Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Tryb lato
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 lata, 2 miesiące temu przez
SERWIS.
-
AutorWpisy
-
-
15 września 2020 o 12:42 #62765
Michał Brudnicki
UczestnikMam piec typu EM890 z 2015 nie może się przełączyć z ogrzewania wody na ogrzewanie domu i wody , jest włączony tryb lato na załączenie 17’c i wyłączenie przy 12’c lecz tego nie robi. Auto detekcja pogody włączona, w domu jeszcze nie mam termostatu lecz termometr zew. jest
-
15 września 2020 o 17:25 #62776
Markus
UczestnikJa mam wprawdzie EM892 i tam mam 3 tryby pracy kotła: LATO, ZIMA i AUTO.
W RM890 jest chyba trochę inaczej. Ale tryb LATO dotyczy tylko procesu grzania tylko CWU, tak jest u mnie. -
15 września 2020 o 18:50 #62775
Michał Brudnicki
UczestnikZ tego co mi powiedział serwisant, który u mnie był miesiąc temu,że tryb lato się przełączy na ogrzewanie , lecz nie działa. Mam opcję przełączenia LATO, PRIORYTET, BEZ PRIORYTETU, WYŁĄCZ, lecz nie oto chodzi abym cały czas tam klikał, piec musi sam się przełączyć.
-
16 września 2020 o 11:14 #62774
Mateusz Żurek
UczestnikZ tego co mi powiedział serwisant, który u mnie był miesiąc temu,że tryb lato się przełączy na ogrzewanie , lecz nie działa. Mam opcję przełączenia LATO, PRIORYTET, BEZ PRIORYTETU, WYŁĄCZ, lecz nie oto chodzi abym cały czas tam klikał, piec musi sam się przełączyć.
Cześć,
Obstawiłbym, że trzeba wybrać BEZ PRIORYTETU
W instrukcji nie ma trybu LATO ale obstawiam, że CWU w tym trybie będzie ładowane tylko jak piec jest w trybie LATO
https://galmet.com.pl/uploads/productfiles/instrukcja-obslugi-i-montazu-regulator-sterownik–do-kotlow-co-na-pellet-pellasx-scontrol-892-galmet.pdfU mnie tryb auto dla pieca działał ale nie ustawiałem mu tak wysokich parametrów.
Piec powinien przełączyć się w tryb zima gdy temperatura spadnie poniżej 12 stopni. Czy taka sytuacja nastąpiła? -
16 września 2020 o 21:15 #62773
Michał Brudnicki
UczestnikJak tylko na dworze będzie mniejsza temp. zmienię ustawienia, i wrócę z wynikiem .
-
21 września 2020 o 01:23 #62772
Patrol
Uczestnikjak ustawisz tryb pracy cwu na LATO to kocioł nigdy nie przejdzie na „ogrzewanie domu”;
aby działał automat musisz mieć:
– aktywną funkcję auto-detekcji (auto tryb lato TAK)
– pompa cwu na bez priorytetu / lub jak wolisz priorytet (jak jest priorytet cwu to na czas ładowania zasobnika pozostałe pompy są odstawiane) -
27 września 2020 o 20:35 #62771
Michał Brudnicki
UczestnikUstawiłem jak piszesz lecz samo się nie przełączył ?
Pompy ruszyły lecz elektryczne zawory nie ?
Dopiero jak wybrałem opcję pompa cwo wyłącz , to elektro zawory ruszyły.
Attachments: -
27 września 2020 o 23:58 #62770
Patrol
Uczestnikjak masz priorytet cwu włączony to jest normalne zachowanie – wyżej pisałem:
„pompa cwu na bez priorytetu / lub jak wolisz priorytet (jak jest priorytet cwu to na czas ładowania zasobnika pozostałe pompy są odstawiane)”edit:
zaizoluj sobie ten czujnik temp. przy mieszaczu/najlepiej przenieś na rurę pod otulinę -
28 września 2020 o 16:46 #62769
SERWIS1
Opiekun forumWitam
Na zdjęciu jest temperatura włączenia lato na 12 a jaka jest temperatura wyłączenia lato. w powyższych mailach piszesz ż załączenie jest 17 a wyłączenie 12.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
2 października 2020 o 19:58 #62768
Michał Brudnicki
UczestnikZmieniałem temp. ponieważ chcę wymusić reakcję pieca, tak czy inaczej jest ustawione jak pisze przedmówca, lecz odpalają tylko pomby lecz elektro zawory które otwierają zawory nie chcą odpalić pomimo spadku temperatury. Jeżeli biorę pompę na opcję WYŁĄCZ to wszystko odpala. Szczerze servisan który był u mnie 3-4 mc temu powiedział ze wszystko będzie działać a tu niestety się meczę.
-
4 października 2020 o 20:19 #62767
SERWIS
UczestnikA czy masz aktywowane termostaty pokojowe?
Jeśli tak i jest w pomieszczeniach temperatura wyższa niż zadana, to zawór może być zamknięty.
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.