwi to przepływ spalin do komina. W zimie jak warunki się poprawią można je zamontować ponownie.
A, czy czyściłeś zawirowywacze?
– zalegający spiek/popiół na palniku powodujący odbicie gazów w stronę podajnika.
– napowietrzenie także potrafi spowodować taki efekt ale piszesz, że masz napowietrzenie o średnicy 150mm nad posadzką. Nie jest to perfekcyjne rozwiązanie ale w leci wystarczy. W zimie będzie ciągnęło z tej kratki. Lepiej zamontować ztkę, która ograniczy nawie zimnego powietrza.Pozdrawiam
-
15 września 2020 o 12:19 #62782
SERWIS
UczestnikSugeruję podniesienie temperatury kotła na minimum 70 a nawet 75 stopni, ponadto na okres przejściowy spróbuj wyjąć zawirowywacze i sprawdź, czy nastąpiła poprawa.
Niestety jest mały problem z teoretycznie dobrymi kominami ceramicznymi, ponieważ temperatura spalin jest zbyt niska aby go wygrzać, a co za tym idzie aby ciąg kominowy był wystarczający, zwłaszcza latem i w okresach przejściowych, gdy kocioł pracuje na niskie mocy produkując w ten sposób małą ilość spalin, dodatkowo o temperaturze około 80 stopni. -
15 września 2020 o 13:00 #62781
Dawid
UczestnikPiec jest podłączony na wprost. Nie mam regulatora ciągu kominowego. Wytrzystka zamknięta, komin szczelny oprócz rurki do odprowadzenia skroplin przy posadzce. Czyscilem zawirowywacze jakis czas temu. Dzis wymienie rura na nową i je wyjme. Dzisiaj podniose temperaturę do 70 stopni. Myślałem żeby zamontować jakiś wentylator w nawietrzaku
-
15 września 2020 o 16:45 #62780
SERWIS
Uczestniknic nie montuj, usuń tylko zawirowywacze i sprawdź efekt
-
17 października 2020 o 13:11 #62779
Dawid
UczestnikWyciągnąłem zawirowywacze i jeszcze nie zaobserwowałem dymu w zbiorniku na pellet. Rura od strony kalina jest chłodna. Temperaturę zwiekszylem do 70 stopni. Kominiarz sprawdził kotłownię i powiedział że nawiew jest wystarczający, nawet wiekszy niz potrzeba. Dzięki za pomoc
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.