Strona główna › Forum › Pomoc techniczna › Pompa ochrony powrotu
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 lata, 8 miesięcy temu przez Mateusz Żurek.
-
AutorWpisy
-
-
23 grudnia 2020 o 19:56 #62565Mateusz ŻurekUczestnik
Cześć,
Właśnie padła mi pompa ochrony powrotu.
Przez ostatnie 2 tygodnie wydawała dźwięk jakby coś było na łopatce i na najniższym biegu się zatrzymywała.
Podniosłem obroty do średnich ale po 2 tygodniach takiej pracy niestety się zatrzymała.Bez ochrony piec pracował ponad pół dnia.
Nie widać aby się pocił.
Econet pokazuje minimum powrotu w okolicy 40 stopni.Profilaktycznie podniosłem zadana do 75 stopni.
Czy coś jeszcze robić?Da się jakoś sprawdzić czy awaria wynika z kondensatora?
Pompa startuje na najwyższym biegu.W sumie potwierdziło się też moje podejrzenie, że pompa ochrony powrotu wprowadza chaos w moim układzie.
Przy włączonej pompie zawór 4d musi otworzyć się na 70 – 80% aby utrzymać temperaturę zadana układu a bez pompy ochrony zawór otwiera się na 30% -
24 grudnia 2020 o 18:53 #62574MikiMikiUczestnik
witam , jak masz 4 d to powinno dzialac bez pompy powrotnej jesli grzejesz malymi temperaturami , co innego jak np na grzejniki idzie 50 -55 wtedy 4D sie kompletnie nie sprawdza , masz obnizenie od termostatu? pozdrawiam
-
24 grudnia 2020 o 21:40 #62573Mateusz ŻurekUczestnik
Cześć,
Tak, mam zawór 4d I mam obniżenie 3 stopnie od termostatu ale to rzadko następuje. Termostatu do tej pory używałem jako zabezpieczenia przed przegrzaniem pomieszczeń w słoneczne dni.
Wszędzie mam termostaty na kaloryferach.
Grzeję z krzywa 0.7 i przesunięciem 3 stopnie oraz ograniczeniem do 55 stopni w układzie.
Przed problemami z pompą miałem ograniczenie do 45 stopni ale pompa miała chwilowe zwiechy i włączała się ochrona przed przegrzaniem układu co skutkowało długim brakiem ogrzewania.Mam jeszcze nocne obniżenie o 1 stopień temperatury w układzie co.
A i termostaty na grzejnikach mam elektroniczne. Ustawione na 21 stopni.
Na niektórych mam także włączone obniżenie nocne o 1 stopień.Termostat pokojowy ciągle pokazuje temperaturę w okolicy 22 stopni, więc temperatura w domu jest raczej stała.
Też wydaje mi się, że przy tak niskiej temperaturze w układzie pompa ochrony powrotu wprowadza tylko chaos.
Wydaje mi się, że aby ten układ działał stabilnie trzeba by wsadzić sprzęgło hydrauliczne, ale to jest temat na przyszłe modyfikacje. Ewentualnie pójdę w pompę ciepła.Poobserwuje sytuację.
Jak nie będzie pików temperatury na zasilaniu CO to wrócę do ograniczenia 45 stopni.Dziękuję i pozdrawiam.
Wesołych świąt. I szczęśliwego nowego roku.
-
25 grudnia 2020 o 12:33 #62572MikiMikiUczestnik
witam , ja mam termostat w salonie ktory chodzi wedlug krzywej grzewczej grzejnikowej i obniza nastawe zaworu o 10 po dogrzaniu , rewelacyjna oszczednosc , zadne glowice nie dzadza Ci tyle oszczednosci co termostat z obnizeniem , mam sam zawor 4D daje rade bez problemu temp kotla 65 pozdrawiam
-
25 grudnia 2020 o 17:11 #62571Mateusz ŻurekUczestnik
witam , ja mam termostat w salonie ktory chodzi wedlug krzywej grzewczej grzejnikowej i obniza nastawe zaworu o 10 po dogrzaniu , rewelacyjna oszczednosc , zadne glowice nie dzadza Ci tyle oszczednosci co termostat z obnizeniem , mam sam zawor 4D daje rade bez problemu temp kotla 65 pozdrawiam
Cześć,
Co to masz za termostat?Termostaty grzejnikowe indywidualnie ograniczają temperaturę w pomieszczeniach. Nie są perfekcyjne, ale zapobiegają przegrzaniu pomieszczeń.
Mój termostat jest prosty. Kiedy kupowałem piec nie było wersji bezprzewodoeej do mojego sterownika więc mam sterowanie 0/1.
Na razie używam go jako zabezpieczenie przed przegrzaniem, na przykład jak odpale kominek czy przyjdzie silne słońce.
Termostat ciągle pokazuje 21.9 a termostat jest ustawiony na 22.5 stopnia.
Muszę go przestawić na 22 stopni. Wtedy będzie miał szansę zareagować na normalne grzanie.Kiedyś używałem go zgodnie z przeznaczeniem, w pomieszczeniu bez termostatu i nawet przy obniżeniu 5 stopni temperatura w pokoju rosła. W kaloryfer szło 30 – 35 stopni.
Jaka temperaturę puszczasz na kaloryfery?
-
25 grudnia 2020 o 19:37 #62570MikiMikiUczestnik
witam , wyprowadz pogodynke ustaw krzywa grzewcza i zrob obnizenie o 10 s bedzie chodzi rewelacyjnie, u mnie np pogodynka podaje 46 a jesli sie dogrzeje spada na 36 grzejnik ciagle jest cieply nie wyhcodza sie to temp otoczenia np 22 , zimna woda nie zalewa kotla , kociol chodzi rowno , tempeeratura spalin nie skacze w gore , same korzysci , mam tesmostat tech bezprzewodowego pozdrawiam
-
25 grudnia 2020 o 20:33 #62569Mateusz ŻurekUczestnik
witam , wyprowadz pogodynke ustaw krzywa grzewcza i zrob obnizenie o 10 s bedzie chodzi rewelacyjnie, u mnie np pogodynka podaje 46 a jesli sie dogrzeje spada na 36 grzejnik ciagle jest cieply nie wyhcodza sie to temp otoczenia np 22 , zimna woda nie zalewa kotla , kociol chodzi rowno , tempeeratura spalin nie skacze w gore , same korzysci , mam tesmostat tech bezprzewodowego pozdrawiam
Cześć,
W sumie grzeje z pogodynka z krzywa 0.7 i przesunięciem 3 stopnie.
Przy 0 stopni na zewnątrz mi podaje 40 na układ.
Obniżenie od termostatu mam ustawione na 3 stopnie.
Działa to dobrze tylko ta pompa ochrony powrotu wprowadzala chaos.
Teraz temperatura w układzie jest stabilna.
Powrót czasami zejdzie do 40 stopni.U mnie ciągle puszczenie 35 stopni na grzejniki oznacza, że temperatura w pomieszczeniach będzie powoli rosła. Dlatego mam termostaty na grzejnikach.
Myślałem, że masz termostat dedykowany do pieca a nie zwykły be napięciowy.
Jakie masz spalanie?
-
25 grudnia 2020 o 21:14 #62568MikiMikiUczestnik
domek 120m , uklad grzejnikowy 12-14 kg eko groszku dobowo pozdrawiam
-
25 grudnia 2020 o 23:05 #62567Mateusz ŻurekUczestnik
domek 120m , uklad grzejnikowy 12-14 kg eko groszku dobowo pozdrawiam
U mnie 140m2, większość grzejniki.
Idzie mi 10 – 20 kg pelletu.
Zobaczę jak bedzie bez pompy ochrony.
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.