Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Daspell 15kW gl zbyt wysoka temperatura palnika
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 lata, 9 miesięcy temu przez SERWIS1.
-
AutorWpisy
-
-
9 listopada 2020 o 19:44 #62659Adam kelerUczestnik
Witam.
Posiadam kocioł daspell luxgl 15 kw.
Mam problem z przegrzewaniem się palnika.
Otóż, kocioł się rozpala i pracuje przez pewien czas normalnie, ale będzie szybko podnosi się temperatura palnika do 78 stopni i wtedy podajnik główny przestaje pracować.
Wtedy też kocioł się wygasa po przez brak paliwa na palniku i ponownie się rozpala.
Ale nie wygasa się standardowo, czyli wygaszanie i czyszczenie, tylko prosto z pracy przechodzi w tryb ponownego rozpalania.
Proszę o jakieś rady
Może serwis się wypowie.
Napowietrzenie kotłowni i wentylacja drożne.
Sterownik ht tronic 900 touch więc nie ma za bardzo co grzebać
Dodam że w przewodzie elastycznym widać poświatę ognia, tak jakby pellet spalał się w podajniku palnika -
9 listopada 2020 o 19:58 #62670Adam kelerUczestnik
Dodam jeszcze, że kocioł dobija do 50 stopni ( wtedy palnika ma już 78 stopni i podajnik przestaje pracować) i rozpala się na nowo
-
9 listopada 2020 o 20:43 #62669Mateusz ŻurekUczestnik
Cześć,
Jak masz zrealizowane napowietrzenie kotłowni?
Przeważnie przegrzewanie palnika wynika że słabego napowietrzenia kotłowni lub słabego ciągu komina.Najpierw trzeba zapewnić odpowiednią ilość powietrza do spalania.
-
9 listopada 2020 o 21:45 #62668Adam kelerUczestnik
Z napowietrzenie i wentylacją wszystko jest w porządku.
Sprawdzałem -
9 listopada 2020 o 21:57 #62667Mateusz ŻurekUczestnik
To musisz wykonać przeważenie podawania paliwa i wprowadzić poprawne dane.
Jak to nie pomoże to testowo wyjmij zawirowywacz z kanału dymnego.
Jak to nie pomoże to dzwoń do serwisu.
-
10 listopada 2020 o 13:45 #62666SERWIS1Opiekun forum
Witam
Problem przegrzewania palnika występuje na skutek problemów z przepływem powietrza przez palnik.
Możliwe przyczyny:
1) Problem ze zbyt małym ciągiem kominowym.
2) Problem z napowietrzeniem kotłowni.Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik -
10 listopada 2020 o 14:13 #62665Adam kelerUczestnik
Zetkę mam w kotłowni fi 160
Komin sprawdzałem i tez jest w porządku.
Czy jest jeszcze jakiś powód przegrzewaniem się palnika.
Może gdzieś łapie lewe powietrze? -
10 listopada 2020 o 14:53 #62664MarkusUczestnik
Witam
Jest jeszcze jeden powód, który sprawia że spaliny i ogień idą przez łącznik do podawania pelletu. Nie podejrzewam, ale dla porządku proszę sprawdzić czy nie jest zanieczyszczony sam palnik. Widziałem u znajomego przepalony łącznik z powodu zalegających spieków na palniku.
Pozdrawiam
Markus -
10 listopada 2020 o 15:31 #62663Mateusz ŻurekUczestnik
Może być jeszcze za dużo paliwa na palniku.
Przy każdym problemie warto zrobić przeważenie podawania i korektę ustawień aby być pewnym, że to nie jest powodem.Dla testu zawsze można wyjąć zawirowywacze aby sprawdzić czy problem nie jest z ciągiem komina.
Kiedy był piec czyszczony razem z łącznikiem komina i zawirowywaczami?
Pozdrawiam -
10 listopada 2020 o 20:08 #62662Adam kelerUczestnik
Wszystko czyszczę przy każdym nowym ładowaniu zbiornika.
Sprawdzę jeszcze z tymi zawirowaczami -
2 grudnia 2020 o 15:38 #62661SERWIS1Opiekun forum
Witam
W przypadku gdy napowietrzenie kotłowni jest prawidłowe to pozostaje tylko kwestia czystości palnika oraz ciągu kominowego.
Prawidłowy komin do kotła 5 klasy z niską temperaturą spalin powinien być stalowy izolowany.
Komin ceramiczne jak też ceglane maja bardzo dużą pojemność cieplną i nie generują wystarczającego ciągu co może skutkować cofaniem się płomienia do palnika i przegrzewanie go.
Tymczasowe wyjęcie zawirowywaczy spalin może wykazać gdzie leży problem.
Pozdrawiam
Serwis Heiztechnik
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.